Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Isnin, 30 Mac 2009

Perubahan Waktu UK (+1 jam)

Hari ni, Ahad 29 Mac 2009, berlakunya perubahan waktu di UK di mana ianya berubah daripada GMT+0 kepada GMT+1 (or dipanggil BST - British Saving Time). Maknanya, bila jam menunjukkan pukul 1 pagi, ianya terus dianjakkan ke pukul 2 pagi. Tiada pukul 1 pagi hari ni. Waktu diawalkan sejam dan maknanya juga, beza waktu dengan Malaysia menjadi hanya 7 jam daripada 8 jam sebelum ini.

Perubahan waktu ini adalah selaras dengan perubahan musim daripada Autumn/Fall(luruh) dan Winter(sejuk) kepada Spring(bunga) dan Summer(panas). Jika sebelum ini, waktu solat Subuh bermula pukul 3.40pagi, sekarang Subuh menjadi pukul 4.40pagi, Zohor (12.10tghari menjadi 1.10tghari), Asar (3.30pm kepada 4.30pm), Maghrib (6.35pm kepada 7.35pm) dan Isyak (8.30pm kepada 9.30pm). Di permulaan perubahan waktu ini, waktu solat sudah menjadi seakan-akan waktu solat di Malaysia cuma Subuh dan Isyak yang berbeza sedikit. Tetapi dalam bulan Mei/Jun nanti di mana musim panas adalah di kemuncaknya, Subuh akan bermula di antara 2.30 - 2.45pagi dan Isyak (11.00 - 11.30mlm). Cuba bayangkan, if di Malaysia, Subuh pukul 2.30pagi dan Isyak pukul 11.30 mlm. Berapa jam nak tidur? Macam mana agaknya? Sememangnya waktu solat di UK akan berubah setiap hari.

Walaubagaimanapun, tidak dinafikan, 'orang-orang sini' seolah-olah sesuka hati menukarkan sesuatu untuk menepati citarasa diaorang. Walhal dalam kes jam sekalipun. Walaupun dah tukar waktu jam, waktu 'ofis hour' still pukul 9-5 lagi. Dan yang menyedihkan lagi, kedai-kedai pun kebanyakannya tutup dalam pukul 5 ptg (kecuali shopping2 besar dan bar-bar!), walhal waktu maghrib bermula pukul 9.30 mlm. Siang panjang pun seolah-olah tiada aktiviti luar boleh dilakukan selepas waktu kerja. Nak kerja lebih waktu pun susah, kerana biasanya pagar ofis dah tutup pukul 9pm!

Ahad, 22 Mac 2009

Cambridge

Selepas hantar Wan dan Atuk di Stansted Airport, kami bermalam di Day Inn hotel semalaman. Penat nak terus balik pasal perjalanan memakan masa 2 jam 30 minit. Hotel ni dekat je dengan airport. Dalam 10 minit je.

So, paginya, plan asal nak ke rumah kawan di Essex tetapi terpaksa dibatalkan kerana Imran tak sihat. So, ubah plan, singgah dulu di Cambridge sebelum balik.

Call Michael (kawan UTM) di Cambridge tetapi dia juga tak sihat. So, round2 je di Cambridge. Takde la best sangat kat Cambridge. Setakat punting tu, UTM pun boleh buat. Hihi... Cumanya, Cambridge ni dah 800 tahun established. Banyak la penyelidikan diaorg.

Di Cambridge, susah nak parking di dalam university. Tak semua kereta boleh masuk. So kena park di luar kawasan universiti dengan bayaran 20 pence for 10 minit. Rupanya bandar Cambridge di dalam university. Hmmmmm.

Dah tu, nak masuk ke King's College pun kena bayar. Hmmm. Apa punya bisnes depa ni? Nak maintain konon. Semua tempat nak masuk kena bayar. Alahai.

Rabu, 18 Mac 2009

Wan dan Atuk di UK

Day 1 - Explore London.
Selepas sampai di Stansted airport, bermalam di hotel Travelodge Borehamwood (40 minit daripada airport).
Paginya, naik train dari Elstree and Borehamwood station ke Farringdon, then naik tube ke London Paddington.
Then, jalan kaki ke Malaysia Hall.
Makan2 di Malaysia Hall kantin. Makanan Malaysia, citarasa Malaysia, tapi harga UK.
Dari Malaysia Hall, ke Bayswater station, naik tube ke Westminster station.
Round-round sekitar Big Ben dan Eye-of-London.
Naik semula tube ke Farringdon then naik train ke Elstree and Borehamwood station yang sepatutnya, tetapi tersalah naik express train ke St Albans.
Jadi, terpaksa cari train balik semula ke Elstree and Borehamwood.
Balik ke Nottingham yang memakan masa 2 jam 30 minit.
Semua dah kepenatan di dalam kereta.



Day 2 - Rehat di rumah Nottingham.
Lepas Isyak, membeli-belah di ASDA.
Then, ronda2 sekitar Nottingham waktu malam dengan kereta.
Tahu mana Hyson Green, tram station, University of Nottingham, PC World etc.

Day 3 - Explore bandar Nottingham
Selepas Zohor, naik tram pi ke bandar Nottingham.
Turun di Old Market Square.
Then, jalan kaki ke Nottingham Castle.
Bergambar sekitar bandar, castle, dalam muzium, kawasan taman bunga.



Day 4 - On the way to airport
Hari ni, Wan tolong guntingkan rambut papa, aisyah, imran dan ibu sekali... tunggu Wan datang baru nak potog ye.
Kejap je Wan dan Atuk datang.
Tak sempat nak bawak jalan2 sgt. Kesian Wan dan Atuk.
Lepas Zohor, kami bertolak ke airport.
Persinggahan pertama, bergambar dulu di Univ. of Nottingham.
Then, pi ke ofis papa di Holywell Park, Loughborough Univ.
Singgah pulak di Loughborough Town pasal ada pasar.
Makan2 dulu di MAXIM (kedai macam KFC bagi kitaorg di sini).
Then, teruskan perjalanan ke Statford-Upon-Avon.
Plan asal, nak bawak Wan bergambar dengan bunga2 di Shakespeare house tapi tersalah poskod. So, berhenti di tepi sungai Statford (agaknya) dan bergambar.
Teruskan perjalanan ke airport yang mengambil masa 2 jam lebih.
Sebelum ke airport, check in di Day Inn hotel, makan2 dan solat dulu.
Wan dan Atuk sempat mandi2 dulu.
Dalam kul 10.15pm, bertolak ke airport daripada hotel.
Pukul 10.45pm, Wan dan Atuk masuk ke Gate 16.
Punya la ketat imigresen sini, badan Wan siap kena check dengan details.
Dalam 2 minit gak kena scan dengan diaorg. Atuk lak kena tanggal kasut, tali pinggan, jaket dll.
Nak ambik gambar pun tak bagi, hampeh. Mana ada signboard tak bagi ambik gambar.
Alasan diaorg, security reason.
Padahal, tak bagi ambik gambar diaorg yang tengah bermesra depan kaunter.
Pukul 12.05am, kapal terbang Wan dan Atuk berlepas ke LCCT.



Semoga Wan dan Atuk akan datang lagi nanti, insyaAllah. Kami sentiasa mengalu-alukan kedatangan Wan dan Atuk, dan saudara-mara lain ke sini.

Jumaat, 13 Mac 2009

Zaman sekolah

Entah mengapa fikiran aku tiba-tiba teringat zaman sekolah menengah dahulu.... di Sekolah Menengah Kamil, Pasir Puteh, Kelantan. Sekolah yang begitu banyak kenangan suka-duka buat aku. Sekolah biasa yang sudah ditukar taraf bestari kini. Sudah hampir 11 tahun lamanya sejak aku meninggalkan alam persekolahan...

Teringatkan cikgu-cikgu yang banyak berjasa kepada aku ketika di sekolah dahulu terutamanya Cikgu Latifah dan Cikgu Anita. Terima kasih kepada mereka semua kerana tanpa mereka, siapalah aku kini? Di mana cikgu-cikgu sekarang? Puas aku men'google' tapi tak jumpa jejak mereka pun. Macam mana cara nak contact mereka? Ada sesapa kenal ke? Mungkin ada lagi yang masih kekal di Sekolah Kamil.

Cikgu Latifah ni menjadi guru kelas aku ketika aku di Tingkatan 4. Dia mengajar aku subjek Biologi sehingga aku berjaya mendapat A2 dalam subjek ni, alhamdulillah. Rupanya dulu aku pernah belajar Biologi ye, tapi lani apa pun dah lupa. Dah lama tinggalkan...

Kebetulan, suami Cikgu Latifah ni adalah boss kepada arwah ayah aku di Klinik Kesihatan Pasir Puteh. So, memang agak rapat hubungan aku, keluarga aku dan keluarga Cikgu Latifah, lebih-lebih lagi dengan suaminya. Kalau tak salah aku, kami ada 'bau-bau bacang' (dah lama tak guna perkataan ni). Aku biasa ke quarters (rumah banglo kerajaan) Cikgu Latifah berdekatan klinik if dijemput makan-makan (ni yang best). Last yang aku tahu, Cikgu Latifah dah berpindah ke Gua Musang dalam tahun 1998 (kalau tak silap) sebelum aku memulakan pengajian di universiti. Dikhabarkan, Cikgu Latifah menjadi pengetua di salah sebuah sekolah di sana.

Cikgu Anita, seorang lagi guru yang memberikan impak yang begitu besar dalam hidup aku. Guru kelas aku ketika di Tingkatan 5 dan mengajar subjek Matematik Tambahan. Disebabkan dialah, aku rasa aku begitu berminat subjek Add Maths ni. Pernah sekali, dalam peperiksaan penggal sekolah masa Form 4, aku dapat A dalam Add Maths tetapi B dalam Matematik biasa.... pelik kan... Add Maths macam jadi lebih mudah... hihi.

Alhamdulillah, berkat pengajaran Cikgu Anita dan kesungguhan aku menyiapkan setiap soalan Add Maths sehingga berjaya mendapat jawapan baru aku akan tidur, akhirnya aku telah berjaya memecahkan rekod sekolah aku masa tu untuk mendapatkan A1 dalam subjek ni. Rekod sekolah yang tidak dapat dipecahkan selama hampir 5-6 tahun (aku rasa). Nothing is impossible.

Seingat aku, pada masa tu (1997), subjek Add Maths ni adalah antara subjek killer untuk SPM. Semua orang takut ambil kertas peperiksaan subjek ni. Lebih-lebih lagi kami dari sekolah biasa. Semua senior-senior cakap subjek ni payah. Itulah mindset namanya. Perlu setkan minda kata subjek ni mudah. Sekarang, aku tidak pasti. Maybe sudah berubah. Pengalaman belajar Add Maths yang tidak akan aku lupakan sampai bila-bila. Mie la (my mother) yang menjadi peneman aku di waktu aku sibuk mencari cara penyelesaian bagi setiap soalan, sehingga kadang-kadang sampai pukul 3 pagi baru aku akan tidur. Terima kasih, Mie.

Last yang aku tahu, Cikgu Anita mengikut suaminya ke Amerika Syarikat selepas aku tamat SPM. Dia sudah tiada sewaktu aku mendapat results. Sedih juga aku, kerana dia tiada bersama untuk berkongsi kejayaan.

Disebabkan dia tiada, aku diberikan kepercayaan oleh pihak sekolah mengajar subjek Add Maths sebagai cikgu sandaran menggunakan hanya kelulusan SPM yang baru aku dapat, sebelum aku memulakan pengajian di universiti. Sempat jugak aku mengajar junior-junior aku sendiri dalam tempoh 17 hari. Pengalaman manis inilah yang membuatkan aku berminat menjadi pensyarah sekarang.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua cikgu-cikgu yang telah berjaya mengubah hidup aku. Hanya Allah yang dapat membalas jasa, pengorbanan dan ilmu yang diberikan. :)

Ahad, 8 Mac 2009

Reflection

Salam guys, read this to release your tension, I think :)

Dear IT Support,

Last year I upgraded from Boyfriend 5.0 to Husband 1.0 and noticed a
slow down in the overall performance, particularly in the flower,
gifts and jewellery applications that had operated flawlessly under
Boyfriend 5.0.

In addition, Husband 1.0 un-installed many other valuable programs,
such as Romance 9.5 and Personal Attention 6.5, but installed
undesirable programs such as Formula One 5.0, NBA 3.0 and World Cup
2.0.

And now Conversation 8.0 no longer runs and House Cleaning 2.6 simply
crashes the system.
I've tried running Nagging 5.3 to fix these problems, but to no
avail.

What can I do?


Signed,
Desperate Housewife


Reply:

Dear Desperate Housewife,

First keep in mind:

Boyfriend 5.0 is an entertainment package, while Husband 1.0 is an
operating system.

Try entering the command C:\ I THOUGHT YOU LOVED ME and download
Tears
6.2 to install Guilt 3.0 ..

If all works as designed, Husband 1.0 should then automatically run
the applications Jewellery 2.0 and Flowers 3.5.

But remember, overuse can cause Husband 1.0 to default to Grumpy
Silence 2.5, Happy Hour 7.0 or Late Night Teh Tarik 6.1.

Late Night 6.1 is a very bad program that will create
SnoringLoudly.wav files.


Whatever you do, DO NOT install Mother-in-Law 1.0 or reinstall
another
Boyfriend program. These are not supported applications and will
crash
Husband 1.0.

In summary, Husband 1.0 is a great program, but it does have a
limited
memory and cannot learn new applications quickly.

You might consider additional software to improve memory and
performance. I personally recommend Hot Tasty Food 3.0 and Tongkat
Ali
6.9.

Good Luck,
IT Support

Sabtu, 7 Mac 2009

Menonton siaran bola di UK (edited)

Diedit dan diulang tayang kerana banyak permintaan.

Assalamualaikum kepada semua pembaca setia,

Di sini aku ingin berkongsi maklumat berkenaan cara-cara nak menonton siaran bola pasukan kegemaran anda LIVE secara FREE di internet. Memang tidak dinafikan di UK ni bukan macam Malaysia, kita boleh pi kedai-kedai mamak menonton siaran bola, tak pun melanggan ASTRO dengan memilih siaran sport, boleh la menonton sepuas-puasnya.

Walaupun di UK ni tempat asalnya siaran-siaran ni, tapi masalahnya tidak ditayangkan secara percuma. Yang ada cuma LIVE coverage untuk results je, dalam BBC Sport News biasanya. Kena langgan Sky Sport ke, Setanta ke, dan bermacam-macam lagi baru la dapat tengok geng. Dah la mahal, nak pi tengok kat stadium lagi la tak berbaloi. Kempunan la korang nak tonton secara LIVE kalau tak tahu cara-caranya.

Ok, geng... dengan adanya broadband, bukan setakat di UK dan Malaysia korang boleh cuba cara aku ni, tapi di mana-mana sahaja korang pergi, insyaAllah korang boleh menonton gak secara LIVE game-game team favourite. Ikut langkah-langkah di bawah ni (senang je sebenarnya, cuma kena tahu caranya je):

  1. Korang masuk website ni - http://livetv.ru/en/ or http://www.rojadirecta.com/
  2. Dalam website ni, disenaraikan game-game (bola dan lain2) yang ditayangkan secara LIVE di mana-mana di dunia ni. Pilih je game yang korang nak tengok. Korang kena la tau masa siaran tu ditayangkan secara LIVE. Kalau tak, takde siaran ulangan geng.
  3. Lepas korang pilih ni, nanti disenaraikan di mana nak streaming video tu. Biasanya ada 2-3 streaming video yang korang boleh pilih. Aku biasanya pilih siaran yang guna software Sopcast. Ada gak streaming yang menggunakan flash player je, so korang tak perlu install pape lagi. Lagi bagus kan.
  4. If korang hendak menonton menggunakan Sopcast, aku terlupa nak inform awal-awal, korang kena download software Sopcast ni kat sini http://download.sopcast.cn/download/SopCast.zip. Lepas unzip, korang install je dulu.
  5. Lepas tu, korang start software ni macam biasa. Di sini, korang tak payah register pun, just guna login anonymous je kat situ pun boleh.
  6. Dah masuk software ni, ikut cara yang aku buat ni. Korang masuk balik dalam website http://livetv.ru/en/ di mana korang dah pilih siaran yang nak tengok tu. Kat sini, korang cari siaran yang menggunakan software Sopcast, then korang copy link locationnya.
  7. Pastu korang Paste kan kat software Sopcast tu addressnya.
  8. Lepas tu, korang tekan Enter atau simbol Play tu, insyaAllah lepas tu siaran bola or game2 lain akan ditayangkan secara LIVE di dalam komputer korang. FREE lagi, cuma bayar broadband la. Memang la ada sikit buffer dan beza minit dengan LIVE dalam TV, tapi layan je, yang penting boleh tengok kan.
  9. Selamat mencuba.
Wassalam...

Rabu, 4 Mac 2009

Beat 8 problems common to PhDs

Got this from http://www.vitae.ac.uk/. It is time to make a review for my PhD progress. 1 year and 3 months already gone "by the wind". 1 year and 9 months to go. InsyaAllah.

"Although all PhD projects and postgraduate researchers are different, there are problems that many will face. In this section we point you to other areas of this site that can help you to find a way around these. Thinking positively is usually the first step to achieving your goals and it might help to know that many students have faced and overcome similar difficulties.

What is stopping you? Make these strategies work for you.
  • Laziness / lack of motivation - Set yourself short term tasks. Make your first attempts easy and achievable. Get someone to help. Identify what motivates you. Give yourself regular rewards.

  • Lack of self confidence - Seek positive feedback. Try to stretch yourself. Look for safe opportunities to try new things out. Don't undersell yourself. Complete the skills assessment to demonstrate how much you have to offer.

  • Poor time management - Look at your major time stealers and see how they can be reduced. Give yourself realistic time to achieve your objectives. Allow time for reflection. Prioritise.

  • No focus or direction - Start by increasing your self awareness. Try lots of different experiences and eliminate the ones you dislike. Keep open minded and flexible, but try to focus over time. Use the advice on this site in your research and your future.

  • Limited support - Build your own support network. Get a mentor. Try and work in teams. Recognise the signs of being in a rut - 'I'm too busy', 'Too many other things to think about'. Improve your relationship with your supervisor.

  • Comfort zone - Recognise your comfort zone - have you stopped learning? Try continually to stretch yourself, volunteer for presentations, take on new responsibilities. Look at our examples of goal setting. Go on a GRADschool.

  • Fear of failure / taking risks - You can learn more from your failures than successes: they are often catalysts for positive change in the medium/long term. Don't take it personally. Remember that you are TRAINING to be a researcher. Understand what is expected of you and know where you can find support.

  • Lack of relevant experience - Identify where your gaps are. Creatively explore all options and seize opportunities - Maximise your impact as a postgraduate researcher. Apply your skills in different contexts.
With acknowledgement to 'The Art of Building Windmills', Dr Peter Hawkins, 1999, ISBN 0953598004, gieu@mail.cybase.co.uk"

Blog Widget by LinkWithin