Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Selasa, 17 November 2009

Cuti-cuti Malaysia (Perjalanan pulang)

Di KLIA.

Perjalanan yang tidak dirancang. Beli tiket pun last minute tetapi alhamdulillah, dapat harga lebih murah daripada AirAsia (if beli last minute) dan berlepas daripada Birmingham International Airport, yang agak dekat dengan rumah. Semua ahli keluarga pun tidak tahu akan kepulangan kami kecuali Syafiq. Hehe... nak buat SURPRISE!! Nasib baik takde apa2 berlaku dalam perjalanan :)


Selasa, 27/10/2009

  • Bertolak dari rumah di Nottingham pukul 10 pagi (GMT+8) dengan teksi ke Birmingham Airport.
  • Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam.
  • Tambang teksi adalah £57 untuk kereta estate (boot besar).
  • Pemeriksaan imigresen tidak begitu ketat di Birmingham airport cumanya ada anjing yang menghidu hand langgage.
  • Beg tangan ibu kena hidu pasal ada bawak duit pound yang lebih sikit. Hehe
  • Flight ke Dubai pukul 1.20 petang yang memakan masa selama lebih kurang 6 jam 55 minit.
  • Makanan dalam flight boleh tahan jugak tetapi selera tak sama.
  • Makan berat sekali sahaja tetapi boleh minum jus setiap 45 minit.
  • Sampai di Dubai lebih kurang pukul 11pm (waktu tempatan).
  • Transit di Dubai selama lebih kurang 3 jam.
  • Sesampai di Dubai, terus mencari kedai makan pasal lapar lagi rupanya.
  • Terjumpa McD (insyaAllah halal). 4 beranak makan kena 63 dirham = RM63 = £13… kira OK la. Rezeki.

McD Dubai.

Rabu, 28/10/2009

  • Sesudah solat jamak/qasar di Dubai airport, menaiki flight seterusnya pukul 2 pagi (waktu Dubai).
  • Flight daripada Dubai ke Kula Lumpur tidak begitu ramai penumpang.
  • Papa dapat duduk 4 seats sesorang… hehe.
  • Flight memakan masa selama lebih kurang 6 jam 55 minit juga.
  • Kali ni dapat makan breakfast 2 jam sebelum sampai ke Kuala Lumpur.
  • Lapar jugak pasal 5 jam awal dalam flight tak diberi makan.
  • Alhamdulillah, sampai di KLIA lebih kurang pukul 2 ptg (waktu Msia) .
  • Syafiq datang ambik di KLIA. Kebetulannya, flight kami sama dengan flight ‘someone special’ bagi Syafiq.
  • Di KLIA, makan dulu di Burger King. Mengidam!!

Album perjalanan kami di sini.


Blog Widget by LinkWithin