Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Selasa, 29 April 2008

Perkembangan setakat ini...

Terima kasih kepada keluarga dan kekawan yang memberi semangat, nasihat dan ada juga yang bermurah hati ingin membantu.... Terima kasih kepada Kak Long, Ju, Najib (Lboro), Wan Hazli (Notts), Safuan (Sheffield), Kak Zanah/Abg Aede (Lboro) dan rakan-rakan lain yang sudi membantu... Sahabat-sahabat begini la yang kita cari, geng... Syabas kepada semua... Bukan hanya kawan semasa senang sahaja... Jangan risau ye kekawan, insyaAllah masalah ini akan selesai tak lama lagi... Tapi aku tetap lagi dengan prinsip aku, walau macam mana keadaan sekalipun, ikhtiar dulu dan jangan sesekali meminjam duit orang lain...

Perkembangan setakat ini, aku telah menelefon pegawai yang in-charge UTM di KPT... dia pun tidak perasan pasal 'spouse' tu... tak pasti sapa yang buat silap, dia or bendahari KPT... kalau status 'spouse', maknanya elaun keluarga je dapat dari university... aku check semula dan KPT dah tukar status program aku kepada SLAI sekarang ni cuma tidak tahu bila elaun akan masuk... Yang pasti, hari ni 29 hb, mmg takde lagi... Katanya elaun akan lambat dalam 3-4 minggu... awat lama benar pulak?

Aku cuba tanya juga jika ada cara lain yang boleh mempercepatkan kemasukan elaun... mungkin memasukkan elaun ke dalam akaun bank di Malaysia... katanya boleh cuma aku perlu pulak memberikan salinan muka hadapan buku bank... leceh jugak bunyinya.... Elaun pulak akan masuk dalam 2 minggu jugak... Hemmmm... macam lebih kurang je bunyinya... duit mungkin akan hilang sedikit semasa convert dari GB ke RM dan lepas tu akan hilang lagi semasa aku draw di sini... biasanya RM12 sekali draw bagi Maybank... hilang lagi... Rasanya baik biar je masuk dalam akaun bank di UK... sabar je dulu... if lebih 3 minggu tak masuk-masuk lagi, terpaksa la aku usaha cara lain dan kemungkinan aku perlu call pegawai atasan untuk menyelesaikan masalah ini... Kena guna kabel fiber optik la pulak kot... biar pantas dan cepat...

Buat masa ini, aku sudah settle kan pasal road tax kereta (£101.75) dan aku masih memikirkan cara untuk membayar sewa rumah pada 1 May ini... korek sana, korek sini... cukup ke? Hemmmm....

Anyway, terima kasih kepada yang sudi mengambil berat di atas masalah yang tidak seberapa ini... tapi begitu men'tension'kan aku untuk seketika...

Wassalam...

Jumaat, 25 April 2008

KPT oh KPT...

Assalamualaikum w.b.t....

Hari ni aku agak kecewa dengan KPT kerana disebabkan sebab yang tidak logik, elaun bulan 5, 6 dan 7 aku kemungkinan besar akan lambat masuk dalam 2-3 minggu lagi.... Mengikut jadual, elaun bulan 5, 6 dan 7 akan masuk pada 29 haribulan April ni... Selasa ni... berdasarkan kepada jadual tu maka memang sesuai sangat dengan tarikh untuk aku membayar sewa rumah dan road tax kereta yang baru... Sewa rumah, aku perlu bayar pada 1 haribulan dan roadtax pulak tamat 30 haribulan ni...

Tapi panas yang diharapkan sampai ke petang, tetiba ada ribut petir pada tengaharinya... Sekiranya aku tidak menelefon KPT pada pagi tadi (lebih kurang pukul 3 ptg waktu Malaysia), maka tiada lagi elaun untuk aku untuk bulan 5, 6 dan 7.... Apa ke hal ni, KPT? Buat aku tension pulak.....

Halnya begini.... KPT menganggap aku adalah spouse program UTM, di mana salah seorang daripada suami isteri akan menerima elaun sara hidup sekiranya dua-dua belajar sedangkan isteri aku belum lagi memulakan PhDnya... Untuk kes ini, aku yang tidak menerima elaun sara hidup. Kalau wife aku dah start PhD kira OK la jugak, pasal aku yang akan menerima elaun keluarga... tetapi ni aku seorang je yang dah start belajar... isteri aku masih dalam proses membuat persediaan untuk melanjutkan pelajarannya... Hari ni pun isteri aku ada kursus BTN di Ulu Sepri selama 5 hari. Macam mana KPT nak masukkan elaun kepada wife aku sedangkan dia pun belum daftar lagi. Memang mengarut!!!

Bermacam dugaan yang menimpa ketika berada di luar negara, yang diduga dan tidak diduga. Masalahnya sekarang, macam mana aku ingin membayar sewa rumah, road tax kereta dan survive selama 2-3 minggu ini? Yang pastinya aku terpaksa mengorek duit dari Malaysia (sekiranya ada dan cukup untuk membayar sewa), mencatu makanan dan berjalan kaki selepas 30 haribulan ni.

Kepada penerima biasiswa SLAB dan SLAI, sila check akaun anda di sini. Semoga masalah ini tidak berlaku kepada orang lain.

Wassalam.

Selasa, 8 April 2008

Spring and Snow....

6 April 2008 (Ahad) - Suatu yang agak mengejutkan kerana dalam musim bunga, salji turun dengan lebatnya di hampir seluruh kawasan di UK. Itulah kekuasaanMu, Ya Allah. Keadaan cuaca hampir tidak menentu sekarang ini.


Syukur alhamdulillah, aku berpeluang menikmati keindahan ciptaanMu ini tetapi tidak begitu menyeronokkan kerana tiadanya isteri dan anak-anak bersama. Alangkah bestnya jika ada Ibu, Aisyah dan Imran bersama. Tidaklah sedih melihat keluarga lain begitu teruja, seronok dan gembira bergambar dan bermain salji bersama-sama. Hem....
(Klik pada gambar untuk besarkan)












Dedicated to Wak's Family
(dijangka pulang ke Malaysia bulan 5)










Dedicated to Bro Sarajul's Family
(dijangka pulang ke Malaysia dalam tahun ini)

























Rabu, 2 April 2008

Pictures have a thousand words....

Setelah rasa sukar nak menulis semula setelah rehat yang lama dan badan pun kurang sihat dengan batuk dan demamnya, harap gambar-gambar ini akan menjelaskan semua peristiwa sebelum dan semasa.... takde apa yang menariknya hidup di UK ni selagi isteri dan anak-anak tiada di sini.... rindu ibu dan anak-anak... (KLIK pada gambar untuk Zoom)...



Mercu tanda Lboro... patung duduk sambil kaki sebelah kebas...

Aktiviti hari Ahad...

TNC(P) UTM dtg Lboro...

Proton dipandu di UK... hem..

Abg Aede dan rakan-rakan di Birmingham...

Abg Zaid tgh prepare nak present...

Harga minyak makin-makin naik...

'Kastam' tengah buat pemeriksaan...

Holywell Park...

Bukti 'mee kari special' pagi-pagi my officemate (nama dirahsiakan)... hihi

Kereta apa ni?

Spring dah tiba?

Kenangan bersama abg Azhar sekeluarga di UK...

Tok Penghulu jadi presenter ni...

Matahari hampir terbenam...

Dah terbenam pun... dari tingkap bilik rumah lama...

Warga MML bergotong-royong...

Barang-barang kontena abg Azhar...

Orang kuat di sebalik tabir...

Bukan muka yang difokus, tapi kereta tu sebenarnya...

Pakar susun barang yang jugak dah nak balik...

No kunci abg Azhar...

Safuan datang ke Lboro...

Apa ada pada logo?

Seumur hidup, first time bawak lori...

First time gak bawak Merc... boleh tahan...

Le tour de Lboro...

Lakha mana punya ni?

Keretapi lama...

Benda yang susah nak dilihat di UK, bawak KAPCAI siap pakai suit tu...

Angkat barang di rumah pakar susun barang...

Tu dia... masuk-masuk selagi boleh muat...

Lebih dari sebuah rumah ni...

Tersesat ke Sileby...

Nak duduk pun susah, ada orang kacau dengan bola tu...

Blog Widget by LinkWithin