Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Isnin, 15 Februari 2016

Kisah Samad

"I tau apa yang U dah buat di syarikat tu, OUTSTANDING! Syarikat tu dah berubah macam-macam sekarang. Tetapi sekarang, I nak U fokus pada career U pulak," kata BigBoss pada Samad yang masih terpinga-pinga di dalam bilik BigBossnya yang besar itu. Samad faham, BigBoss cuba memujuknya dengan cara pujian dan kata-kata manis, untuk dia menerima kenyataan yang dia perlu 'disingkirkan' daripada syarikat jagaannya yang selama ini telah menjadi darah daging hidupnya.

Apakah selama ini Samad tidak fokus kepada kerjayanya? TIDAK, Samad memang tengah membina kerjaya hidupnya, dalam cabang yang berbeza dengan rakan-rakannya yang lain. Samad tidak memilih jalan yang biasa kerana minatnya yang mendalam dengan apa yang telah dibuat olehnya selama ini. Samad ingin membantu dan bersama dengan pelanggan utama kepada perniagaan ini, sedangkan rakannya yang lain memilih untuk bekerja bersendirian di dalam bilik masing-masing. Atas sebab keikhlasan dan jiwanya ke arah itu, Samad telah dinaikkan pangkat kepada bos kecil di salah satu anak syarikat oleh BigBoss yang terdahulu, yang sememangnya mengetahui potensi yang lebih besar dalam diri Samad.

"Samad, U naik cepat sangat!," tambah BigBoss lagi membuatkan Samad semakin keliru. Kenapa BigBoss bercakap sebegitu kepadanya? Adakah BigBoss menafikan kewujudan Samad yang masih muda ini sebagai seorang bos kecil di syarikatnya? Betul, memang Samad muda tetapi dengan 'kemudaan' itu telah membolehkan Samad semakin rapat dengan para pelanggan. Samad telah memberikan sesuatu yang di luar jangkaan kerana telah berjaya membawa perubahan yang sangat positif di anak syarikat jagaannya. Tidak dinafikan, syarikat jagaan Samad semakin stabil dan telah memenangi beberapa anugerah dan pencapaian terbaik sejak diambilalih olehnya.

"OK, berapa lama tempoh yang U perlukan untuk settle down?" tanya BigBoss pada Samad, memberikan isyarat yang Samad memang perlu keluar juga akhirnya.

Jumaat, 10 April 2015

After 3 years

Setelah 3 tahun kami pulang ke Malaysia, akhirnya baru sempat buka perabot-perabot ini 😁

Khamis, 9 April 2015

I WILL BACK!!

Salam semua,

Setelah lama menghilang, insyaAllah aku akan kembali ke alam blogger, untuk membawa kisah-kisah pengalaman di tanahair yang lagi mencabar, hangat, panas, penuh debaran, dramatik dan segala macam adegan yang tidak pernah terfikir dalam benak fikiran manusia.

NANTIKAN... Episod seterusnya...

 MHII


Ahad, 29 Januari 2012

Tour Europe - Itinerary and budget

Di'ciplak' from my wife's blog untuk tatapan semua.
-----------------------------------------------------------

Mungkin ada sesiapa yang mahu tour europe sendiri naik kereta jugak. Di sini saya share berapa budget kami. Bolehlah simpan duit dari sekarang kan. Pada mulanya kami merancangkan nak ikut pakej yang tour europe naik bus tuh. tapi suamiku amat memahami diriku yang sentiasa lambat dalam segala hal. and dia pun tak leh nak cepat. takut peserta rombongan lain akan jenuh menunggu kami yang lambat. so kami decide let's tour europe on our own. And below its what we have spend...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Day 1 (Nottingham-dover-calais-Disneyland) :
Fuel = £60
Tol calais-paris  =20.50 euro
Parking Disneyland = 15 euro
Ferry return P&0 ferry = £78


Day 2 (Paris to Lauterbrunnen, Switzerland):
Fuel = 50 euro + 28 euro +74.24 euro
Tol paris to siwtzerland = 34 euro + 2.80 euro
sticker highway switzerland = 33.50 euro

Day 3 (jalan kaki je - top of europe)

Day 4: (Lauterbrunenen to Mestre, Italy)
Tol = 1.90 euro + 1.50 euro + 17 euro

Day 5 (Mestre to Venice):
Fuel = 40 euro
(train from trochetto parking to st marco) -people mover (return) 2 x 2person = 4 euro

Day 6 (Venice, Italy to Schwagau, Germany):
Waterbus in venice (arsenal station to st marco station) = 6.50 x 2
parking at Trochetto (48 jam) = 42 euro
Fuel (at mestre)= 60 euro
Fuel (boundary italy) = 24.50 euro
Tol at Innsbruck = 8 euro
Austria vignette = 7.90 euro

Day 7 (Schwagau, germany to Luxemborg airport):
Parking (at neuschwanstein castle) = 5 euro
Fuel = 40 euro + 40 euro

Day 8 (luxemborg to calais to dover)
Fuel (esso luxemborg) = 48 euro 

Total (fuel, tol, parking, ferry) =  606.84 euro +£60 +£78 = £ 603.9 (in pound)

----------------------------------------------------------------------------

Hotel Day 1 = Hotel Cheap Beds Paris-Rosny = 52 euro (mcm asrama, but with en suite bathroom)

Hotel Day 2 = Oberland hotel, Lauterbrunen Switzerland = 200 CHF (customer service paling bagus, hotel best)
Hotel Day 3 = Hotel Schützen Lauterbrunnen  = 200 CHF (hotel best, tapi customer service tak bagus, kene berbalah dulu dengan receiptionist baru leh check-in)
Hotel Day 4 = Hotel President, Mestre  = 72 euro  (hotel paling bagus, customer service best, facilities 4 star)
Hotel Day 5 = Hotel Nuovo Teson = 115 euro (facilities buruk, tapi bilik mahal... nak bermalam di pulau venice le katakan .. better stay kat president hotel (tapi di tanah besar lah)
Hotel Day 6 = Ferienwohnung Purucker apartment = 75 euro ( apartment yang sungguh cantik, susunan dan barang2 yang sungguh mahal dalam apartment membuat ku risau if imran pecahkan)
Hotel Day 7 =  Campanile Hotel Luxembourg Aéroport = 51.20 euro ( customer service buruk. kene argue dengan receptionist dulu)
Hotel Day 8 = Travelodge Ashford = £50 (love travelodge always, harga murah tapi facilities and customer service bagus)

Total = 365.20 euro + 400 CHF + 50 pound = £ 627.30 pound

---------------------------------------------------------------------------------------------

Bayaran ke tempat menarik

Day 1  Disneyland paris = 1 day x 2 park (magic ticket promotion x 2 adults x 2 kids = £199

Day 3 : Ticket train to puncak Swiss Alps Jungfraujoch x 2 adults = £256 (ticket mountain train yang paling mahal dalam dunia)


Day 7: Castle neuschwanstein : student dapat less (tapi tak bawak student kad le pulak, nasib hubby bawak kad dia)  12 + 8  = 20 euro

Total = £17.30 + £455 = 472.30 pound

--------------------------------------------------------------------------------------------
Total keseluruhan = 472.30 + 627.30 + 603.9 = £1703.50

*** tuh tidak termasuk shopping baju, fridgemagnet, souvenir.. huhu
*** masih murah berbanding if kami ikut package tour europe yang sorang £600 tuh sbb if x 4 person = dah £2400
***memandangkan naik kereta sendiri, so kami angkut air mineral, air juice ( di europe sungguh mahal air mineral sume, melainkan if shopping kat supermarket diorang lah, not at vending machine or kedai runcit), beras, and segala makanan segera. kami hanya beli kebab halal kat Mestre Italy je sepanjang 8 hari tuh.


naik kereta sendiri, so boleh berenti2 di tengah jalan bile nampak view cantik

Sabtu, 26 November 2011

After four years... Part 2

---------------------


1A

Apa benda 1A ni? Pasal exams ke? Nope... inilah adalah apa yang aku perolehi di UK, kesinambungan daripada post lalu.

A bererti Agama.
Memang kita tidak boleh nafikan, walau di mana kita berada, agama adalah suatu yang penting kepada kita semua. Tanpa agama, kita tiada pegangan hidup. Alhamdulillah kita dilahirkan dan dibesarkan dalam agama Islam.

Mengenali bangsa asing membuatkan aku tahu bahawasanya kebanyakan mereka tiada pegangan agama. Hidup mereka lebih difokuskan kepada benda2 duniawi seperti pekerjaan, pelajaran dan kehidupan seharian. Mungkin mereka cakap ada agama, tapi hanyalah dalam rekod kelahiran. Jarang sekali aku melihat mereka pergi ke gereja2 pada hari Ahad. Tetapi yang ramai mereka pergi adalah ke carboot sales di merata tempat.

Walaupun aku jauh di perantauan, tapi alhamdulillah aktiviti2 keagamaan selalu diadakan di kalangan rakan2 lain seperti program Perbincangan Ilmiah (lebih kurang usrah), kelas KAFA anak-anak, program Takbir Raya daripada rumah ke rumah, solat Hari Raya dan khutbah versi Msia, sambutan Maal Hijrah dan sebagainya.

Jadi, dapat aku simpulkan bahawa agama adalah seiring dengan kehidupan kita. Paling tidaknya, kita perlu bersyukur kerana kita ada Allah yang begitu hampir dengan kita walau di mana kita berada.

Jumaat, 25 November 2011

After four years... Part 1



------------------------------------------------------------------------

Lama betul tak menulis di sini, ingat macam dah tak nak menulis di blog ni lagi.. apa pun, terima kasih kepada rakan2 yang menziarah tapi harap maaf, tuan rumah tiada seketika...
Tapi, tergerak jugak hati untuk menulis kembali setelah hampir setahun (agaknya) tidak update blog ni...

Alhamdulillah, pada 24 hb November yang lepas, genaplah 4 tahun aku berada di perantauan. Aku ingat lagi, sewaktu mula2 sampai di UK, aku datang berseorangan. Tidak membawa isteri dan anak2 kerana pelbagai urusan yang belum selesai di Malaysia ketika itu. Hanya membawa diri, satu beg besar dan satu beg laptop. Bersedia menempuh pelbagai rintangan dan dugaan yang mendatang untuk mencapai cita2. Tapi, di sinilah, segala-galanya bermula.

Before bertolak di KLIA pada November 2007.

Di samping keluarga yang datang menghantar aku.

OK, setelah 4 tahun di sini, apa yang aku dapat sebenarnya. Di sini, dapat aku simpulkan kepada beberapa perkara iaitu:

1A, 3B, 2C, 1D, 1G, 1H, 2J, 3K, 2M, 3P, 3S, 2T dan 1U (macam gred periksa pulak).

Untuk mengetahui maksud di sebalik setiap abjab ini, tunggu post seterusnya, insyaAllah. Tahun depan pulak la agaknya... hehe








Selasa, 19 April 2011

Bila nak habis?

_________________________________________

Satu pertanyaan untuk diri aku sendiri:

BILA NAK HABIS NI?



Pilihan jawapan:
a. TAKTAU.
b. SIKIT LAGI.
c. BILA DAH SIAP!
d. LAGI 2 BULAN PURNAMA.
e. INSYAALLAH.
f. BILA DAH VIVA.
g. SUBMIT DULU.
h. HABISKAN WRITING DULU.
i. SEMUA JAWAPAN DI ATAS.

Khamis, 7 April 2011

Re-Post : Sembang-sembang berisi (SSB)

Sebagai motivasi untuk cepat-cepat menghabiskan pengajian, terutamanya PhD...
sama-sama kita saksikan video2 motivasi ini...

SSB Dr Siti





SSB Dr Shahruniza



SSB Dr Hairi

Blog Widget by LinkWithin