Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Jumaat, 1 Oktober 2010

Harapnya tak lewat

Harapnya tidak lewat lagi untuk mengucapkan

'Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin'

kepada semua yang mengenali kami, tidak kira di masa sahaja berada.


Ikhlas daripada:
Hafis, Wani, Melati dan Imran

Jumaat, 20 Ogos 2010

Ramadhan di perantauan

________________________

Alhamdulillah, sudah lebih seminggu kita berada di bulan Ramadhan. Walaupun begitu, rasanya belum terlambat untuk aku mengucapkan Selamat Berpuasa, Berbuka dan Bersahur kepada seluruh umat Islam, walau di mana sahaja berada.


Tahun ini adalah kali ketiga aku dan keluarga berpuasa di perantauan. Kali ketiga juga aku dan keluarga akan beraya di sini. Jauh daripada keluarga dan sanak-saudara, juga kesibukan menyambut bulan Syawal... tiada shopping baju raya, biskut raya, balik kampung beraya dan seumpamanya. Sedih pula rasanya.

Mengikut pengalaman dan pemerhatian aku, ada beberapa perkara yang berbeza mengenai bulan Ramadhan di perantauan berbanding dengan Malaysia (persamaannya adalah kita semua berpuasa pada bulan ini), antaranya:

  1. Yang paling nampak adalah di sini tiada Pasar Ramadhan (PARAM). Kat Malaysia, aku dan wife memang pelanggan setia ke PARAM... mesti beli 2-3 jenis kuih pun paling kurang. Kat sini, setiap keluarga akan masak sendiri. Antara kelebihannya, dapat berjimat-cermat, tiada pembaziran, dapat makan pelbagai masakan orang rumah dan yang paling best, pahala orang yang memasak untuk orang berpuasa adalah sama dengan orang yang berpuasa, insyaAllah.
  2. Jadual waktu solat berbeza-beza. Di perantauan ini, jadual waktu solat adalah bergantung kepada jadual mana yang kita yakin dan percaya. Mana-mana boleh diikuti, tetapi tidak boleh la main tukar-tukar. Sekejap jadual waktu Islamicfinder, sekejap jadual waktu masjid ni, masjid tu dan sebagainya. Aku mengikuti jadual waktu daripada Islamicfinder, Subuhnya lebih awal sejam daripada jadual waktu yang lain. Maknanya, orang lain baru nak bersahur bila aku dah siap solat Subuh. Nasib baik juga Maghribnya sama. Tetapi, waktu Isyak pula yang lain-lain. Waktu Isyak daripada Islamicfinder adalah lewat dalam sejam daripada jadual yang lain. Maknanya, orang lain dah habis solat tarawikh, tetapi aku baru hendak mula. Untuk hari ini, Isyak untuk aku adalah pukul 10.35 malam.
  3. Tempoh berpuasa. Di Malaysia, biasanya kita bersahur pukul 5 - 5.30 pagi pasal Subuh dekat-dekat pukul 6 pagi. Di sini, sahur pukul 2.30 pagi, Subuh pukul 3 pagi... dah tu, kena masa Summer ni, berbuka pukul 830 malam. Berapa jam tu tempoh puasa? Dalam 17 jam!! Tetapi alhamdulillah, itulah dugaan Allah. Walaupun bunyi macam lama puasa sampai 17 jam, tetapi kami di sini masih sihat walafiat. Setiap kepayahan, insyaAllah akan ada kesenangan yang Allah janjikan. Semenjak bulan Ramadhan ni, cuaca agak sejuk walaupun tengah musim panas, jadinya tiada rasa lapar dan dahaga yang melampau-lampau.
  4. Dari segi cara pembayaran zakat fitrah. Kalau di Malaysia, biasanya kita perlu berjumpa Tok Iman atau AJK Masjid untuk urusan pembayaran zakat, tetapi di sini, keadaannya berbeza dan lebih senang. Kita boleh membayar zakat secara online sama ada melalui website yang disediakan menggunakan debit kad ataupun paypal. Yang penting adalah niat.

Isnin, 2 Ogos 2010

Tips ber'carboot'

------------------------------------
Di Malaysia, jarang sekali barang-barang yang kita pakai, kita akan jual. Kebiasaanya, barang tersebut akan digunakan sehinggalah rosak.
Tetapi tidak di UK. Majoriti masyarakat UK suka menjual barang yang tidak diperlukan lagi, malah suka juga membeli barang-barang terpakai. Daripada itulah, wujudnya CARBOOT!
Daripada pengamatan aku, perkataan CARBOOT digunakan kerana sesiapa sahaja (tidak kiralah British, Polish, Pakistan, India, China atau Melayu sekalipun) dapat menjual apa sahaja barang-barang (daripada buku-buku, mainan, barangan elektronik, perabot, makanan, handphone, pakaian dan apa sahaja yang terfikir nak jual) dengan membawa kereta dan menjual barangan tersebut dengan mempamerkannya di bahagian boot kereta masing-masing, di tempat khas pada hujung minggu. Itulah CARBOOT.
Pertama kali aku ke carboot adalah di Quorn, kampung berhampiran Loughborough. Walaupun di Malaysia, aku lebih sukakan barangan yang baru ataupun tidak pernah terfikir untuk membeli barangan terpakai, tetapi tidak di UK. Begitu juga dengan kebanyakan orang-orang Melayu yang datang ke UK (terutamanya yang berkeluarga), akan menyukai carboot dan ianya akan menjadi aktiviti utama family di hujung minggu.
Di sini, disenaraikan sedikit-sebanyak tips ber'carboot' (daripada pengalaman sendiri):

  1. Better cari penjual mat salleh - Biasanya mat salleh akan menjual barang-barang sendiri yang mereka benar-benar tidak perlukan atau pakai lagi dengan harga yang terlalu murah. Let it go je dengan berapa harga sekalipun. Tetapi, tidak dengan penjual lain seperti India atau Pakistan, kerana mereka sebenarnya mencari untung daripada carboot. Pernah aku perasan, awal-awal mereka ini sebenarnya membeli barangan daripada penjual mat salleh dan kemudiannya menjual di tempat mereka dengan harga yang lebih tinggi. Who knows?
  2. Konsep siapa cepat, dia dapat - Di carboot, mata dan rezeki memainkan peranan utama. Kekadang, kita sudah nampak barang yang kita nak, tetapi terlambat sesaat kerana telah ditanya orang.
  3. Setkan benda yang hendak dibeli - Biasanya, sebelum ke carboot, aku dah setkan apa benda yang hendak dibeli or dicari. Jika tidak, biasanya benda yang bukan-bukan pulak akan dibeli. Jadi, elakkan membeli 'sampah'.
  4. Konsep membeli untuk keperluan - Harus diingat, disebabkan harga barangan adalah terlampau murah, semua benda boleh dibeli. Tetapi, membelilah untuk kegunaan dan elakkan pembaziran.
  5. Elak membeli barangan elektrik - Ingat, tiada siapa akan menjual heater pada musim sejuk atau kipas pada musim panas, kecualilah ianya rosak!
  6. Awas dengan anjing! - Awasi kaki ketika berjalan kerana kekadang anjing boleh berada di belakang kita. Begitu juga dengan penjual, aku selalu elak membeli barangan daripada penjual yang membawa anjing.
  7. Cuba tawarkan harga terendah - Kita yang menentukan harga. Bagi aku, harga 2 pounds adalah tinggi di carboot. Jarang sekali aku tengok orang membeli barangan berharga lebih 100 pounds ketika di carboot.
  8. Kelebihan datang awal - Kalau datang awal, biasanya senang nak parking. Tentu sekali banyak barangan yang kita hendak, akan senang dapat. Tetapi, keburukannya, ada sesetengah carboot seperti di Junction 29 (M1) yang menyediakan parking yang jauh untuk pembeli yang datang awal dan terpaksalah berjalan kaki lebih kurang 500 meter ke tempat carboot. Daripada segi harga, semestinya mahal dan tidak boleh ditawar kerana pada awal-awal ini, penjual pun baru membuka 'boot' mereka.
  9. Kelebihan datang lambat - Sebagai contoh di carboot Derby. Jika datang lambat dan rezeki murah pada hari itu, adakalanya akan mendapat parking sticker free daripada pembeli yang sudah hendak balik (kerana di carboot ni, untuk parking di tempat yang proper, kita perlu mempamerkan sticker parking yang berharga 50p). If tak, kena saman pulak. Kelebihan lain, masa dah nak habis carboot ni, biasanya penjual akan menurunkan harga lagi murah, daripada £1 kepada 50p, daripada 50p kepada 10p dan sebagainya. Tetapi masalahnya, perlukah kita dengan barangan itu?
  10. Kenali 'carbooter' dan 'trader' - carbooter adalah mereka yang betul-betul menjual barangan sendiri, manakala trader adalah penjual yang ingin meraih untung. Daripada jenis barang-barang, kita akan perasan mana satu carbooter dan mana satu trader. Jika dah penuh barangan dijual adalah dvd dan cd sahaja, sahlah itu trader. Carbooter akan menjual pelbagai barangan sendiri sahaja.
  11. Awas dengan barangan curi! - Elak juga daripada membeli barangan seperti handphone atau basikal kerana dikhuatiri mungkin dicuri. Cuba tanya detail untuk setiap barangan yang dicurigai. Jika barangan sendiri, sudah pasti penjual akan dapat menjelaskannya.
  12. Awas penyeluk saku! - Berhati-hati ketika berjalan berhimpit-himpit kerana kebarangkalian untuk dompet hilang adalah tinggi.
  13. Lihat pada jenis kereta penjual - Ada baiknya juga kita lihat pada jenis kereta penjual untuk mengetahui sama ada dia betul-betul ingin 'let it go' barang-barang or kaut untung. Sebagai contoh, penjual yang memandu kereta-kereta mewah seperti Land Rover/BMW 5 series/Mercedes E class/Audi (model baru), biasanya mereka yang benar-benar ingin 'clear'kan rumah dan akan menjual barangan dengan harga yang murah.
Begitulah serba-sedikit tips yang dapat dikongsi di sini. Apa-apa pun, membelilah dengan bijak dan elakkan pembaziran.

Isnin, 26 Julai 2010

Cuaca dan pemanduan

Sejak bermulanya musim panas, maka banyak perkara juga menjadi PANAS!!

Pemandu panas baran...

Pakaian pun panas-panas!

Tiada kajian khusus dilakukan, tetapi secara hakikatnya, apabila cuaca panas, ramai pemandu-pemandu di UK menjadi panas baran dan hilang sabar. Jika sebelum ini, aku selalu anggap pemandu di UK ni berhemah di jalan raya, tetapi nampaknya, title itu ditarik balik. Kini, pemandu di UK tidak jauh beza perangainya dengan pemandu di Malaysia, yang sememangnya panas sepanjang tahun (note: tidak semua macam ni)...

Tetapi alhamdulillah, sejak kebelakangan ini, cuaca agak sejuk sedikit kerana hujan turun kekadang.. suhu pun tak berapa panas... jadi dah kurang bunyi 'hon-hon', maki-hamun dan sebagainya.

Jumaat, 25 Jun 2010

Family visit (Complete - Updated)


----------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah, akhirnya Mie, Kaklong, Abe Mi, Syahirah dan Ma (mak Abe Mi) datang menziarahi kami di UK.

Sedikit catatan perjalanan mereka sehingga Jumaat (180610).


Ahad (060610) - sampai di Birmingham International Airport. Walaupun agak delay, tetapi alhamdulillah semuanya selamat. Aku sampai kat terminal betul2 masa mereka keluar gate.

Barang-barang yang dibawa daripada Msia (154kg)

Isnin (070610) - mereka rehat2 di Nottingham + hilangkan jetlag. Siangnya, aku seorang ke Lboro. Malamnya, bawak mereka jejalan ke ASDA West Bridgford, Nottingham.

Happy 4th Birthday, my dear.

Selasa (080610) - sambutan birthday aisyah pada tengah malamnya. Paginya, plan awal nak jejalan di Nottingham city tapi hujan memanjang. Jadi, bawak jejalan dan shopping di East Midlands Designer Outlet, Junction 28 - M1 pasal kat situ berbumbung dan senang access dengan kereta. Boleh tahan mereka borong barang2, daripada coklat, baju, jersey bola, portmeirion, kasut dan banyak lagi... hehe.

East Midlands Designer Outlet

Rabu (090610) - asalnya nak ke Nottingham City jugak tetapi sampai2 je masa nak parking, hujan lebat. Jadi, bawak mereka jejalan di Loughborough, sambil2 shopping di kedai Poundlands, Primark. On the way ke Lboro, singgah di Rushcliffe Country Park. Cantik gak tempatnya, ada tasik dan angsa besar, tempat bercamping... hehe. Kat Lboro, hujan dah reda. Masa nak balik, nasib baik jari Imran takde pape pasal tersepit di pintu lif. Syukur alhamdulillah.

Rushcliffe Country Park

Loughborough Town

Khamis (100610) - plan awal nak ke Thursday carboot sales di Ravenshead, tapi rupanya cancel pasal hujan lagi. So, dalam pukul 10 pagi, bawak mereka jejalan ke Nottingham Castle, jumpa Robin Hood (patung), Nottingham City centre dan kawasan sekitar. Tetapi, kasihan kat Mie dan Ma, tak dapat jalan banyak pasal sakit kaki.

Nottingham Castle

Jumaat (110610) - alhamdulillah cuaca panas hari ni. Paginya takde plan ke mana2 pasal petangnya hendak bertolak ke Lancaster rumah Kak Norni. Perjalanan mengambil masa dalam 3 jam 15 minit mengikut M6. Mereka semua masih jetlag (tidur waktu Msia) dalam perjalanan, dengan tinggal aku seorang yang drive... hehe.. Sampai di rumah Kak Norni dalam pukul 915pm tetapi waktu tu tak Maghrib lagi pasal siang panjang sekarang ni.
Baru sampai di rumah Kak Norni di Lancaster.

Sabtu (120610) - alhamdulillah, cuaca hari ni cerah, panas tetapi sejuk. Pagi2, kami ber'carboot' , ber' window-shopping' di Original Factory Outlet dan mencuci mata dengan barangan antik di Lancaster. Tengahari, melawat bandar Lancaster. Kak Norni dan Abg Faizul menjamu kami dengan sup kambing dan ayam/kambing BBQ, sedap! Katanya, seekor kambing dibeli untuk menjamu kami termasuk kawan2 rapatnya... hehe. Petangnya, bertolak ke rumah Kak Pau di Manchester. Perjalanan memakan masa hanya 1 jam. Sebelum menonton World Cup antara England vs USA pukul 730pm, sempat lagi bergambar di Stadium Old Trafford....

Carboot Sabtu di Lancaster.

Kedai antik terbesar yang 'agal mahal' jika dibandingkan dengan carboot.

Bersiar-siar di Lancaster town. Sejak bila Tok Ma ada menantu Minah Salleh tu? Hehe

Terima kasih buat Kak Norni sekeluarga.

Old Trafford, Manchester bersama Kak Pau sekeluarga.


Ahad (130610) - awal pagi (dalam pukul 7 lebih), kami bersama family Kak Pau turun ke carboot yang agak besar di Manchester. Menghabiskan masa dalam 3 jam di sini. Boleh tahan hasil tangkapan... hehe. Selepas itu, ke bandar Manchester. Ber'window-shopping' di Manchester Arndale Shopping Centre selama lebih kurang 2 jam. Then, lunch di Jazera, restoran tersedap di Manchester (kata Kak Pau)... memang best. Pukul 6 ptg, bertolak pulang ke Nottingham dan perjalanan mengambil masa dalam 2 jam setengah. Hujan lebat di tengah jalan.

Hasil carboot Ahad di Manchester.

Manchester Arndale.

Tempat khusus untuk kami di Restoran Jazera.

Isnin (140610) - sepatutnya aku ada meeting dengan supervisor pada hari ni tetapi dibatalkan kerana first supervisor aku ada meeting yang lagi penting. Jadi, dapatlah aku berehat-rehat before ke London esok. Tiada aktiviti khusus pada hari ini. Cumanya, aku membawa Kak Long dan abe Mi sekali lagi ke Junction 28 untuk membeli barang-barang yang tidak sempat beli last week. Tak puas lagi sebenarnya... hehe. Harga jersey sudah makin mahal. Last week dapat harga £14, hari ni £20. Tak jadi beli... hehe.

Sekali lagi ke Designer Outlet, Junction 28.

Selasa (150610) - bertolak ke London (lebih spesifik: Harlow Town train station) dalam pukul 8 pagi. Sampai di sana dalam pukul 1040 pagi. Kemudian, menaiki train masuk ke London. Sampai di Liverpool Street train station, then menaiki tube ke destinasi pertama - Malaysian Hall untuk lunch. Abe Mi terkejut kerana harga makanannya sahaja berharga RM27.505.50)... if tak convert, harganya sama macam di Malaysia cuma currency je yang lain. Selepas itu, mencari cenderahati di kedai berdekatan Bayswater tube station... dapat diskaun khas untuk pelancong Malaysia. Kemudian, destinasi kedua - Buckingham Palace, jadinya turun di St James Park tube station. Daripada tube station, berjalan kaki lebih kurang 15 minit baru sampai di Buckingham Palace. Kesian Tok Mie dan Tok Ma, penat berjalan. Destinasi seterusnya ke Big Ben dan Eye of London, turun di Westminster tube station. Selepas itu, sepatutnya hendak ke London Bridge, tetapi timing salah kerana masa tu peak hour, orang ramai baru balik kerja. Jadi, bertolak balik ke Harlow Town untuk ke Travelodge hotel di Stansted Great Dunmow. Daripada train station, perjalanan dengan kereta mengambil masa dalam 30 minit ke hotel.

Harlow Town train station.

Welcome to London.

Sampai di Bayswater tube station - nak ke Malaysian Hall.

Masakan Malaysia, tetapi harga UK.

Kedai cenderamata yang beri diskaun khas untuk Malaysian.

Pandu arah ke Buckingham Palace.

Buckingham Palace.

Menara di hadapan Buckingham Palace. Apa nama ntah?

Big Ben.

Eye of London.

Menunggu tube untuk pulang semula ke Harlow Town.

Rabu (160610) - first destinasi hari ini adalah ke Freeport Braintree Outlet Shopping Village. Menghabiskan masa bershopping dalam 3 jam. Akhirnya, Tok Mi dan Tok Ma jumpa beg tangan idaman hati... hehe. Kemudian, lunch di Chicken Cottage, Cambridge sambil jumpa kawan lama Kak Long yang belajar di sini. Kemudian, menghabiskan sejam bersiar-siar di bandar Cambridge before bertolak pulang ke Nottingham.

Selepas check out di Travelodge Stansted Great Dunmow.

Freeport Braintree Outlet Shopping Village.

Jumpa kawan Kak Long di Chicken Cottage Cambridge.

Di hadapan King's College, Cambridge.

Khamis (170610) - di Nottingham. Aktiviti paginya adalah lebih kepada packing barang-barang ke dalam kotak2 pampers dan mencari beg untuk dibawa naik ke dalam cabin. Petangnya, aktiviti strawberry picking di Calverton (30 minit daripada rumah), dan bersiar-siar di Wollaton Park dan Millenium Garden (dalam University of Nottingham).

Strawberry Picking.

Wollaton Park.

Millenium Garden.

Jumaat (180610) - hari terakhir di UK. Flight pukul 2.30petang. Bertolak ke Birmingham Airport dalam pukul 10 pagi. Perjalanan memakan masa dalam sejam. Check in memakan masa lebih kurang 15 minit kerana banyak kotak dan beg. Kali ini, bagasi check-in tidak melebihi 150kg kerana masing-masing membawa hand luggage. Dikhabarkan cenderahati Tok Ma yang dibeli di London (globe yang ada cecair) tidak melepasi imigresen. Kesian pulak kerana terlupa check. Yang lain, alhamdulillah tiada masalah.
Terima kasih kerana sudi datang ke rumah no 18.

Before check-in. Bawa balik pampers daripada UK... hehe.

Aisyah tidak faham lagi makna perpisahan. Kalau berpisah dengan papa je, dia kisah... hehe.


Semoga Tok Mi, Tok Ma, Kak Long, Abe Mi dan Syahirah tidak serik untuk datang sekali lagi. Terima kasih atas kunjungan yang sungguh bermakna.

Selasa, 27 April 2010

Macam-macam...

--------------------------------------------

Semalam, Isnin
26 hb April 2010, banyak benda berlaku. Macam-macam pulak tu....
Aku tidak turun ke Loughborough semalamnya, hanya buat kerja kat rumah, siapkan writing chapter pada paginya. Lagipun, aku dan anak-anak pun masih tidak sihat sejak last week, mungkin terkena 'Spring Bugs'... senang cerita, pasal perubahan musim agaknya.

Kisahnya bermula tengaharinya, bila tiba-tiba loceng pintu rumah berbunyi. Alahai sapa la datang pulak. Bukak bukak, seorang lelaki memperkenalkan diri sebagai pegawai daripada Nottingham City Council. OK.

Katanya, rumah yang aku baru pindah ni tidak ada rekod mengenai council tax payment. Betul la tu, pasal aku baru berpindah bulan Februari lepas. Mahal betul taxnya, lebih seribu pounds dalam setahun kena bayar. Jadi, aku cakap la yang aku dan wife student, tinggal berempat, 2 dewasa dan 2 kanak-kanak. Yang aku tahu, jika student akan dapat pengecualian (exemption) council tax, tetapi mungkin silap aku masa tu, aku tidak perlu cakap yang aku juga 'student' kerana rasanya memadai dengan hanya cakap wife aku 'student', kerana dia yang belajar di Nottingham dan aku di daerah lain. Dah tidak semena-mena pulak, aku disuruhnya dapatkan surat daripada Loughborough University mengenai pengecualian cukai. Alahai lecehnya. Kalau belajar kat universities area Nottingham ni tak perlu bagi surat pasal rekod dah ada dalam sistem kata kita student. Tetapi, nasib baik jugak, wife aku datang explain pasal rumah sebelum ini, exemption atas nama wife aku sahaja. Jadi, dia suruh aku tunggu dulu, biar dia check dalam sistem, sama ada perlu or tidak aku berikan surat tu nanti. Ok la sikit.

Yang sebetulnya, aku ingatkan tuan rumah sudah maklumkan kepada Council mengenai perpindahan kami, sepertimana di rumah-rumah sebelum ini. Lagipun, tuan rumah hanya guna nama wife aku seorang dalam tenancy agreement. Tu yang aku buat senyap je, pasal kat rumah lama (Hartley Road, Nottingham jugak), tuan rumah yang inform kat Council then lepas tu sampai surat, baru wife aku call mintak exemption sebab student. Tut tut, untuk rumah baru ni, tuan rumah rupanya buat senyap jugak. Lepas pegawai tu balik, aku call tuan rumah. Dia pulak cakap yang aku sendiri yang kena inform kat Council semuanya, daripada tarikh mula pindah sampai la hal exemption... alahai, gitu pulak ke...

Hal seterusnya mengenai insurance kereta aku. Pasal kereta tu sudah tidak ada MOT (taknak buat pasal rasa macam tak berbaloi sebab side mirror cover dipecahkan orang semasa kat rumah lama), road tax pun tinggal beberapa hari sahaja lagi, lagipun dah lama tersadai tak digunakan. Walaupun aku sayang kereta ni, kereta pertama yang aku bayar cash semasa mula-mula sampai dahulu, dengan menyamai sebulan gaji di Malaysia (waktu tu £1 = RM7!)... tetapi, takkan nak simpan buat koleksi jadi besi buruk pulak, so aku mengambil keputusan untuk scrap! Kesian pulak rasanya, pasal kereta ni banyak berjasa dan engin pun still OK. Kalau kat Msia, memang aku simpan kereta ni sampai bila-bila. Tetapi, apakan daya, if dibiarkan, lama-lama jadi beban pulak, pasal insurance kereta ni lebih mahal daripada kereta yang satu lagi.

"Khidmatmu akan berakhir jua di Scrapyard!"

Jadi, aku call syarikat insurance tu cakap nak cancel bermula semalam. OK, settle. Tapi, kena caj pulak administration fee sebanyak £27.50 (banyak jugak tu!). Insurance cover katanya takyah pos, tapi tunggu surat daripada diaorang pasal cancellation fee tu dalam 4 hari bekerja. Ok la, lega. Kalau tak cancel, lagi teruk kena potong hampir £40 sebulan!

Lepas je aku cancel insurance tu, tetiba loceng pintu rumah berbunyi lagi. Sapa pulak kali ni? Tengok tengok, ada seorang mat salleh yang pada mulanya (kononnya) bertanya sama ada aku nak bersihkan garden ke apa ntah, tetapi lepas tu, tetiba tanya aku pasal nak jual kereta tu ke tak. Aik, macam tau je aku dah cancel insurance kereta tu! Aku boleh pulak tanya, berapa harga mau? Dia letak la harga £80! Mat oooii... murah ke mahal tu? Tetapi, aku menolak tawaran itu.

Yang sebenarnya, aku sudah contact Scrapyard Centre kat area Nottingham ni, katanya harga minggu ni adalah £165 per ton (kira timbang kati la agaknya). Sebab itu la aku fikir better aku scrap daripada jual £80 pasal setahu aku, kereta aku ni beratnya lebih kurang 1.3 tons gak (daripada pakcik google la), boleh la dapat lebih sikit kot.

"Keadaan dalaman kereta, boleh tahan lagi. Kalau kat Msia, boleh modified lagi kereta ni buat race"

Lepas mamat tu keluar, datang pulak member dia yang lebih berumur, bercakap pun slang.. Tanya lagi pasal kereta tu... rupanya diaorang ni dah lama memerhatikan kereta aku ni daripada jauh. Bahaya gak tu. Spy di mana-mana! Tanya berapa harga aku nak jual pasal dia berkenan sangat dengan interior kereta tu. Dia nak kusyen katanya. Tidak dinafikan, interior kereta tu masih lagi elok dan bagus. Awal-awal aku cakap, scrapyard boleh offer aku £165. Tut tut, datang seorang lagi member dia nak tawar-menawar dengan aku pasal harga kereta tu. Dua-dua mat salleh ni tak henti-henti nak offer aku daripada £80, £100, £110 dan maximum dia boleh bagi £130. Katanya, tak perlu peningkan kepala aku, diaorang boleh keluarkan kereta tu daripada rumah aku. Siap dah keluarkan duit pulak tu. Tapi aku still tidak buat sebarang keputusan. Kata mereka kat scrapyard, nanti kena caj pulak kalau nak recycle tayar, engin dan sebagainya. Nak kencing aku la tu. Nasib baik aku call Safuan kat Sheffield yang baru jugak scrap kereta, tanya pasal hal tu. Safuan kata, takde pulak caj tayar. Safuan pun boleh dapat £200 untuk scrap keretanya.

Lepas berbincang dengan wife, last last, aku cakap tak nak jual. Tetapi, boleh pulak semasa si mat salleh slang tu nak keluar pagar rumah aku, dia kutuk aku depan2!! "You're ID*OT! A**HOLE!". Cilanat punya mat salleh! Tetapi, nasib baik dia cakap slang, pasal masa dia kutuk tu, aku tak berapa faham... masa tu, aku pulak boleh senyum-senyum dan lepas tu tunjuk isyarat bagus kat diaorang... kelakar pulak rasanya. Lepas tu, baru aku perasan yang dia kutuk aku sebenarnya, hampeh betul! Orang tak nak jual, kena kutuk-kutuk pulak! Ini macam orang pun ada ke??

Rabu, 14 April 2010

Facebook and me


-----------------------
Untuk ke sekian kalinya, aku sekali lagi deactivate my facebook account! Rasanya untuk kali yang ke-empat. "Chipsmore", kata Kaklong. He he..

Walaupun ada baiknya mempunyai Facebook, tetapi antara sebab-sebab aku deactivate adalah (ini adalah berdasarkan pengalaman dan perasaan sendiri, maaf sekiranya menyinggung perasaan sesiapa):
-------------------------

  1. Buat masa sekarang, aku rasa adalah lebih baik untuk aku tidak mengambil tahu pasal hal ehwal orang lain kerana 'perjuangan' aku yang masih belum selesai. Hal ehwal family and belajar adalah lebih utama buat masa ini :)
  2. Sebelum ini, masa yang diperuntukkan untuk melayan facebook sebenarnya melebihi daripada sepatutnya! Dengan kata lain, walaupun aku ingat nak buka sekejap je, tetapi rupanya macam-macam pulak benda yang aku berminat nak explore.... status la, komen status la, letak gambar la, tengok gambar orang la, baca komen yang berjela-jela la, dan bermacam-macam lagi benda yang mencuri masa, sebenarnya..
  3. Dengan sebab no. 2, aku rasa facebook itu 'melagha'kan atau dalam perkataan lain, tidak memberikan banyak faedah kecuali mendekatkan semula kekawan yang telah lama berjauhan or lost contact.
  4. Aku rasa tidak perlu juga untuk mengingati segala macam memori daripada sejarah hidup kerana ianya menyebabkan kita 'kembali' menyimpan dendam atau amarah yang telah lama reda (jika ada).
  5. Facebook menjadi tempat menunjuk-nunjuk dan bermegah-megah dengan segala macam kemewahan dunia, walaupun niatnya adalah baik, mungkin ingin 'berkongsi' tetapi dalam masa yang sama, menyebabkan adanya perasaan cemburu dan dengki. Jadi, aku rasa better aku menjauhkan diri daripada benda-benda yang sedemikian.
  6. Facebook tidak dapat membantu aku menghabiskan thesis aku dengan cepat! Yang aku tahu, kita boleh mengerjakan tanah ladang dan mendapat hasil dengan cepat! Tetapi masalahnya, kerja sebenar kita akan menjadi slow.
  7. Facebook dijadikan tempat berniaga, tidak kira la produk apa pun! Maaf tidak berminat. Untuk aku, rezeki ada di mana-mana tetapi bukan di facebook! Kaya duit tidak semestinya kaya di akhirat.
------------------------

Sehingga ke tarikh yang tidak tahu bila (mungkin sehingga 'perjuangan' selesai), selamat tinggal dulu facebook. Mungkin bila aku berminat nak buat reunion ke, akan aku activate balik nanti! Terima kasih semua sahabat-sahabat yang mengenali aku.

Rabu, 17 Mac 2010

PhD

----------------------------
PhD oh PhD

Ramai orang ingat buat PhD tu hanya Pandai habiskan Duit kerajaan,
begitulah kuatnya Perasaan hasad Dengki,
sedangkan sebenarnya adalah Pengurus harta Dunia,
tidak pun sebagai Pelajar harapan Dunia,
kerana bukan senang Pengajian habis Darjah ni.

Untuk menjadi Pelajar haruslah Disiplin,
kerana Pelajaran harus Didahulukan,
jadinya Perhatian harus Diberikan,
dan yang Penting harus Diutamakan.

Setidak-tidaknya, ianya menjadi Pengalaman hadapi Dugaan,
kerana PhD itulah Pekerjaan hasil Diri,
bukannya Penyelia hadiahkan Degree,
dan yang perlu kita tahu, Peluang hanya Datang sekali.

Note: 13 maksud lain PhD

Khamis, 11 Mac 2010

Pindah lagi!

----------------------------------
Aku pindah rumah lagi. Hmmm... kiranya dah kali ke-empat untuk aku dan kali ke-tiga untuk keluarga aku.

First rumah aku ketika mula-mula datang ke UK pada Disember 2007 adalah di 3 Newbon Close, LE11 4WJ, Loughborough. Rumah 2 tingkat, 2 bilik tetapi begitu kecil untuk family. Ruang tamu dan dapur dibahagi dua. Garden pun dikongsi dengan rumah lain. Ketika ini, aku tinggal bersama seorang lagi rakan yang datang tanpa family. Sewa adalah £450, agak mahal kerana rumah ini dikendalikan oleh agen dan berhampiran universiti. Tetapi, untuk ke ofis, aku mengambil masa lebih kurang 30 minit juga kerana ketika ini, aku tidak mempunyai kenderaan dan hanya berjalan kaki.

Rumah kedua untuk aku dan rumah pertama untuk family aku adalah di 6 Buckingham Drive, LE11 4TE, Loughborough. Mula pindah pada Feb/Mac 2008. Rumah semi-D, 2 tingkat, 3 bilik, bergaraj (tetapi takleh guna), garden agak besar (tetapi tak guna sangat pun) dan sewa boleh tahan mahalnya, mulanya £475, then naik jadi £500, sebulan sebelum kami pindah. Rumah ni agak selesa tetapi dapur kecik. Jiran-jiran pun agak 'peramah' pasal kawasan orang-orang tua.

Selepas itu kami berpindah ke Nottingham pada Oktober 2008. Jadi, rumah ketiga untuk aku dan rumah kedua untuk family aku adalah di 44 Hartley Road, NG73AD, Nottingham. Rumah 3 tingkat (sebenarnya 4 tingkat pasal ada satu lagi tingkat bawah tanah... huhu), tiga bilik tetapi betul-betul tepi jalan besar. Bukak je pintu rumah, terus keluar jalan besar. Tu yang rasanya bahaya bagi anak-anak. Depan rumah ada 'bar' lagi. Tetapi, nasib baik bar orang-orang tua, jadi takde la bising sangat. Tetapi, rumah ni sewanya boleh dikatakan murah berbanding rumah di Loughborough, hanya £325 dan dapurnya agak besar, sesuai untuk my wife yang suka berada di dapur.. hehe. Tuan rumahnya memang la baik dan sangat percayakan Malaysian, sehinggakan sewa rumah untuk bulan last, kami just bayar dengan deposit dan kunci pun tuan rumah suruh masukkan dalam letter box selepas kami pindah.

Finally and hopefully the last one, rumah keempat bagi aku dan rumah ketiga bagi family aku adalah di Wollaton, Nottingham. Baru je berpindah pada 10 Februari 2010. Rumah semi-D, setingkat, dua bilik, garden yang agak besar dan boleh parking sehingga tiga hingga empat buah kereta di kawasan berpagar di hadapan rumah. Ideal untuk anak-anak bermain di luar rumah. Sewanya adalah berpatutan dengan keadaan rumah kerana agak susah untuk mencari rumah yang mempunyai laman, private parking dan dekat dengan ofis my wife. Walaupun asalnya sewa lebih mahal tetapi alhamdulillah, selepas dirunding, ianya dikurangkan kepada £440, kadar yang lebih murah jika dibandingkan dengan rumah kami sebelum ini di Loughborough.

Tidak dinafikan, pindah rumah adalah suatu kerja yang paling memenatkan. Banyak perkara yang perlu diselesaikan. Packing barang-barang, angkat barang-barang, bersih rumah lama, kemas balik barang-barang, pindah akaun utilities dan sebagainya. Letih, penat dan melecehkan, dua tiga minggu baru hilang/settle. Harapnya aku dan family tidak akan berpindah lagi. Untuk kali ini sahaja, lebih daripada 15 trips dalam masa 5 hari diperlukan untuk mengangkat 'barang-barang' kami dengan bantuan Dekpis, adik ipar aku yang datang 'bercuti' selepas SPM. Itu pun aku menggunakan kereta 'besar'. Nasib baik jugak ada Dekpis, jika tidak rasanya maybe lebih daripada 5 hari diperlukan, seperti waktu berpindah daripada Loughborough ke Nottingham dahulu, rasanya dekat sebulan baru settle barang-barang, dengan hanya kudrat aku dan wife. Penat pun rasanya sebulan selepas itu baru hilang.

Jumaat, 5 Februari 2010

Pekeliling JPA 2/2010

Adakah Pekeliling ini kena mengena dengan kami yang dua-dua belajar di mana if seorang dah habis, tak dibenarkan menunggu pasangan? Jadi, apa nasib anak-anak kami? Di mana kebajikan kami?
Or ianya lebih kepada pelajar-pelajar undergraduate jurusan perubatan, pergigian dan farmasi?

Harapnya kepada sesiapa yang berkenaan, boleh memberikan jawapan. Terima kasih.

http://www.jpa.gov.my/docs/pp/2010/02/pp22010%282%29.pdf

Khamis, 21 Januari 2010

Vote me, please.

Aku memerlukan bantuan rakan-rakan sekalian yang budiman untuk mengundi poster aku di http://www.graduatejunction.net/posters/science_vote.

Alhamdulillah, poster aku yang bertajuk "Analysis of Human Response" telah terpilih sebagai finalist di kalangan 300 penyertaan. Jadi, next step adalah mendapatkan undi sebanyak mungkin untuk menjadi pemenang.

Untuk makluman, pertandingan ini dianjurkan oleh graduatejunction.net yang menarik penyertaan di kalangan postgraduate students di seluruh dunia untuk men'komersial'kan research mereka. Aku menjadi wakil tunggal Malaysia (kemungkinan besar) dalam pertandingan ini. Untuk mengundi, rakan-rakan perlu mendaftar sebagai ahli. Pendaftaran adalah percuma tetapi memerlukan akademik EMAIL akaun seperti @lboro.ac.uk, @fke.utm.my, @utm.my dan sebagainya. Tarikh tutup undian adalah 31 Januari 2010.

Segala bantuan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih. Hanya Allah yang dapat membalas jasa anda sekalian.

Sabtu, 16 Januari 2010

Plagiarism checker

D for today:

Sekadar ingin berkongsi sedikit info yang mungkin berguna kepada rakan-rakan yang tengah 'syok' menulis/menyiapkan thesis/report/paper etc.

Aku telah terjumpa satu software yang amatlah bagus untuk kita check sama ada hasil kerja kita selama ini telah bebas daripada unsur-unsur peniruan (plagiat). Kelebihan software ini adalah seperti berikut:
a) mempunyai lebih daripada 10 billion database untuk dibandingkan.
b) unlimited document length
c) unlimited resubmitting
d) side by side comparison
e) links to plagiarised work
f) dan yang penting sekali adalah FREE of Charge....

Di sini diberikan link nya.

Memang menjadi dan telah terbukti kehebatan software ini. Jadi, cuba-cubalah. First year report yang aku ingat bebas daripada peniruan pun mempunyai plagiarism ratio sebanyak 21%!! Banyak tu. Tapi yang bestnya, aku juga diberikan di mana links website/paper yang sepatutnya aku qoute itu.

Selamat mencuba.

Jumaat, 15 Januari 2010

Kadar A B C dan tarikh berkaitan

Untuk makluman rakan-rakan yang sedang bercuti belajar (kerana ramai juga yang mencari maklumat ni melalui google):

KADAR A B C di UK

Tarikh 2010

Check dah masuk ke belum di sini.

Khamis, 14 Januari 2010

New chapter

Mulai hari ini, insyaAllah blog ini akan lebih berkisar mengenai dua item yang mempunyai kaitan dengan pengajian atau kehidupan aku, iaitu:

i)TODAY ACHIEVEMENT(S) - A

ii)NEW THING(S) DISCOVERED TODAY - D

If takde entry, maknanya takde A dan D dalam hari itu... Hmmm, macam payah juga nak capai ni. Tapi, rasanya ia tidak mustahil jika aku betul-betul 'istiqamah' dalam membuat kerja setiap hari.

Jadi, sebagai permulaan, A untuk hari ini adalah :

1. Aku berjaya menyiapkan sebahagian 'Summary of LR' untuk dibincangkan dengan my THIRD supervisor... Siapakah dia? Teka... Walaupun aku dah masuk tahun ketiga, tetapi rasanya contribution aku perlu dijelaskan semula, memandangkan sekarang ianya menjadi makin kabur atau hilang. Kenapalah agaknya? Kononnya makin banyak tahu, rupanya makin tak tahu! Hhhmmm...

2. Aku berjaya menulis semula blog ini setelah sekian lama tidak memperuntukkan masa berfikir dan menulis secara santai. Harapnya ia akan berterusan sehingga bila-bila. InsyaAllah.


D for today:

1. 'Critical thinking' boleh dipelajari. Melalui buku yang aku baca, terdapat banyak kaedah untuk melatih diri menjadi critical thinker. Bacalah sendiri, senang cerita! Hehe... dalam pengajian aku, critical thinking adalah salah satu kunci kepada kejayaan. Tetapi, sebenarnya bukan senang nak berfikiran kritikal, jika tidak tahu caranya.
p/s: Sila klik link di atas. Cari la kat mana-mana... :P Belilah yang original jika berminat!


2. Benda remeh tetapi boleh menyakitkan jika tidak tahu. Hari ni, aku 'discover' cara berjalan dalam keadaan jalan yang licin akibat hujan turun selepas turunnya salji. Mungkin ianya benda biasa, tetapi jika tidak tahu, boleh terjatuh atau tergelincir, sepertimana terjadi kepada beberapa budak sekolah ketika aku menghantar Aisyah ke playgroup. Kesian mereka, siap jatuh terbaring lagi. Sakit tu dan ada yang menangis lagi :(
Jadi, sebenarnya tidak susah untuk mengelak terjatuh, cuma kita perlu berjalan seperti biasa berhampiran dinding atau pagar, yang mana kita boleh bergantung jika sekiranya hendak terjatuh... If takde dinding, berjalanlah di jalan yang digunakan kereta kerana jalan ini tidak licin. Simple tetapi ramai yang main redah je... hehe



3. Aku discover mengenai nisbah 1.618 dalam kehidupan manusia dan kedudukan Makkah/Kaabah sebagai pusat dunia, sepertimana video ini. MasyaAllah, sesungguhnya Allah Maha Berkuasa menciptakan sesuatu dengan bersebab. Mungkin dengan nisbah ini juga, aku dapat membuat pengiraan bagi masalah yang aku 'sendiri reka' dalam pengajian aku. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.

Selasa, 12 Januari 2010

I'm back

Nampaknya agak susah untuk mula menulis semula setelah berbulan-bulan tiada entry. Sedangkan banyak benda yang hendak dikongsi tapi aku semacam tak tahu macam mana nak memulakan semula. Hmmm pelik pulak rasanya.

Jadi, memandangkan blog ini pun dah lama tak terjaga, ianya menjadi tanggungjawab aku untuk menulis semula. Sekurang-kurangnya dapat menambah minat aku untuk menulis, bukan sahaja dalam hal-hal akademik malahan hal-hal sekeliling.

Tunggu entry seterusnya.

Blog Widget by LinkWithin