Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Khamis, 12 Jun 2008

Sembang-Sembang Berisi (SSB) Dr Hairi


SSB Dr Hairi pada 11 Jun 2008 (Rabu) di Pikington Library, Lboro.

Kepada kekawan yang tidak dapat menghadirkan diri ketika SSB ini, saksikan video ekslusif khas untuk anda dari pemancar satelit MML 'FREE of Charge'. Next time maybe kena charge.... hihi.. Sebarang masalah, hubungi saya segera. Pandai-pandai la download VeohTV tu ye... Enjoy dan hayati seadanya.


Isnin, 9 Jun 2008

Disukai dan tidak disukai

Di sini aku senaraikan 4 perkara yang bagus dan 4 perkara yang tak berapa bagus mengenai pribumi UK (mat dan minah salleh, tak termasuk Paki, India dan Arab) daripada pandangan, pengamatan dan pengalaman aku selama 6-7 bulan di sini. If ada kesilapan fakta, sila maklumkan, geng.

Bagusnya bila:

  1. Menegur kita asyik tanya "Are you alright?". Kekadang rasa baiknya diaorg ni. Ambik berat dengan orang lain tu. Walhal cashier masa nak bayar pun, depan tegur macam ni. Bukan kenal pun.
  2. Bercakap depan kita biasanya diaorg guna bahasa cantik punya, contohnya "Brilliant", "Excellent", "Very Good" dan sewaktu dengannya. Tapi kita perlu ingat, diaorg ni biasanya tak menggambarkan apa yang diaorg cakap tu, lebih-lebih lagi jika mereka tu supervisor kita. So, make sure tidak begitu gembira bila mendengar mereka asyik memuji kita.
  3. Memberi kita barang-barang secara FREE. Satu budaya orang di sini, mereka akan memberikan barang-barang contohnya perabot, mainan, barangan komputer dan sebagainya, yang tidak lagi diperlukan kepada orang lain. Biasanya barang-barang ini masih baru dan boleh digunakan. Setakat ini, aku telah mendapat TV dan printer free. Thanks. Bukan setakat itu, kita jugak boleh request barang apa yang kita nak. Kan bagus kalau kita ada budaya ini di Malaysia. Kekadang sampai rosak pun, kita still simpan kan... kan.
  4. Dapat membeli barangan secara murah di carboot. Satu lagi budaya orang di sini, kebiasanya setiap Ahad, depa ada buat jualan murah barang-barang second hand. Sebut saja apa nak, semua boleh dapat dengan harga yang terlalu (kali 10) murah. Contohnya, monitor komputer 17" aku pernah dapat dengan harga 40pence, masih OK dan boleh digunakan. Tetapi kena la pandai memilih. Nanti kena pulak barang yang rosak dan ditipu. Hampir semua Melayu di UK tahu mengenai carboot (maybe ada yang menjaga standard dengan tidak membeli barang second hand ni), dan sememangnya ianya menjadi aktiviti hujung minggu sekeluarga dan kekawan.


Tak bagusnya bila:
  1. Masa buat kerja boleh kentut-kentut.. Apa ke hal? Pernah satu ketika, depa datang pasang broadband dan TV kat rumah aku, boleh ke patut kentut-kentut depan customers. Dalam rumah lak tu. Bukannya sekali. Jika sekali, boleh la kita agak terlepas la tu. Kurang asam betul... Rasanya tak semua orang depa macam ni...
  2. Suka jaga tepi kain orang. Ada jugak ke macam ni? Ingatkan orang-orang kita je... Jawapannya ada. Lebih-lebih lagi jika berjiran dengan orang-orang tua. Malas nak cerita lebih-lebih. Ada sorang kawan melayu tu, jiran dia siap datang rumah suruh tukar langsir lain pasal katanya langsir ni dah bertahun guna yang sama!! Apa ke hal ni?
  3. Kita bercakap diaorang tak faham, tapi diaorang bercakap kita boleh faham. Asyik suruh kita repeat, "say it again" je. Maknanya english kita lagi bagus la tu :p Agaknya listening part depa kurang bagus ni!
  4. Bawak anjing masa pi pasar minggu or carboot. Ada ke patut nak bawak anjing ke tempat-tempat awam. Risau betul aku bila berjalan semasa nak tengok barang-barang kat pasar minggu atau carboot. Dah la kita kena samak jika kena air liur anjing tu. Pastu anjing-anjing tu pulak, anjing bulldog, muka garang-garang. Sanggup aku "lari" ikut jalan lain if tetiba terserempak dengan anjing-anjing ni. Pernah satu ketika, semasa tengah khusyuk cari barang kat carboot, tetiba ada anjing kat belakang. Terus hilang idea nak cari barang apa.
Sebenarnya banyak lagi perkara lain yang tidak terlintas buat masa ini. Sebarang komen atau penambahan perkara lain adalah dialu-alukan.

Wassalam.

Selasa, 3 Jun 2008

Apasal sunyi je ni?

Assalamualaikum kepada semua pengunjung...

Apa kena dengan aku ni? Lama benar tak update blog ni... Sejak akhir-akhir ni, aku dilanda syndrom TPBM.... Syndrom Tak Pandai Bahagi Masa. Susah gak ni...

Before balik Msia, insyaAllah 13 Jun ni (Jumaat 10mlm), aku kena settlekan beberapa perkara (important and urgent)

  1. Kena present kat kekawan MML pada 4 Jun pukul 3pm... at least boleh dapat pandangan berguna dari diaorg semua. Help me OK.
  2. Monthly report kena submit before this Friday (6 Jun)
  3. Meeting dengan supervisor pada 9 Jun (Mon) pukul 5pm. Kena submit meeting minutes lak selewatnya hari Khamis pasal Jumaat dah nak balik Msia.
  4. Kena present dalam Research Students Conference pada 10 Jun pukul 1015am.Wish me luck OK.
Macam banyak je kerja nak buat... tapi taklah seteruk tu sebenarnya. Pasal ada lagi masa melayan carboot, movies, games, MML games dan sebagainya.

Lepas settle benda-benda penting dan urgent ini, maka boleh la aku luangkan masa untuk persiapan balik pulak. Barang-barang pun tak beli lagi untuk bawak balik... hemmmm.

Blog Widget by LinkWithin