Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Ahad, 29 Januari 2012

Tour Europe - Itinerary and budget

Di'ciplak' from my wife's blog untuk tatapan semua.
-----------------------------------------------------------

Mungkin ada sesiapa yang mahu tour europe sendiri naik kereta jugak. Di sini saya share berapa budget kami. Bolehlah simpan duit dari sekarang kan. Pada mulanya kami merancangkan nak ikut pakej yang tour europe naik bus tuh. tapi suamiku amat memahami diriku yang sentiasa lambat dalam segala hal. and dia pun tak leh nak cepat. takut peserta rombongan lain akan jenuh menunggu kami yang lambat. so kami decide let's tour europe on our own. And below its what we have spend...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Day 1 (Nottingham-dover-calais-Disneyland) :
Fuel = £60
Tol calais-paris  =20.50 euro
Parking Disneyland = 15 euro
Ferry return P&0 ferry = £78


Day 2 (Paris to Lauterbrunnen, Switzerland):
Fuel = 50 euro + 28 euro +74.24 euro
Tol paris to siwtzerland = 34 euro + 2.80 euro
sticker highway switzerland = 33.50 euro

Day 3 (jalan kaki je - top of europe)

Day 4: (Lauterbrunenen to Mestre, Italy)
Tol = 1.90 euro + 1.50 euro + 17 euro

Day 5 (Mestre to Venice):
Fuel = 40 euro
(train from trochetto parking to st marco) -people mover (return) 2 x 2person = 4 euro

Day 6 (Venice, Italy to Schwagau, Germany):
Waterbus in venice (arsenal station to st marco station) = 6.50 x 2
parking at Trochetto (48 jam) = 42 euro
Fuel (at mestre)= 60 euro
Fuel (boundary italy) = 24.50 euro
Tol at Innsbruck = 8 euro
Austria vignette = 7.90 euro

Day 7 (Schwagau, germany to Luxemborg airport):
Parking (at neuschwanstein castle) = 5 euro
Fuel = 40 euro + 40 euro

Day 8 (luxemborg to calais to dover)
Fuel (esso luxemborg) = 48 euro 

Total (fuel, tol, parking, ferry) =  606.84 euro +£60 +£78 = £ 603.9 (in pound)

----------------------------------------------------------------------------

Hotel Day 1 = Hotel Cheap Beds Paris-Rosny = 52 euro (mcm asrama, but with en suite bathroom)

Hotel Day 2 = Oberland hotel, Lauterbrunen Switzerland = 200 CHF (customer service paling bagus, hotel best)
Hotel Day 3 = Hotel Schützen Lauterbrunnen  = 200 CHF (hotel best, tapi customer service tak bagus, kene berbalah dulu dengan receiptionist baru leh check-in)
Hotel Day 4 = Hotel President, Mestre  = 72 euro  (hotel paling bagus, customer service best, facilities 4 star)
Hotel Day 5 = Hotel Nuovo Teson = 115 euro (facilities buruk, tapi bilik mahal... nak bermalam di pulau venice le katakan .. better stay kat president hotel (tapi di tanah besar lah)
Hotel Day 6 = Ferienwohnung Purucker apartment = 75 euro ( apartment yang sungguh cantik, susunan dan barang2 yang sungguh mahal dalam apartment membuat ku risau if imran pecahkan)
Hotel Day 7 =  Campanile Hotel Luxembourg Aéroport = 51.20 euro ( customer service buruk. kene argue dengan receptionist dulu)
Hotel Day 8 = Travelodge Ashford = £50 (love travelodge always, harga murah tapi facilities and customer service bagus)

Total = 365.20 euro + 400 CHF + 50 pound = £ 627.30 pound

---------------------------------------------------------------------------------------------

Bayaran ke tempat menarik

Day 1  Disneyland paris = 1 day x 2 park (magic ticket promotion x 2 adults x 2 kids = £199

Day 3 : Ticket train to puncak Swiss Alps Jungfraujoch x 2 adults = £256 (ticket mountain train yang paling mahal dalam dunia)


Day 7: Castle neuschwanstein : student dapat less (tapi tak bawak student kad le pulak, nasib hubby bawak kad dia)  12 + 8  = 20 euro

Total = £17.30 + £455 = 472.30 pound

--------------------------------------------------------------------------------------------
Total keseluruhan = 472.30 + 627.30 + 603.9 = £1703.50

*** tuh tidak termasuk shopping baju, fridgemagnet, souvenir.. huhu
*** masih murah berbanding if kami ikut package tour europe yang sorang £600 tuh sbb if x 4 person = dah £2400
***memandangkan naik kereta sendiri, so kami angkut air mineral, air juice ( di europe sungguh mahal air mineral sume, melainkan if shopping kat supermarket diorang lah, not at vending machine or kedai runcit), beras, and segala makanan segera. kami hanya beli kebab halal kat Mestre Italy je sepanjang 8 hari tuh.


naik kereta sendiri, so boleh berenti2 di tengah jalan bile nampak view cantik

Blog Widget by LinkWithin