Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Jumaat, 30 Januari 2009

Insurance and Cashback

Dalam 2-3 hari yang lepas, aku dipeningkan dengan usaha pencarian syarikat insuran yang TERBAIK untuk kereta aku. Fuhhh... susah benar nak cari yang sesuai, kerana semuanya hendak makan duit kita je.... Kekadang aku fikir, insuran ni semacam kita hendak melawan TAKDIR Allah S.W.T. dan seolah-olah kita tidak percayakan qada dan qadar. Yakinilah bahawa setiap kejadian itu akan berlaku dengan IZIN Allah S.W.T. Disebabkan ada peraturan yang menwajibkan ada insuran (if tak, maka tak boleh renew roadtax, or polis boleh track dan boleh kena penjara dan denda sehingga £1000), maka terpaksalah aku memeningkan kepala untuk mendapatkan insuran ni.

Di UK, terlampau banyak syarikat insuran ni, kalau dikira rasanya melebihi 50 dan semuanya berlumba-lumba mendapatkan pelanggan. Bermacam tawaran yang boleh kita dapat, jika kita tahu caranya. Tetapi kebanyakannya hendak me'lantak' duit kita kerana bukannya selalu (or maybe takde) kita nak claim ni.

Ramai yang tahu untuk men'compare' bagi mendapatkan qoutation daripada syarikat2 ni menggunakan bermacam-macam website, antaranya:

http://www.gocompare.com
http://www.moneysupermarket.com
http://www.comparethemarket.com/car-insurance
http://www.confused.com/
http://www.uswitch.com/car-insurance/

Tetapi, ramai yang tidak begitu tahu cara untuk mendapatkan semula duit yang kita bayar tu masuk semula ke akaun kita atau dipanggil 'cashback'. Di UK, terdapat company yang menjalankan bisnes untuk mendapatkan cashback sekiranya kita membeli (apa sahaja barang) secara online, klik melalui website mereka ke website yang kita hendak beli barang tersebut.
Konsepnya senang, daftar saja di company cashback ni, klik melalui link mereka then kita akan mendapat semula duit yang kita keluarkan (bukan semua tetapi mengikut % or jumlah tertentu) setelah membeli barang2 tersebut dalam masa yang tertentu. Cubalah, tak rugi untuk mendapatkan semula duit kita daripada tak dapat apa2.
Antara company cashback yang bagus adalah:
Topcashback (free register and no annual fee, good to try!)
Quidco (free register but £5 annual fee when you got the cashback. Otherwise, no fee. )

Apa-apa pun, dapatkan tips berguna bagaimana cara untuk berjimat hidup di UK ni daripada website ini:

http://www.moneysavingexpert.com/

Selasa, 6 Januari 2009

Important dates for government staffs 2009


MONTH

DATE

DAY/REMARKS

JANUARY

19.01.2009

Monday (Chinese New Year 26 & 27.01.2009)

FEBRUARY

25.02.2009

Wednesday

MARCH

25.03.2009

Wednesday

APRIL

23.04.2009

Thursday

MAY

25.05.2009

Monday

JUNE

25.06.2009

Thursday

JULY

23.07.2009

Thursday

AUGUST

25.08.2009

Tuesday

SEPTEMBER

10.09.2009

Thursday (Aidilfitri 20 & 21.09.2009)

OCTOBER

08.10.2009

Thursday (Deepavali 17.10.2009)

NOVEMBER

25.11.2009

Wednesday

DECEMBER

17.12.2009

Thursday (Christmas 25.12.2009)


Isnin, 5 Januari 2009

KPT allowance (living expenses) for 2009


MONTH

DATE

JANUARY 2009

29 Jan 09 (Thursday)

APRIL 2009

28 April 09 (Tuesday)

JULY 2009

29 July 09 (Wednesday)

OCTOBER 2009

28 Oct 09 (Wednesday)


Do budget appropriately, guys!


Blog Widget by LinkWithin