Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Jumaat, 2 Oktober 2009

Surat fraudulent transaction


Alhamdulillah, surat yang dinantikan akhirnya sampai hari ni, 2/10/2009.
Surat2 itu adalah seperti di bawah. Baca la isi kandungan surat tu. Klik gambar untuk besarkan.
Untuk mengelakkan masalah lain, nama bank di'hilang'kan.
Page 1
Page 2
Page 3

Page 3 yang paling penting, perlu diisi dan dikembalikan segera.

Bila bank pun dah tak boleh dipercayai........



Better late than never, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada seluruh umat Islam daripada kami sekeluarga. Teringin benar nak makan nasi dagang tahun ni tetapi belum tercapai hajat.

Dalam pada kemeriahan menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan menghadiri jemputan rumah terbuka di Loughborough dan Nottingham, aku dikejutkan oleh kehilangan misteri duit daripada akaun sebanyak £426.35 (lebih kurang RM2358)... sikit ke banyak?

Kalau sepound or 2 pound, kira boleh la aku buat2 tutup sebelah mata je rasanya tetapi ni dah sampai beratus2 pound, boleh pokai den... if aku memang guna, kira OK la jugak. At least boleh la beli gadget pape. Macam2 boleh dapat dengan duit tu... menunaikan hajat diri sendiri, wife dan anak2... tetapi yang sebetulnya, duit tu adalah untuk membayar sewa rumah bulan Oktober ni, so memang duit itu diperlukan. Kalau tak perlu sekalipun, mana boleh orang curi duit kita then tak buat pape!!

Aku menyedari hal ini daripada hari Isnin, 21/09/09 lagi apabila mendapati jumlah available balance dan jumlah account balance berbeza begitu ketara dalam internet banking. Sedangkan, aku yakin tidak menggunakan debit kad or membeli apa2 barang secara online dalam tempoh 2 hari sebelum itu. Pelik pulak rasanya. Last aku guna adalah ketika membeli barang2 di Hyperama dan Tesco pada sehari sebelum raya iaitu 19/09/09. Transaction untuk shopping ini sudah dipaparkan dalam statement, so takde masalah untuk itu. Tetapi dalam internet banking pada masa itu, tiada lagi transaction yang melibatkan beratus-ratus tu dipaparkan dalam statement, so tidak tahu lagi apa benda tu.

Jadi, pada Selasa, 22/09/09 aku ke bank berkenaan cawangan Hyson Green untuk mendapatkan details dan melaporkan berkenaan hal ini. Malangnya, pihak bank sendiri tidak dapat berbuat apa2 selagi transaction itu tidak dipaparkan dalam statement. Slow betul sistem bank di sini. Mereka suruh aku tunggu petang tu or esoknya untuk statement tu update. Mereka just bagi no phone untuk aku call if statement tu dah update nanti. Kebetulan masa aku tunjukkan kad debit aku masa tu, kad tu sedikit terbelah dua, then mereka tukarkan kad baru untuk aku. So, ada jugak la benda yang dibuat selain balik tangan kosong.

Tunggu punya tunggu, malam Selasa, 23/09/09 lebih kurang 10pm baru la statement tu diupdate dan dapat la aku tahu rupanya kad debit aku digunakan untuk membayar premium insuran yang berharga £426.35 daripada Hastings Direct! Sapa punya kerja ni? Memang dilaknat Allah sesiapa yang menganiaya orang ni. Camne kad aku boleh digunakan pulak sedangkan kad itu still dalam simpanan aku? Maybe ianya digunakan dalam online transaction. Tetapi, camne laknat tu boleh tahu details aku?

Malam tu jugak aku call no phone yang diberi oleh bank tu. Dah la no tu 0845 (antara no yang dicaj mahal), lepas tu boleh lak telephonist tu kata suruh call department yang handle benda ni esok pulak pasal department tu tutup sampai kul 8pm (masa tu dah kul 10pm lebih). Lepas tu, siap nak promote lak product depa suh tambah extra protection dalam akaun dengan £6.99/bulan untuk elak benda2 macam ni. H**peh.

Patutnya bank la yang bagi free extra protection untuk customers akaun, ini pulak nak suruh customers bayar untuk dapat protection. Apa fungsi bank? Dalam masa tu jugak, aku macam terfikir, adakah kes aku ni adalah konspirasi pihak bank untuk menyuruh aku membayar extra protection? Dalam masa orang susah hati, boleh pulak depa nak promote product! Terus hilang keyakinan aku dengan bank berkenaan.

Kalau nak dikira, aku report tu just ambik masa 1 minit tetapi si telephonist tu bercakap lebih 4 minit untuk explain product yang entah pape2. Dah la mahal nombor tu. Terpaksa la aku hang up pasal last2 dia nak pass pada her supervisor untuk continue. Memang hangin betul.

Disambung cerita, pagi Rabu (24/09/09) lebih kurang pukul 10am, aku call department yang dikenali sebagai Debit Dispute untuk report berkenaan hal ini. Aku bagitau berkenaan fraudulent transaction ini untuk tindakan diaorg. Jadi, menurut telephonist tu, mereka akan refund balik duit tu dalam masa 5 hari bekerja dan membuat investigation, tetapi aku perlu menandatangani satu surat agreement yang akan dihantar ke rumah. Surat agreement tu lebih kepada form yang kata kita tak buat transaction tu. If aku tidak menandatangani surat tu, mereka akan mengambil balik refund itu. So, rasa lega la sikit pasal at least pihak yang berkenaan dah tahu pasal kes aku ni.

So, aku kena tunggu lagi dalam 5 hari bekerja untuk refund. Tunggu punya tunggu surat agreement tu sehingga la hari Selasa, 29/09/09, aku macam tak sedap hati lagi. So, sekali lagi aku call debit dispute department ni untuk mengetahui perkembangan kes aku ni. Sekali lagi aku terkejut kerana diberitahu oleh telephonist tu yang aku kena ke mana2 cawangan bank berkenaan untuk pengesahan ID. Sekali lagi h**peh. Sebelum ni mana ada depa cakap suh gi bank untuk tunjuk photo ID. Buang karen je tunggu sampai kucing bertanduk! Selagi aku tak buat pengesahan ID tu, selagi tu la depa tak start investigation dan refund duit aku. Cakap tak serupa bikin punya bank!

So, tengahari Selasa tu juga aku sekali lagi ke bank cawangan Hyson Green untuk mengesahkan ID. Yang peliknya, kerani kaunter bank ni cakap tak perlu pun buat pengesahan ID photo asalkan tandatangan sama sudah memandai. So, pening betul. Si telephonist tu kata kena datang ke bank. Kerani kaunter tu pulak macam pelik aku datang ke kaunter untuk pengesahan ID. Lagi pelik bila kerani kaunter tu pun sendiri tak tau no phone debit dispute department. Siap tanya aku pulak. Apa punya bank la ini macam?? Diaorg ni nampaknya semacam tak syncronize antara satu sama lain.

So, terpaksa la aku menunggu lebih kurang 10 minit di kaunter tu selepas kerani tu membuat panggilan demi panggilan ke beberapa department untuk mengetahui details berkenaan kes aku. Last2, kerani tu mintak photo ID daripada aku. Aku ingatkan gambar passport je rupanya depa nak photo ID seperti lesen memandu or sebagainya yang mempunyai gambar. So, aku bagi la lesen memandu untuk pengesahan. So, settle berkenaan pengesahan ni. Then, kerani tu cakap suh tunggu lagi dalam masa 3-5 hari bekerja untuk refund dan surat agreement akan dihantar ke rumah. Menunggu lagi... sampai bila?

So, menunggu lagi la aku... Alhamdulillah, pada Khamis, 01/10/09, aku check internet banking, refund telah diperolehi tetapi masih lagi di awangan kerana tidak dikira sebagai available balance. Tetapi, surat agreement masih tidak diperolehi sehingga la ke saat ini. Maknanya, refund tu boleh diambil semula bila2 masa sekiranya aku tidak menandatangani surat agreement yang entah bila akan sampai!

Apakah pengajaran daripada kisah ini?

Blog Widget by LinkWithin