Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Selasa, 17 November 2009

Cuti-cuti Malaysia (Perjalanan pulang)

Di KLIA.

Perjalanan yang tidak dirancang. Beli tiket pun last minute tetapi alhamdulillah, dapat harga lebih murah daripada AirAsia (if beli last minute) dan berlepas daripada Birmingham International Airport, yang agak dekat dengan rumah. Semua ahli keluarga pun tidak tahu akan kepulangan kami kecuali Syafiq. Hehe... nak buat SURPRISE!! Nasib baik takde apa2 berlaku dalam perjalanan :)


Selasa, 27/10/2009

  • Bertolak dari rumah di Nottingham pukul 10 pagi (GMT+8) dengan teksi ke Birmingham Airport.
  • Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam.
  • Tambang teksi adalah £57 untuk kereta estate (boot besar).
  • Pemeriksaan imigresen tidak begitu ketat di Birmingham airport cumanya ada anjing yang menghidu hand langgage.
  • Beg tangan ibu kena hidu pasal ada bawak duit pound yang lebih sikit. Hehe
  • Flight ke Dubai pukul 1.20 petang yang memakan masa selama lebih kurang 6 jam 55 minit.
  • Makanan dalam flight boleh tahan jugak tetapi selera tak sama.
  • Makan berat sekali sahaja tetapi boleh minum jus setiap 45 minit.
  • Sampai di Dubai lebih kurang pukul 11pm (waktu tempatan).
  • Transit di Dubai selama lebih kurang 3 jam.
  • Sesampai di Dubai, terus mencari kedai makan pasal lapar lagi rupanya.
  • Terjumpa McD (insyaAllah halal). 4 beranak makan kena 63 dirham = RM63 = £13… kira OK la. Rezeki.

McD Dubai.

Rabu, 28/10/2009

  • Sesudah solat jamak/qasar di Dubai airport, menaiki flight seterusnya pukul 2 pagi (waktu Dubai).
  • Flight daripada Dubai ke Kula Lumpur tidak begitu ramai penumpang.
  • Papa dapat duduk 4 seats sesorang… hehe.
  • Flight memakan masa selama lebih kurang 6 jam 55 minit juga.
  • Kali ni dapat makan breakfast 2 jam sebelum sampai ke Kuala Lumpur.
  • Lapar jugak pasal 5 jam awal dalam flight tak diberi makan.
  • Alhamdulillah, sampai di KLIA lebih kurang pukul 2 ptg (waktu Msia) .
  • Syafiq datang ambik di KLIA. Kebetulannya, flight kami sama dengan flight ‘someone special’ bagi Syafiq.
  • Di KLIA, makan dulu di Burger King. Mengidam!!

Album perjalanan kami di sini.


Jumaat, 2 Oktober 2009

Surat fraudulent transaction


Alhamdulillah, surat yang dinantikan akhirnya sampai hari ni, 2/10/2009.
Surat2 itu adalah seperti di bawah. Baca la isi kandungan surat tu. Klik gambar untuk besarkan.
Untuk mengelakkan masalah lain, nama bank di'hilang'kan.
Page 1
Page 2
Page 3

Page 3 yang paling penting, perlu diisi dan dikembalikan segera.

Bila bank pun dah tak boleh dipercayai........



Better late than never, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada seluruh umat Islam daripada kami sekeluarga. Teringin benar nak makan nasi dagang tahun ni tetapi belum tercapai hajat.

Dalam pada kemeriahan menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan menghadiri jemputan rumah terbuka di Loughborough dan Nottingham, aku dikejutkan oleh kehilangan misteri duit daripada akaun sebanyak £426.35 (lebih kurang RM2358)... sikit ke banyak?

Kalau sepound or 2 pound, kira boleh la aku buat2 tutup sebelah mata je rasanya tetapi ni dah sampai beratus2 pound, boleh pokai den... if aku memang guna, kira OK la jugak. At least boleh la beli gadget pape. Macam2 boleh dapat dengan duit tu... menunaikan hajat diri sendiri, wife dan anak2... tetapi yang sebetulnya, duit tu adalah untuk membayar sewa rumah bulan Oktober ni, so memang duit itu diperlukan. Kalau tak perlu sekalipun, mana boleh orang curi duit kita then tak buat pape!!

Aku menyedari hal ini daripada hari Isnin, 21/09/09 lagi apabila mendapati jumlah available balance dan jumlah account balance berbeza begitu ketara dalam internet banking. Sedangkan, aku yakin tidak menggunakan debit kad or membeli apa2 barang secara online dalam tempoh 2 hari sebelum itu. Pelik pulak rasanya. Last aku guna adalah ketika membeli barang2 di Hyperama dan Tesco pada sehari sebelum raya iaitu 19/09/09. Transaction untuk shopping ini sudah dipaparkan dalam statement, so takde masalah untuk itu. Tetapi dalam internet banking pada masa itu, tiada lagi transaction yang melibatkan beratus-ratus tu dipaparkan dalam statement, so tidak tahu lagi apa benda tu.

Jadi, pada Selasa, 22/09/09 aku ke bank berkenaan cawangan Hyson Green untuk mendapatkan details dan melaporkan berkenaan hal ini. Malangnya, pihak bank sendiri tidak dapat berbuat apa2 selagi transaction itu tidak dipaparkan dalam statement. Slow betul sistem bank di sini. Mereka suruh aku tunggu petang tu or esoknya untuk statement tu update. Mereka just bagi no phone untuk aku call if statement tu dah update nanti. Kebetulan masa aku tunjukkan kad debit aku masa tu, kad tu sedikit terbelah dua, then mereka tukarkan kad baru untuk aku. So, ada jugak la benda yang dibuat selain balik tangan kosong.

Tunggu punya tunggu, malam Selasa, 23/09/09 lebih kurang 10pm baru la statement tu diupdate dan dapat la aku tahu rupanya kad debit aku digunakan untuk membayar premium insuran yang berharga £426.35 daripada Hastings Direct! Sapa punya kerja ni? Memang dilaknat Allah sesiapa yang menganiaya orang ni. Camne kad aku boleh digunakan pulak sedangkan kad itu still dalam simpanan aku? Maybe ianya digunakan dalam online transaction. Tetapi, camne laknat tu boleh tahu details aku?

Malam tu jugak aku call no phone yang diberi oleh bank tu. Dah la no tu 0845 (antara no yang dicaj mahal), lepas tu boleh lak telephonist tu kata suruh call department yang handle benda ni esok pulak pasal department tu tutup sampai kul 8pm (masa tu dah kul 10pm lebih). Lepas tu, siap nak promote lak product depa suh tambah extra protection dalam akaun dengan £6.99/bulan untuk elak benda2 macam ni. H**peh.

Patutnya bank la yang bagi free extra protection untuk customers akaun, ini pulak nak suruh customers bayar untuk dapat protection. Apa fungsi bank? Dalam masa tu jugak, aku macam terfikir, adakah kes aku ni adalah konspirasi pihak bank untuk menyuruh aku membayar extra protection? Dalam masa orang susah hati, boleh pulak depa nak promote product! Terus hilang keyakinan aku dengan bank berkenaan.

Kalau nak dikira, aku report tu just ambik masa 1 minit tetapi si telephonist tu bercakap lebih 4 minit untuk explain product yang entah pape2. Dah la mahal nombor tu. Terpaksa la aku hang up pasal last2 dia nak pass pada her supervisor untuk continue. Memang hangin betul.

Disambung cerita, pagi Rabu (24/09/09) lebih kurang pukul 10am, aku call department yang dikenali sebagai Debit Dispute untuk report berkenaan hal ini. Aku bagitau berkenaan fraudulent transaction ini untuk tindakan diaorg. Jadi, menurut telephonist tu, mereka akan refund balik duit tu dalam masa 5 hari bekerja dan membuat investigation, tetapi aku perlu menandatangani satu surat agreement yang akan dihantar ke rumah. Surat agreement tu lebih kepada form yang kata kita tak buat transaction tu. If aku tidak menandatangani surat tu, mereka akan mengambil balik refund itu. So, rasa lega la sikit pasal at least pihak yang berkenaan dah tahu pasal kes aku ni.

So, aku kena tunggu lagi dalam 5 hari bekerja untuk refund. Tunggu punya tunggu surat agreement tu sehingga la hari Selasa, 29/09/09, aku macam tak sedap hati lagi. So, sekali lagi aku call debit dispute department ni untuk mengetahui perkembangan kes aku ni. Sekali lagi aku terkejut kerana diberitahu oleh telephonist tu yang aku kena ke mana2 cawangan bank berkenaan untuk pengesahan ID. Sekali lagi h**peh. Sebelum ni mana ada depa cakap suh gi bank untuk tunjuk photo ID. Buang karen je tunggu sampai kucing bertanduk! Selagi aku tak buat pengesahan ID tu, selagi tu la depa tak start investigation dan refund duit aku. Cakap tak serupa bikin punya bank!

So, tengahari Selasa tu juga aku sekali lagi ke bank cawangan Hyson Green untuk mengesahkan ID. Yang peliknya, kerani kaunter bank ni cakap tak perlu pun buat pengesahan ID photo asalkan tandatangan sama sudah memandai. So, pening betul. Si telephonist tu kata kena datang ke bank. Kerani kaunter tu pulak macam pelik aku datang ke kaunter untuk pengesahan ID. Lagi pelik bila kerani kaunter tu pun sendiri tak tau no phone debit dispute department. Siap tanya aku pulak. Apa punya bank la ini macam?? Diaorg ni nampaknya semacam tak syncronize antara satu sama lain.

So, terpaksa la aku menunggu lebih kurang 10 minit di kaunter tu selepas kerani tu membuat panggilan demi panggilan ke beberapa department untuk mengetahui details berkenaan kes aku. Last2, kerani tu mintak photo ID daripada aku. Aku ingatkan gambar passport je rupanya depa nak photo ID seperti lesen memandu or sebagainya yang mempunyai gambar. So, aku bagi la lesen memandu untuk pengesahan. So, settle berkenaan pengesahan ni. Then, kerani tu cakap suh tunggu lagi dalam masa 3-5 hari bekerja untuk refund dan surat agreement akan dihantar ke rumah. Menunggu lagi... sampai bila?

So, menunggu lagi la aku... Alhamdulillah, pada Khamis, 01/10/09, aku check internet banking, refund telah diperolehi tetapi masih lagi di awangan kerana tidak dikira sebagai available balance. Tetapi, surat agreement masih tidak diperolehi sehingga la ke saat ini. Maknanya, refund tu boleh diambil semula bila2 masa sekiranya aku tidak menandatangani surat agreement yang entah bila akan sampai!

Apakah pengajaran daripada kisah ini?

Selasa, 8 September 2009

Aisyah first biskut raya

Aisyah dgn biskut sarang semutnye...


Dengan serius memasukkan doh dalam cup



bersungguh time buat kerje



part ni lagi dua suke... letak choc rice


tersenyum suka, sbb papa kesayangan puji dia pandai buat biskut raya.....
siap-siap je biskut masak, terus angkut sebiji nak bagi kat papa yang tengah pose and adik imran yang tengah tido.. tak sabar la tu nak tunjuk hasil kerje dia..
good girl aisyah, dia sendiri yang teringin nak buat, ok!
though, she's only 3, hasil kerje not bad !

Sabtu, 22 Ogos 2009

Ramadhan Al-Mubarak


Selamat menunaikan ibadah puasa kepada seluruh umat Islam sedunia.

Sepertimana di Malaysia, kami di UK juga mula berpuasa bermula hari Sabtu, 22 Ogos 2009. Cumanya, kami di sini mula bersahur sebelum pukul 3.35 am dan berbuka pada pukul 8.19pm. Jika dikira-kira, rasanya lebih kurang 17 jam berpuasa.

Jadi, kami bersyukur kerana menjadi antara hamba Allah yang beruntung, diberikan kelebihan untuk lebih beribadat kepada Allah di bulan yang mulia ini. Syukur alhamdulillah.

Gambar kenangan adik-beradik bersama mie before berlepas.

Isnin, 10 Ogos 2009

Unanswered questions

Daripada pengalaman tinggal di UK selama lebih kurang setahun 9 bulan, terdapat soalan2 yang tidak boleh ditanya kepada orang putih ni (maybe kita tak kisah sangat), antaranya:

1. Untuk mat salleh:
"Berapa banyak pendapatan kamu?"
- Soalan ni cukup sensitif dan entah la, agaknya depa ni tak leh kita tahu banyak mana gaji mereka. Maybe pasal depa ni ada juga yang takde kerja tapi dapat 'elaun cari kerja' yang kerajaan bagi. Itu pasal nak rahsiakan pendapatan, lebih2 lagi mereka ni asalnya pokai tapi hidup nak bergaya.

2. Untuk minah salleh:
"Berapakah umur kamu?"
- Soalan ini juga amat sensitif bagi minah salleh. Entahlah. Kalau boleh mereka nak merahsiakan umur sebenar. Agaknya mereka nak jadi muda selalu, dan if kita tahu umur mereka, habis la maruah mereka. Walaubagaimanapun, mereka akan nampak lebih tua dan matang walaupun umur baru belasan tahun. Tetapi, kematangan sebenar tidaklah boleh digambarkan daripada luaran.

Isnin, 13 Julai 2009

Berfalsafah 2

"Sahabat yang baik adalah orang yang bercakap benar dan bukannya hanya membenarkan kata-kata."

"Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan."

"Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada."

Khamis, 9 Julai 2009

Berfalsafah 1

"Tanpa permulaan, kita tidak akan sampai ke mana-mana."


"Kita akan lebih bersyukur sekiranya selalu melihat ke bawah."


"Semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah harapan dan semalam paling jauh dengan kita"

Sabtu, 13 Jun 2009

Aktiviti2 selama ini...


(Klik utk besarkan gambar)

Legoland, Windsor - 20 Mei 2009

Menghabiskan masa seharian di Legoland, Windsor.


Ukur tinggi dulu before masuk. Kesian Imran, dia yang paling 'tinggi'.


Habis semuanya berpusing. Sukanya kakak...


Papa, Ibu dan kakak je yang boleh naik. Imran tak lepas tinggi.

Kakak Aisyah dah BIG ye! Ye la, 3 tahun dah...

Kakak jadi pilot pandu helikopter...


Imran banyak jadi pemerhati je.. Kesiannya sayang.

Bersiar-siar di Wollaton Hall, Nottingham : 23 Mei 2009

Kakak bergurau dengan adik sampai adik rimas... Siap baring2 lagi.

Bangunan Wollaton Hall

BBQ di Carsington Water : 25 Mei 2009

Dijemput bersama-sama memeriahkan majlis...

Tempat rawatan air yang menjadi tumpuan ramai...

4th Anniversary di Nandos (Halal), Leicester : 27 Mei 2009

Empat beranak meraikan ulangtahun perkahwinan papa dan ibu di tempat yang 'special' sikit..

Holiday di North Wales : 7-9 Jun 2009

Mentari di North Wales yang hampir terbenam..

Melawat Caernarfon Castle, Wales...

Di pantai Llandudno, Wales

Pelabuhan Caernarfon

Mendaki gunung dengan train di Snowdon.

Padarn Lake, Snowdon

Pantai Llanfairfechan, Wales... berdua je, anak2 tido kepenatan dalam kereta.

Aktiviti lazim dalam bilik hotel... main lampu, bukak pintu tandas, buat2 tidur

Snowdonia...


Jumaat, 22 Mei 2009

Bingkisan PhD

PhD...

22 tahun dahulu, aku tak pernah menduga bahawa aku akan melanjutkan pelajaran sehingga ke tahap yang paling tinggi ini... Tak pernah terbayang bahawa aku dalam proses mengejar cita-cita untuk mendapatkan title Dr (of Philosophy). Alhamdulillah, masa makin berubah.

If semua orang boleh, maka aku juga BOLEH!
If semua orang berjaya, makan aku juga akan BERJAYA (insyaAllah).

Jika UPSR adalah ukuran utk ke sekolah menengah rendah, PMR ukuran ke sekolah menengah tinggi, SPM ukuran ke universiti/matrikulasi/STPM, degree ukuran untuk kerja dan master ukuran kebijaksanaan kita di mata masyarakat/majikan, apa pulak PhD?

Adakah PhD ukuran rambut yang makin kurang? Or ukuran usaha sendiri tanpa bantuan sesiapa? Or ukuran kelebihan diri berbanding rakan2 lain sejawatan?
Dalam dunia akademik, sesiapa ketinggalan maka dia akan keterbelakang, dipinggirkan dan di'anaktiri'kan. So, apakah peranan PhD?

p/s: Napa 22 tahun? Sebab masa ni aku baru darjah 1... sekarang kiranya dah 'tua sikit'.

Sabtu, 25 April 2009

LIVE from Old Trafford

Penyokong dan neutral supporters (me... haha).

Setelah hampir setahun 5 bulan di UK, barulah aku berpeluang menonton bola sepak secara LIVE di Old Trafford, Theatre of Dreams. Agak susah juga untuk mendapatkan tiket jika kita tidak menjadi ahli kelab mereka. Tetapi, atas bantuan seorang kawan di Nottingham yang sudah menjadi ahli kelab, akhirnya aku dapat membeli dua tiket menonton perlawanan antara MU vs Portsmouth di Old Trafford pada hari Rabu yang lepas. Satunya untuk aku, dan satu lagi untuk adik ipar aku, Shafiq (seorang peminat hardcore MU dan sanggup menangis if MU kalah... Betulkan, Pit? Hihi...) Katanya, peluang menonton MU ini adalah salah satu impian seumur hidupnya...

Akhirnya tercapai impian ye...

Walaupun harga tiket agak mahal (melebihi RM600), tetapi peluang dan pengalaman ini bukannya selalu dapat. Maybe sekali seumur hidup, agaknya. Lagipun bukannya aku dan Shafiq sahaja yang pergi, tetapi kami menumpang kereta Hendrik, sahabat di Loughborough. So senang sikit, tak payah susah-susah drive. Ayah mertua Hendrik, peminat Ronaldo dan Najib, ofismate aku pun join sekali. Najib pun datang ni first time after 3 years.

Najib (red), ayah mertua Hendrik and me (black).

Berbaloi dengan harga tiket, kami mendapat tempat di North Stand Tier 1 Lower, Entrance N43 Block N1403 Row BB dan Seat 257 dan 258. Seat ini second row betul2 di sebelah padang bahagian corner. Seat depan takde orang pulak, so seat kami memang di depan sekali. Takde apa2 halangan untuk menonton dan mengambil gambar dengan jelas.

Second row seats.

Nice view.

My block.

After game...

Inside MegaStore.

Asalnya, aku juga membawa videocamera masuk ke dalam stadium selain kamera. Awal2 game (dalam 5 minit pertama), aku dengan selamba je ambik video, pasal aku fikir, kan kita dah bayar tiket, so boleh la ambik video dan gambar dengan sewenang-wenangnya. Rupa-rupanya tidak dibenarkan mengambil video di dalam stadium. Hampeh betul pulak rasanya. Siap si steward (mak guard pasal perempuan) tu tegur lagi tak bagi ambik video. Buang karan betul. Kononnya depa ni ada hakcipta untuk video padahal bukannya apa2 pun.

Bagus sgt ke budak ni?

Van der Sar (sedara mara mie... Wan..hihi)

Ahad, 19 April 2009

Sport day

Gambar sekadar hiasan.
(Ketka di taman permainan, Aisyah meminta duit daripada Papa untuk membeli aiskrim)

Alhamdulillah, cuaca semalam cerah dan baik sekali. Dengan matahari yang memancar dan suhu yang tidak begitu sejuk, aku dan adik ipar, Shafiq mengambil peluang ini melakukan aktiviti-aktiviti luar di Nottingham dan Loughborough.

Paginya, bermula pukul 10 pagi hingga 12 tghari, aku mengambil peluang bermain badminton bersama rakan-rakan di Nottingham. Sungguh puas hati bermain kerana 3 courts ditempah dan ramai rakan yang datang. Best betul. Menang atau kalah bukan menjadi soal bagi aku. Yang penting dapat mengeluarkan peluh, beriadah dan melepaskan tekanan daripada research yang tidak berkesudahan lagi. Sori geng, aku bukannya hardcore player. Main suka-suka je. Mana ada masa nak belajar skill2 ni... hihi.

Petangnya, dalam pukul 5.30 hingga 7.15pm, aku dan Shafiq pergi pulak ke Loughborough bertemu sahabat-sahabat lama bermain bola sepak. Pergh... begitu ramai sahabat yang turun hari ini. Satu team dalam 10 orang, hampir sama dengan game sebenar. Aku akui sudah lama tidak turun ke Loughborough bermain bola sepak sejak berpindah ke Nottingham. Sebelum ini, akulah tukang jaga bola dan sememangnya akan turun bermain bersama. Sudah banyak kali aku diperlawa datang oleh mereka tetapi asyik mengelak kerana jarak dan sebagainya. Tetapi, akhirnya aku datang juga semalam. Thanks guys, best dapat bermain bersama lagi.

Oleh yang demikian, aku isytiharkan Sabtu sebagai 'my sport day'... hihi. Ahad? Carboot day... hihi. Tak jugak kerana hari ni (Ahad) aku tidak ke carboot sebab sakit-sakit tulang sendi bermain semalam... haha.

Ahad, 5 April 2009

3 perkara

__________________________
3 Perkara yang FREE/MURAH di UK tetapi MAHAL di M'sia


  • Tol
Di UK, tol adalah FREE berbanding dengan M'sia yang tolnya begitu mahal. Hanya ada beberapa highway yang mempunyai tol yang kebanyakannya di bandaraya London dan satu di Birmingham. Tetapi, kita juga mempunyai pilihan untuk tidak menggunakan laluan bertol ini dan memilih highway yang tidak bertol untuk ke destinasi yang sama.

  • Call
Untuk menelefon daripada UK ke Msia, terdapat pelbagai cara untuk membuat panggilan secara FREE dan if berbayar, lebih murah (10 kali) berbanding membuat panggilan daripada Msia ke UK. Antara kaedah yang digunakan adalah melalui VOIP (voice over IP) iaitu panggilan secara internet (yang berganda-ganda lebih laju daripada Msia) dan terdapat juga syarikat telekomunikasi yang menawarkan panggilan FREE ke semua destinasi antarabangsa termasuk M'sia kecuali Eropah (company itu tidak dapat dinyatakan di sini bagi mengelak free advertisement utk mereka, tetapi boleh tanya secara direct if berminat... hihi)

  • Kereta
Satu perkara lagi yang agak berbeza dengan M'sia dan memang kita sedia maklum. Terbaru, ada beberapa kawan membeli Mercedes C Class (tahun 2002 ke atas) berharga dalam lingkungan £4000 - £7000 (lebih kurang RM21600 - RM37800) sahaja. If dicampur tax untuk dibawa balik ke M'sia, rasanya lebih murah lagi. Di M'sia, even yang second hand sekalipun, still mahal dan menjangkau RM100,000 (maybe). Apapun, itu semua rezeki Allah.


__________________________
3 Perkara yang FREE/MURAH di M'sia tetapi MAHAL di UK

  • Lesen TV
Di UK, untuk menggunakan alatan seperti TV, komputer atau mobile phone sekalipun untuk menonton siaran TV (yang disiarkan LIVE), kita diwajibkan membeli lesen yang berharga begitu mahal sekali. Untuk setahun, lesen TV berwarna berharga £142.50 (lebih kurang RM769.50) dan untuk TV black and white (tak sure ada lagi ke tak yang guna ni), berharga £48 (RM259.20). Tiada lesen, boleh didenda maksimum £1000 (RM5400)!! Syukur alhamdulillah, lesen TV di M'sia adalah FREE walaupun sebelum ini dikenakan sedikit bayaran tetapi tidaklah semahal di UK!! Rasanya, inilah salah satu sumber pendapatan negara diaorang.


  • Channel sukan
Walaupun EPL (English Premier League) terkenal di serata dunia dan siarannya dapat ditonton dengan mudah dan murah di M'sia (or tgk FREE di kedai2 mamak), tetapi tidak di UK itu sendiri. Siaran bola di TV UK merupakan antara rancangan paling mahal untuk dilanggan dan tidak semua orang mampu untuk melanggannya. Disebabkan ini, terpaksalah aku mencari alternatif lain. Nak ke stadium pun, bukannya selalu dapat kerana tiket pun mahal gak!

  • Sticker kenderaan
Satu lagi perkara yang membuat aku 'meluak' dengan UK universities. Sudah la kita (pelajar antarabangsa) perlu membayar yuran pengajian yang 3-4 kali ganda mahalnya daripada pelajar local, kena pulak bayar sticker kenderaan untuk memasuki kampus universiti dengan harga yang tidak munasabah. Caj yang dikenakan untuk sekeping sticker kertas yang nak tampal pun kena guna 'selotip' berharga £60 (lebih kurang RM324) setahun! Apa punya bisnes la ni?! If kat M'sia pun, sticker berharga RM2 (UTM) tu pun kita ingat dah mahal. Tahun pertama je aku apply sticker ni untuk memasuki kampus universiti tetapi kini, aku merasakan begitu tidak adil semacam teraniaya dan mencari alternatif lain untuk memasuki kampus. Mereka yang 'kaya', aku rasa no problem kot. Lagipun, ofis aku bukannya berada di dalam kampus dan kekadang je perlu memasuki kampus if ada kursus or meeting dengan supervisors.

Isnin, 30 Mac 2009

Perubahan Waktu UK (+1 jam)

Hari ni, Ahad 29 Mac 2009, berlakunya perubahan waktu di UK di mana ianya berubah daripada GMT+0 kepada GMT+1 (or dipanggil BST - British Saving Time). Maknanya, bila jam menunjukkan pukul 1 pagi, ianya terus dianjakkan ke pukul 2 pagi. Tiada pukul 1 pagi hari ni. Waktu diawalkan sejam dan maknanya juga, beza waktu dengan Malaysia menjadi hanya 7 jam daripada 8 jam sebelum ini.

Perubahan waktu ini adalah selaras dengan perubahan musim daripada Autumn/Fall(luruh) dan Winter(sejuk) kepada Spring(bunga) dan Summer(panas). Jika sebelum ini, waktu solat Subuh bermula pukul 3.40pagi, sekarang Subuh menjadi pukul 4.40pagi, Zohor (12.10tghari menjadi 1.10tghari), Asar (3.30pm kepada 4.30pm), Maghrib (6.35pm kepada 7.35pm) dan Isyak (8.30pm kepada 9.30pm). Di permulaan perubahan waktu ini, waktu solat sudah menjadi seakan-akan waktu solat di Malaysia cuma Subuh dan Isyak yang berbeza sedikit. Tetapi dalam bulan Mei/Jun nanti di mana musim panas adalah di kemuncaknya, Subuh akan bermula di antara 2.30 - 2.45pagi dan Isyak (11.00 - 11.30mlm). Cuba bayangkan, if di Malaysia, Subuh pukul 2.30pagi dan Isyak pukul 11.30 mlm. Berapa jam nak tidur? Macam mana agaknya? Sememangnya waktu solat di UK akan berubah setiap hari.

Walaubagaimanapun, tidak dinafikan, 'orang-orang sini' seolah-olah sesuka hati menukarkan sesuatu untuk menepati citarasa diaorang. Walhal dalam kes jam sekalipun. Walaupun dah tukar waktu jam, waktu 'ofis hour' still pukul 9-5 lagi. Dan yang menyedihkan lagi, kedai-kedai pun kebanyakannya tutup dalam pukul 5 ptg (kecuali shopping2 besar dan bar-bar!), walhal waktu maghrib bermula pukul 9.30 mlm. Siang panjang pun seolah-olah tiada aktiviti luar boleh dilakukan selepas waktu kerja. Nak kerja lebih waktu pun susah, kerana biasanya pagar ofis dah tutup pukul 9pm!

Ahad, 22 Mac 2009

Cambridge

Selepas hantar Wan dan Atuk di Stansted Airport, kami bermalam di Day Inn hotel semalaman. Penat nak terus balik pasal perjalanan memakan masa 2 jam 30 minit. Hotel ni dekat je dengan airport. Dalam 10 minit je.

So, paginya, plan asal nak ke rumah kawan di Essex tetapi terpaksa dibatalkan kerana Imran tak sihat. So, ubah plan, singgah dulu di Cambridge sebelum balik.

Call Michael (kawan UTM) di Cambridge tetapi dia juga tak sihat. So, round2 je di Cambridge. Takde la best sangat kat Cambridge. Setakat punting tu, UTM pun boleh buat. Hihi... Cumanya, Cambridge ni dah 800 tahun established. Banyak la penyelidikan diaorg.

Di Cambridge, susah nak parking di dalam university. Tak semua kereta boleh masuk. So kena park di luar kawasan universiti dengan bayaran 20 pence for 10 minit. Rupanya bandar Cambridge di dalam university. Hmmmmm.

Dah tu, nak masuk ke King's College pun kena bayar. Hmmm. Apa punya bisnes depa ni? Nak maintain konon. Semua tempat nak masuk kena bayar. Alahai.

Rabu, 18 Mac 2009

Wan dan Atuk di UK

Day 1 - Explore London.
Selepas sampai di Stansted airport, bermalam di hotel Travelodge Borehamwood (40 minit daripada airport).
Paginya, naik train dari Elstree and Borehamwood station ke Farringdon, then naik tube ke London Paddington.
Then, jalan kaki ke Malaysia Hall.
Makan2 di Malaysia Hall kantin. Makanan Malaysia, citarasa Malaysia, tapi harga UK.
Dari Malaysia Hall, ke Bayswater station, naik tube ke Westminster station.
Round-round sekitar Big Ben dan Eye-of-London.
Naik semula tube ke Farringdon then naik train ke Elstree and Borehamwood station yang sepatutnya, tetapi tersalah naik express train ke St Albans.
Jadi, terpaksa cari train balik semula ke Elstree and Borehamwood.
Balik ke Nottingham yang memakan masa 2 jam 30 minit.
Semua dah kepenatan di dalam kereta.



Day 2 - Rehat di rumah Nottingham.
Lepas Isyak, membeli-belah di ASDA.
Then, ronda2 sekitar Nottingham waktu malam dengan kereta.
Tahu mana Hyson Green, tram station, University of Nottingham, PC World etc.

Day 3 - Explore bandar Nottingham
Selepas Zohor, naik tram pi ke bandar Nottingham.
Turun di Old Market Square.
Then, jalan kaki ke Nottingham Castle.
Bergambar sekitar bandar, castle, dalam muzium, kawasan taman bunga.



Day 4 - On the way to airport
Hari ni, Wan tolong guntingkan rambut papa, aisyah, imran dan ibu sekali... tunggu Wan datang baru nak potog ye.
Kejap je Wan dan Atuk datang.
Tak sempat nak bawak jalan2 sgt. Kesian Wan dan Atuk.
Lepas Zohor, kami bertolak ke airport.
Persinggahan pertama, bergambar dulu di Univ. of Nottingham.
Then, pi ke ofis papa di Holywell Park, Loughborough Univ.
Singgah pulak di Loughborough Town pasal ada pasar.
Makan2 dulu di MAXIM (kedai macam KFC bagi kitaorg di sini).
Then, teruskan perjalanan ke Statford-Upon-Avon.
Plan asal, nak bawak Wan bergambar dengan bunga2 di Shakespeare house tapi tersalah poskod. So, berhenti di tepi sungai Statford (agaknya) dan bergambar.
Teruskan perjalanan ke airport yang mengambil masa 2 jam lebih.
Sebelum ke airport, check in di Day Inn hotel, makan2 dan solat dulu.
Wan dan Atuk sempat mandi2 dulu.
Dalam kul 10.15pm, bertolak ke airport daripada hotel.
Pukul 10.45pm, Wan dan Atuk masuk ke Gate 16.
Punya la ketat imigresen sini, badan Wan siap kena check dengan details.
Dalam 2 minit gak kena scan dengan diaorg. Atuk lak kena tanggal kasut, tali pinggan, jaket dll.
Nak ambik gambar pun tak bagi, hampeh. Mana ada signboard tak bagi ambik gambar.
Alasan diaorg, security reason.
Padahal, tak bagi ambik gambar diaorg yang tengah bermesra depan kaunter.
Pukul 12.05am, kapal terbang Wan dan Atuk berlepas ke LCCT.



Semoga Wan dan Atuk akan datang lagi nanti, insyaAllah. Kami sentiasa mengalu-alukan kedatangan Wan dan Atuk, dan saudara-mara lain ke sini.

Jumaat, 13 Mac 2009

Zaman sekolah

Entah mengapa fikiran aku tiba-tiba teringat zaman sekolah menengah dahulu.... di Sekolah Menengah Kamil, Pasir Puteh, Kelantan. Sekolah yang begitu banyak kenangan suka-duka buat aku. Sekolah biasa yang sudah ditukar taraf bestari kini. Sudah hampir 11 tahun lamanya sejak aku meninggalkan alam persekolahan...

Teringatkan cikgu-cikgu yang banyak berjasa kepada aku ketika di sekolah dahulu terutamanya Cikgu Latifah dan Cikgu Anita. Terima kasih kepada mereka semua kerana tanpa mereka, siapalah aku kini? Di mana cikgu-cikgu sekarang? Puas aku men'google' tapi tak jumpa jejak mereka pun. Macam mana cara nak contact mereka? Ada sesapa kenal ke? Mungkin ada lagi yang masih kekal di Sekolah Kamil.

Cikgu Latifah ni menjadi guru kelas aku ketika aku di Tingkatan 4. Dia mengajar aku subjek Biologi sehingga aku berjaya mendapat A2 dalam subjek ni, alhamdulillah. Rupanya dulu aku pernah belajar Biologi ye, tapi lani apa pun dah lupa. Dah lama tinggalkan...

Kebetulan, suami Cikgu Latifah ni adalah boss kepada arwah ayah aku di Klinik Kesihatan Pasir Puteh. So, memang agak rapat hubungan aku, keluarga aku dan keluarga Cikgu Latifah, lebih-lebih lagi dengan suaminya. Kalau tak salah aku, kami ada 'bau-bau bacang' (dah lama tak guna perkataan ni). Aku biasa ke quarters (rumah banglo kerajaan) Cikgu Latifah berdekatan klinik if dijemput makan-makan (ni yang best). Last yang aku tahu, Cikgu Latifah dah berpindah ke Gua Musang dalam tahun 1998 (kalau tak silap) sebelum aku memulakan pengajian di universiti. Dikhabarkan, Cikgu Latifah menjadi pengetua di salah sebuah sekolah di sana.

Cikgu Anita, seorang lagi guru yang memberikan impak yang begitu besar dalam hidup aku. Guru kelas aku ketika di Tingkatan 5 dan mengajar subjek Matematik Tambahan. Disebabkan dialah, aku rasa aku begitu berminat subjek Add Maths ni. Pernah sekali, dalam peperiksaan penggal sekolah masa Form 4, aku dapat A dalam Add Maths tetapi B dalam Matematik biasa.... pelik kan... Add Maths macam jadi lebih mudah... hihi.

Alhamdulillah, berkat pengajaran Cikgu Anita dan kesungguhan aku menyiapkan setiap soalan Add Maths sehingga berjaya mendapat jawapan baru aku akan tidur, akhirnya aku telah berjaya memecahkan rekod sekolah aku masa tu untuk mendapatkan A1 dalam subjek ni. Rekod sekolah yang tidak dapat dipecahkan selama hampir 5-6 tahun (aku rasa). Nothing is impossible.

Seingat aku, pada masa tu (1997), subjek Add Maths ni adalah antara subjek killer untuk SPM. Semua orang takut ambil kertas peperiksaan subjek ni. Lebih-lebih lagi kami dari sekolah biasa. Semua senior-senior cakap subjek ni payah. Itulah mindset namanya. Perlu setkan minda kata subjek ni mudah. Sekarang, aku tidak pasti. Maybe sudah berubah. Pengalaman belajar Add Maths yang tidak akan aku lupakan sampai bila-bila. Mie la (my mother) yang menjadi peneman aku di waktu aku sibuk mencari cara penyelesaian bagi setiap soalan, sehingga kadang-kadang sampai pukul 3 pagi baru aku akan tidur. Terima kasih, Mie.

Last yang aku tahu, Cikgu Anita mengikut suaminya ke Amerika Syarikat selepas aku tamat SPM. Dia sudah tiada sewaktu aku mendapat results. Sedih juga aku, kerana dia tiada bersama untuk berkongsi kejayaan.

Disebabkan dia tiada, aku diberikan kepercayaan oleh pihak sekolah mengajar subjek Add Maths sebagai cikgu sandaran menggunakan hanya kelulusan SPM yang baru aku dapat, sebelum aku memulakan pengajian di universiti. Sempat jugak aku mengajar junior-junior aku sendiri dalam tempoh 17 hari. Pengalaman manis inilah yang membuatkan aku berminat menjadi pensyarah sekarang.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua cikgu-cikgu yang telah berjaya mengubah hidup aku. Hanya Allah yang dapat membalas jasa, pengorbanan dan ilmu yang diberikan. :)

Ahad, 8 Mac 2009

Reflection

Salam guys, read this to release your tension, I think :)

Dear IT Support,

Last year I upgraded from Boyfriend 5.0 to Husband 1.0 and noticed a
slow down in the overall performance, particularly in the flower,
gifts and jewellery applications that had operated flawlessly under
Boyfriend 5.0.

In addition, Husband 1.0 un-installed many other valuable programs,
such as Romance 9.5 and Personal Attention 6.5, but installed
undesirable programs such as Formula One 5.0, NBA 3.0 and World Cup
2.0.

And now Conversation 8.0 no longer runs and House Cleaning 2.6 simply
crashes the system.
I've tried running Nagging 5.3 to fix these problems, but to no
avail.

What can I do?


Signed,
Desperate Housewife


Reply:

Dear Desperate Housewife,

First keep in mind:

Boyfriend 5.0 is an entertainment package, while Husband 1.0 is an
operating system.

Try entering the command C:\ I THOUGHT YOU LOVED ME and download
Tears
6.2 to install Guilt 3.0 ..

If all works as designed, Husband 1.0 should then automatically run
the applications Jewellery 2.0 and Flowers 3.5.

But remember, overuse can cause Husband 1.0 to default to Grumpy
Silence 2.5, Happy Hour 7.0 or Late Night Teh Tarik 6.1.

Late Night 6.1 is a very bad program that will create
SnoringLoudly.wav files.


Whatever you do, DO NOT install Mother-in-Law 1.0 or reinstall
another
Boyfriend program. These are not supported applications and will
crash
Husband 1.0.

In summary, Husband 1.0 is a great program, but it does have a
limited
memory and cannot learn new applications quickly.

You might consider additional software to improve memory and
performance. I personally recommend Hot Tasty Food 3.0 and Tongkat
Ali
6.9.

Good Luck,
IT Support

Sabtu, 7 Mac 2009

Menonton siaran bola di UK (edited)

Diedit dan diulang tayang kerana banyak permintaan.

Assalamualaikum kepada semua pembaca setia,

Di sini aku ingin berkongsi maklumat berkenaan cara-cara nak menonton siaran bola pasukan kegemaran anda LIVE secara FREE di internet. Memang tidak dinafikan di UK ni bukan macam Malaysia, kita boleh pi kedai-kedai mamak menonton siaran bola, tak pun melanggan ASTRO dengan memilih siaran sport, boleh la menonton sepuas-puasnya.

Walaupun di UK ni tempat asalnya siaran-siaran ni, tapi masalahnya tidak ditayangkan secara percuma. Yang ada cuma LIVE coverage untuk results je, dalam BBC Sport News biasanya. Kena langgan Sky Sport ke, Setanta ke, dan bermacam-macam lagi baru la dapat tengok geng. Dah la mahal, nak pi tengok kat stadium lagi la tak berbaloi. Kempunan la korang nak tonton secara LIVE kalau tak tahu cara-caranya.

Ok, geng... dengan adanya broadband, bukan setakat di UK dan Malaysia korang boleh cuba cara aku ni, tapi di mana-mana sahaja korang pergi, insyaAllah korang boleh menonton gak secara LIVE game-game team favourite. Ikut langkah-langkah di bawah ni (senang je sebenarnya, cuma kena tahu caranya je):

  1. Korang masuk website ni - http://livetv.ru/en/ or http://www.rojadirecta.com/
  2. Dalam website ni, disenaraikan game-game (bola dan lain2) yang ditayangkan secara LIVE di mana-mana di dunia ni. Pilih je game yang korang nak tengok. Korang kena la tau masa siaran tu ditayangkan secara LIVE. Kalau tak, takde siaran ulangan geng.
  3. Lepas korang pilih ni, nanti disenaraikan di mana nak streaming video tu. Biasanya ada 2-3 streaming video yang korang boleh pilih. Aku biasanya pilih siaran yang guna software Sopcast. Ada gak streaming yang menggunakan flash player je, so korang tak perlu install pape lagi. Lagi bagus kan.
  4. If korang hendak menonton menggunakan Sopcast, aku terlupa nak inform awal-awal, korang kena download software Sopcast ni kat sini http://download.sopcast.cn/download/SopCast.zip. Lepas unzip, korang install je dulu.
  5. Lepas tu, korang start software ni macam biasa. Di sini, korang tak payah register pun, just guna login anonymous je kat situ pun boleh.
  6. Dah masuk software ni, ikut cara yang aku buat ni. Korang masuk balik dalam website http://livetv.ru/en/ di mana korang dah pilih siaran yang nak tengok tu. Kat sini, korang cari siaran yang menggunakan software Sopcast, then korang copy link locationnya.
  7. Pastu korang Paste kan kat software Sopcast tu addressnya.
  8. Lepas tu, korang tekan Enter atau simbol Play tu, insyaAllah lepas tu siaran bola or game2 lain akan ditayangkan secara LIVE di dalam komputer korang. FREE lagi, cuma bayar broadband la. Memang la ada sikit buffer dan beza minit dengan LIVE dalam TV, tapi layan je, yang penting boleh tengok kan.
  9. Selamat mencuba.
Wassalam...

Rabu, 4 Mac 2009

Beat 8 problems common to PhDs

Got this from http://www.vitae.ac.uk/. It is time to make a review for my PhD progress. 1 year and 3 months already gone "by the wind". 1 year and 9 months to go. InsyaAllah.

"Although all PhD projects and postgraduate researchers are different, there are problems that many will face. In this section we point you to other areas of this site that can help you to find a way around these. Thinking positively is usually the first step to achieving your goals and it might help to know that many students have faced and overcome similar difficulties.

What is stopping you? Make these strategies work for you.
  • Laziness / lack of motivation - Set yourself short term tasks. Make your first attempts easy and achievable. Get someone to help. Identify what motivates you. Give yourself regular rewards.

  • Lack of self confidence - Seek positive feedback. Try to stretch yourself. Look for safe opportunities to try new things out. Don't undersell yourself. Complete the skills assessment to demonstrate how much you have to offer.

  • Poor time management - Look at your major time stealers and see how they can be reduced. Give yourself realistic time to achieve your objectives. Allow time for reflection. Prioritise.

  • No focus or direction - Start by increasing your self awareness. Try lots of different experiences and eliminate the ones you dislike. Keep open minded and flexible, but try to focus over time. Use the advice on this site in your research and your future.

  • Limited support - Build your own support network. Get a mentor. Try and work in teams. Recognise the signs of being in a rut - 'I'm too busy', 'Too many other things to think about'. Improve your relationship with your supervisor.

  • Comfort zone - Recognise your comfort zone - have you stopped learning? Try continually to stretch yourself, volunteer for presentations, take on new responsibilities. Look at our examples of goal setting. Go on a GRADschool.

  • Fear of failure / taking risks - You can learn more from your failures than successes: they are often catalysts for positive change in the medium/long term. Don't take it personally. Remember that you are TRAINING to be a researcher. Understand what is expected of you and know where you can find support.

  • Lack of relevant experience - Identify where your gaps are. Creatively explore all options and seize opportunities - Maximise your impact as a postgraduate researcher. Apply your skills in different contexts.
With acknowledgement to 'The Art of Building Windmills', Dr Peter Hawkins, 1999, ISBN 0953598004, gieu@mail.cybase.co.uk"

Jumaat, 27 Februari 2009

Sayang Aisyah


Anak sulungku seorang puteri
Melati Aisyah nama diberi
Becok bercakap tak nak berhenti
Namun sepatah langsung tak difahami

Giginya cantik tersusun rapi
Berambut panjang, nak dipotong tapi tak diberi
Tingkah laku kita sumenya pandai nak diikuti
Lagak seperti 'orang besar' tapi minum botol susu lagi

Tersangatlah manja dgn papa, tak boleh dikongsi
Baguslah adik imran yang sentiasa memahami
Papa, papa, papa ayat pertama diucapi
Setiap kali bangun tido memanglah pasti

Rancangan kartun sangatlah digemari
Baik SpongeBob, Dora, Sin Chan, upin ipin sumenye dilayani
Itulah teman sepermainannya setiap hari
Sehingga dapat menghafal 'part' mane yang tidak digemari

Kalu menjerit tuh suara memanglah tinggi
Terutama sekali pabila dia menyanyi
Disuruh berhenti dia buat tak fahami
Takpelah, asalkan besar nanti dia tak jadi penyanyi

Sejak duduk UK, memang terkenal dgn kuat menangisnya
Minta perhatian daripada papa dan ibunya
Setiap 'request' menangislah pendekatannya
Kadangkala sakit telinga dibuatnya
Entah kenapalah begitu jadinya...

Adakah kerana kawan-kawan tiada
Dan juga kerana tiada saudara mara
Dulu kakak intan, nyah, abang arif, abg yap, abg lang menjadi penceria hidupnya
Uwan dan uncle pula menjadi buah hatinya

Dulu 'nak uwan, nak uwan' menjadi ucapan biasa
Sanggup lari keluar imigresen sbb taknak meninggalkan uwannya,
Monyok beno dia 13 jam lamanya
Sebab uwan kesayangannya tidak mengikutinya

Pernah dulu menelefon mak pengasuhnya
Aisyah begitu sedih, sehinggalah mengeluarkan air mata
Hendak bercakap tapi belum menjadi kepakarannya
'Nak mak, nak mak' menjadi bahasa perantaraannya

Tapi kini aisyah seperti buat-buat lupa
Masa awal2 dulu memang dia minta
Merajukkah dia ataupun perubahan masa
Rasanya mungkin sebab dia tak pandai nak menjawab dalam perbualannya

Tapi kini dia sibuk dgn dunia permainannya
Hinggakan minta masukkannya ke dalam rancangan TV kegemarannya
Mungkin kerana dia nampak ada banyak kawan-kawan menunggu didalamnya
Sebagai pengganti kawan-kawannya yang dahulu telah tiada
Di bumi UK yang lama lagi, papa dan ibu nak meninggalkannya

Ada masanya dia mengingati insan-insan yang merinduinya
pada masa dia dah boring dgn permainannya
Minta ditelefon, tapi salahlah masa
Kerana tengah malam waktu di Malaysia

Akhir tahun ni, sekolah dah wajib aisyah pergi
Harapnye dia dah pandai untuk bercakap dan berdikari
Kalu tidak pening kepala papa, ibu dan cikgu untuk melayani
Kerana umur 3 tahun dah dikira 'big girl' di sini

Melati Aisyah

Aisyah berambut pendek masa di M'sia.

Melati a.k.a Aisyah a.k.a Kakak, puteri sulung aku yang kian membesar. Baru berumur 2 tahun 8 bulan tapi petah betul bercakap dalam bahasa Melayu dan bahasa yang tidak difahami oleh papa dan ibu, bahasa campuran German-France-Thai-Tamil-Cina-English. Entah apa yang dicakapkan Aisyah. Siap boleh menyanyi lagi dengan bahasa tu. Dari mana dia belajar pun tak tahu. Sekarang ni, Aisyah dah pandai macam-macam. Kakak la katakan. Ada adik kesayangan lagi. Tapi ketiak papa juga tempat tidurnya, hihi :)

Dah berambut panjang lani. Baru lepas nangis kot ni.

Suka benar dia menonton kartun. Bangun-bangun terus mintak kartun, sampai la ke malamnya. Selagi tidak ditutup kartun tu, selagi tu la dia tak tidur. Rasanya semua rancangan kartun dalam TV On-Demand dah dihafal Aisyah. Daripada Ben-10, SpongeBob Squarepant, Dora The Explorer, Avatar dan bermacam lagi. Ye la, mana tidaknya. Boleh je dia tahu mana part yang dia takut, part yang dia suka, part yang dia tak nak. Semuanya macam dia dah tahu. Suka benar dia bila papa or ibu bukak kartun, tetapi kekadang dia tak tengok mana pun, just nak dengar suara kartun tu. Bila dia tahu kartun dah nak habis, cepat2 dia mintak suruh bukak lagi, dan lagi, dan lagi, dan lagi sehinggalah sebelum dia tidur. "Nak kartun, Papa", suara manja Aisyah kedengaran baru seketika tadi meminta kartun lagi, ketika aku tengah 'khusyuk' menaip ni, hihi. Alahai anak kesayangan papa ni.


Satu ketika, papa ke ofis (Loughborough), ibu dan adik kat atas. Masa tu dia tengah tidur sorang2 kat bawah. Biasanya kalau dia bangun, dia akan menangis dan akan naik ke atas mencari ibu or papa. Tetapi, pelik pulak hari tu. Agaknya Aisyah ingat papa, ibu dan adik dah tinggalkan dia, boleh dia bangun, menangis then cari kerusi kecik letak kat sebelah pintu, cuba nak bukak pintu rumah. Pasal tak cukup tinggi lagi, dia boleh pulak letak kotak kat atas kerusi tu dan cuba nak bukak kunci. Ibu dan adik yang duduk kat atas turun masa tu pun dia tak perasan pasal dia ingat semua orang dah takde. Kesian anak papa ye. Mana ada papa, ibu dan adik nak tinggalkan kakak...


Next time insyaAllah bersambung lagi...

Blog Widget by LinkWithin