Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Sabtu, 25 April 2009

LIVE from Old Trafford

Penyokong dan neutral supporters (me... haha).

Setelah hampir setahun 5 bulan di UK, barulah aku berpeluang menonton bola sepak secara LIVE di Old Trafford, Theatre of Dreams. Agak susah juga untuk mendapatkan tiket jika kita tidak menjadi ahli kelab mereka. Tetapi, atas bantuan seorang kawan di Nottingham yang sudah menjadi ahli kelab, akhirnya aku dapat membeli dua tiket menonton perlawanan antara MU vs Portsmouth di Old Trafford pada hari Rabu yang lepas. Satunya untuk aku, dan satu lagi untuk adik ipar aku, Shafiq (seorang peminat hardcore MU dan sanggup menangis if MU kalah... Betulkan, Pit? Hihi...) Katanya, peluang menonton MU ini adalah salah satu impian seumur hidupnya...

Akhirnya tercapai impian ye...

Walaupun harga tiket agak mahal (melebihi RM600), tetapi peluang dan pengalaman ini bukannya selalu dapat. Maybe sekali seumur hidup, agaknya. Lagipun bukannya aku dan Shafiq sahaja yang pergi, tetapi kami menumpang kereta Hendrik, sahabat di Loughborough. So senang sikit, tak payah susah-susah drive. Ayah mertua Hendrik, peminat Ronaldo dan Najib, ofismate aku pun join sekali. Najib pun datang ni first time after 3 years.

Najib (red), ayah mertua Hendrik and me (black).

Berbaloi dengan harga tiket, kami mendapat tempat di North Stand Tier 1 Lower, Entrance N43 Block N1403 Row BB dan Seat 257 dan 258. Seat ini second row betul2 di sebelah padang bahagian corner. Seat depan takde orang pulak, so seat kami memang di depan sekali. Takde apa2 halangan untuk menonton dan mengambil gambar dengan jelas.

Second row seats.

Nice view.

My block.

After game...

Inside MegaStore.

Asalnya, aku juga membawa videocamera masuk ke dalam stadium selain kamera. Awal2 game (dalam 5 minit pertama), aku dengan selamba je ambik video, pasal aku fikir, kan kita dah bayar tiket, so boleh la ambik video dan gambar dengan sewenang-wenangnya. Rupa-rupanya tidak dibenarkan mengambil video di dalam stadium. Hampeh betul pulak rasanya. Siap si steward (mak guard pasal perempuan) tu tegur lagi tak bagi ambik video. Buang karan betul. Kononnya depa ni ada hakcipta untuk video padahal bukannya apa2 pun.

Bagus sgt ke budak ni?

Van der Sar (sedara mara mie... Wan..hihi)

Ahad, 19 April 2009

Sport day

Gambar sekadar hiasan.
(Ketka di taman permainan, Aisyah meminta duit daripada Papa untuk membeli aiskrim)

Alhamdulillah, cuaca semalam cerah dan baik sekali. Dengan matahari yang memancar dan suhu yang tidak begitu sejuk, aku dan adik ipar, Shafiq mengambil peluang ini melakukan aktiviti-aktiviti luar di Nottingham dan Loughborough.

Paginya, bermula pukul 10 pagi hingga 12 tghari, aku mengambil peluang bermain badminton bersama rakan-rakan di Nottingham. Sungguh puas hati bermain kerana 3 courts ditempah dan ramai rakan yang datang. Best betul. Menang atau kalah bukan menjadi soal bagi aku. Yang penting dapat mengeluarkan peluh, beriadah dan melepaskan tekanan daripada research yang tidak berkesudahan lagi. Sori geng, aku bukannya hardcore player. Main suka-suka je. Mana ada masa nak belajar skill2 ni... hihi.

Petangnya, dalam pukul 5.30 hingga 7.15pm, aku dan Shafiq pergi pulak ke Loughborough bertemu sahabat-sahabat lama bermain bola sepak. Pergh... begitu ramai sahabat yang turun hari ini. Satu team dalam 10 orang, hampir sama dengan game sebenar. Aku akui sudah lama tidak turun ke Loughborough bermain bola sepak sejak berpindah ke Nottingham. Sebelum ini, akulah tukang jaga bola dan sememangnya akan turun bermain bersama. Sudah banyak kali aku diperlawa datang oleh mereka tetapi asyik mengelak kerana jarak dan sebagainya. Tetapi, akhirnya aku datang juga semalam. Thanks guys, best dapat bermain bersama lagi.

Oleh yang demikian, aku isytiharkan Sabtu sebagai 'my sport day'... hihi. Ahad? Carboot day... hihi. Tak jugak kerana hari ni (Ahad) aku tidak ke carboot sebab sakit-sakit tulang sendi bermain semalam... haha.

Ahad, 5 April 2009

3 perkara

__________________________
3 Perkara yang FREE/MURAH di UK tetapi MAHAL di M'sia


  • Tol
Di UK, tol adalah FREE berbanding dengan M'sia yang tolnya begitu mahal. Hanya ada beberapa highway yang mempunyai tol yang kebanyakannya di bandaraya London dan satu di Birmingham. Tetapi, kita juga mempunyai pilihan untuk tidak menggunakan laluan bertol ini dan memilih highway yang tidak bertol untuk ke destinasi yang sama.

  • Call
Untuk menelefon daripada UK ke Msia, terdapat pelbagai cara untuk membuat panggilan secara FREE dan if berbayar, lebih murah (10 kali) berbanding membuat panggilan daripada Msia ke UK. Antara kaedah yang digunakan adalah melalui VOIP (voice over IP) iaitu panggilan secara internet (yang berganda-ganda lebih laju daripada Msia) dan terdapat juga syarikat telekomunikasi yang menawarkan panggilan FREE ke semua destinasi antarabangsa termasuk M'sia kecuali Eropah (company itu tidak dapat dinyatakan di sini bagi mengelak free advertisement utk mereka, tetapi boleh tanya secara direct if berminat... hihi)

  • Kereta
Satu perkara lagi yang agak berbeza dengan M'sia dan memang kita sedia maklum. Terbaru, ada beberapa kawan membeli Mercedes C Class (tahun 2002 ke atas) berharga dalam lingkungan £4000 - £7000 (lebih kurang RM21600 - RM37800) sahaja. If dicampur tax untuk dibawa balik ke M'sia, rasanya lebih murah lagi. Di M'sia, even yang second hand sekalipun, still mahal dan menjangkau RM100,000 (maybe). Apapun, itu semua rezeki Allah.


__________________________
3 Perkara yang FREE/MURAH di M'sia tetapi MAHAL di UK

  • Lesen TV
Di UK, untuk menggunakan alatan seperti TV, komputer atau mobile phone sekalipun untuk menonton siaran TV (yang disiarkan LIVE), kita diwajibkan membeli lesen yang berharga begitu mahal sekali. Untuk setahun, lesen TV berwarna berharga £142.50 (lebih kurang RM769.50) dan untuk TV black and white (tak sure ada lagi ke tak yang guna ni), berharga £48 (RM259.20). Tiada lesen, boleh didenda maksimum £1000 (RM5400)!! Syukur alhamdulillah, lesen TV di M'sia adalah FREE walaupun sebelum ini dikenakan sedikit bayaran tetapi tidaklah semahal di UK!! Rasanya, inilah salah satu sumber pendapatan negara diaorang.


  • Channel sukan
Walaupun EPL (English Premier League) terkenal di serata dunia dan siarannya dapat ditonton dengan mudah dan murah di M'sia (or tgk FREE di kedai2 mamak), tetapi tidak di UK itu sendiri. Siaran bola di TV UK merupakan antara rancangan paling mahal untuk dilanggan dan tidak semua orang mampu untuk melanggannya. Disebabkan ini, terpaksalah aku mencari alternatif lain. Nak ke stadium pun, bukannya selalu dapat kerana tiket pun mahal gak!

  • Sticker kenderaan
Satu lagi perkara yang membuat aku 'meluak' dengan UK universities. Sudah la kita (pelajar antarabangsa) perlu membayar yuran pengajian yang 3-4 kali ganda mahalnya daripada pelajar local, kena pulak bayar sticker kenderaan untuk memasuki kampus universiti dengan harga yang tidak munasabah. Caj yang dikenakan untuk sekeping sticker kertas yang nak tampal pun kena guna 'selotip' berharga £60 (lebih kurang RM324) setahun! Apa punya bisnes la ni?! If kat M'sia pun, sticker berharga RM2 (UTM) tu pun kita ingat dah mahal. Tahun pertama je aku apply sticker ni untuk memasuki kampus universiti tetapi kini, aku merasakan begitu tidak adil semacam teraniaya dan mencari alternatif lain untuk memasuki kampus. Mereka yang 'kaya', aku rasa no problem kot. Lagipun, ofis aku bukannya berada di dalam kampus dan kekadang je perlu memasuki kampus if ada kursus or meeting dengan supervisors.

Blog Widget by LinkWithin