Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Rabu, 30 Januari 2008

Rindunya TV malaysia

Alangkah rindunya aku nak tengok TV malaysia masa berada di perantauan ni. Cara senang dengan online je... Di sini sedikit link utk menonton rtm1, rtm2 dan TV3 secara online LIVE bukannya recorded, geng. Kalau recorded mmg ada kat website masing2, tapi ni kira LIVE cuma ada delay kira2 seminit gak. Camne pun, terlepas rindu nak menonton MELODI, Senario, Buletin Utama dan sebagainya.

Untuk rtm1: just click sini

Untuk rtm2 : klik sini

Untuk TV3 LIVE agak lain sikit pasal kena install software SOPCAST dulu

Ini adress utk TV3, 'paste'kan ke SOPCAST: sop://broker.sopcast.com:3912/17869

Enjoy geng....

Syura Loughborough Part 2

Saksikan sambungan majlis assyura MML di sini.....


Hasilnya:

Versi ayah mertua saudara Faiz


Ada sedozen syura ni....


Versi kak Jue


Ketika majlis berlangsung di James France

Isnin, 28 Januari 2008

Syura Loughborough Part 1

Pada 19/01/2008 (Sabtu), telah diadakan majlis assyura secara gotong-royong. Seawal jam 9 pagi, aku bersama saudara Murad ditugaskan membeli minuman untuk majlis berbuka pada jam 4.24pm. Setelah itu, kami ke rumah saudara Din, di mana kami secara gotong-royong menyediakan juadah assyura dalam 2 periuk besar.

Dua jenis syura yang kami sediakan, satu versi Kak Jue (asal mana ye) dan satu lagi versi ayah mertua saudara Faiz. Versi Kak Jue lebih kurang macam bubuk lambuk tetapi ada dicampurkan sekali kacang. Itu agaknya beza bubur lambuk dan bubur assyura ni kot.

OK, versi ayah mertua saudara Faiz lak, lebih manis dan macam kuih jadinya. Agak sama macam Pantai Timur, cuma tidak berwarna gelap dan tidak dicampurkan daging. Specialnya assyura jenis ni, kami juga memasukkan buah nangka (bentuk ulas dalam tin).

Ini antara video yang BOLEH saya letak di sini kerana ada juga shot yang perlu di'edit' di atas permintaan sesetengah peminat.... hihi

Walaupun jauh daripada tanahair, namun semangat gotong royong tetap ada di kalangan kami.

Saksikan.... video ni di dalam format .divx, maka perlu ada Divx player utk tgk. Gambar agak lawa if dalam format ni. Boleh didownload selepas tengok nanti. Double-click di atas video for full screen.

Maaf kerana tidak sempat untuk memasukkan muzik or sound effect ke dalam video tu. Ada sesiapa yang ada masa free dan berminat, boleh contact nanti....

Persiapan majlis


Kebanyakannya semua warga MML datang memeriahkan majlis


Proses memasak bubur assyura bermula - Satu Periuk Kak Jue dan satu lagi diketuai oleh ayah mertua saudara Faiz.

Jumaat, 18 Januari 2008

Kursus Induksi Postgraduate Students - Peringkat Universiti

Pada hari Selasa, 15 Jan 2008, telah diadakan kursus Induksi peringkat universiti di Bradgate Room, Edward Herbert Building. Aku turut serta dalam kursus kali ini. Yang bestnya, ada 6 orang Malaysian dalam kursus ini, iaitu aku, abg Murad, abg Nizam, Haris, Kak Jenny dan Mark daripada UTP. Semuanya start bulan December 2007 kecuali Haris yang start bulan Oktober 2007. Ramai jugak tu kalau dibandingkan dengan international students lain antaranya daripada Thailand, Korea Selatan, Jepun, Nigeria dan negara-negara Eropah lain.

Sesampai je selepas mendaftar, kitaorg diberikan sarapan iaitu biskut (suitable for vege) dan kopi/jus. Aku pk maybe untuk permulaan kira OK la makan biskut dulu, harap-harap diaorg bagi makan benda lain masa rehat kul 10 lebih tu, rupa-rupanya makan biskut tu la jugak. Camtu rupanya kat sini, teringat lak dengan Malaysia, kalau ada kursus-kursus ni, pagi-pagi dah makan nasi lemak gitu. Rindu lak nak makan nasi lemak ni.... karipap, teh tarik.... ada sesiapa pandai buat nasi lemak dan karipap kat sini? Nak order ni :P

Nasi baik masa tghari tak makan biskut lagi, ada makanan HALAL dan vege. Tapi bukan nasi la, lebih kepada roti, pizza dan sewaktu dengannya. Kekadang tu fikir, boleh kenyang ke makan benda-benda ni? Tapi terpaksa la, kalau tidak lapar la pulak. Makan je la... Alhamdulillah kenyang gak rupanya.

Bagi aku, kursus ini agak membantu memberi sedikit pendedahan mengenai PhD di Loughborough ni. Walaupun kursus agak lewat diadakan, tetapi agak bermanfaat kepada aku sebagai first timer di overseas ni. Diaorg ni tentang masa memang jaga betul tu, setiap slot diberikan masa yang ngam-ngam tu. Walaupun banyak nak kena tahu, tapi takde lak yang sampai berjela-jela lamanya. Daripada yang jaga register dan handle kursus ni kebanyakannya yang ada title Dr di depan, walhal ada juga yang bergelar Prof tu.

Sabtu, 12 Januari 2008

Koleksi kisah lucu - thanks familiazam.com

Untuk kekawan dan mereka yang tengah kepeningan memerah otak untuk PhD dan belajar, sedikit kisah untuk dikongsi bersama...

  1. Sebelum ke Eropah untuk urusan perniagaan, Zul singgah di sebuah bank di ibu kota bagi mendapatkan pinjaman segera RM 15.000
    "Encik....pinjaman ini perlukan cagaran, apa encik nak cagarkan? tanya eksekutif pinjaman bank itu.
    "Kereta Rolls Royce saya, ini kuncinya," Kata Zul
    Selepas menandatangani surat perjanjian, eksekutif itu memandu kereta Rolls Royce berkenaan kekawasan letak kereta bank di bawah tanah. Kemudian dia menyerahkan RM 15,000 kepada Zul.
    Dua minggu kemudian, Zul kembali dari Eropah dan terus ke bank untuk melangsaikan pinjaman serta mengambil keretanya semula.
    "Pinjaman encik keseluruhannya RM 15,000 dan faedahnya RM 25.50" Kata eksekutif itu. Zul kemudian menyerahkan sekeping cek kepadanya.
    "Setahu saya encik jutawan terkaya di bandar ini, mengapa encik perlu meminjam RM 15,000 dari bank?" kata eksekutif itu.
    Zul berpaling dan tersenyum. "Mana ada tempat yang selamat dan murah untuk meletakkan kereta di Kuala Lumpur. Hanya RM 25.50 untuk dua minggu." jawabnya.
  2. Seorang nenek yang tinggal disebuah rumah dua tingkat sedang asyik mengemas bilik di tingkat atas. ketika itu dia teringat untuk mengambil pengaut sampah di tingkat bawah untuk digunakan bagi menyiapkan tugas mengemas yang sedang dilakukan. Lalu si nenek pun menuju ketangga untuk turun ke tingkat bawah. ketika menuruni tangga seekor kucing melintas dengan cepat sehingga si nenek terperanjat.
    Selepas itu si nenek terpinga pinga dan menggaru kepala kerana telah terlupa apakah barangan yang hendak diambil di tingkat bawah tadi. Setelah berfikir beberapa ketika, namun tidak ingat juga apa yang hendak diambil, maka si nenek pun mengambil keputusan untuk duduk sebentar di tengah anak tangga sambil cuba untuk mengingati barangan tadi.
    Setelah kira-kira 15 minit berlalu, si nenek gagal untuk mengingatinya, maka si nenek pun mengambil keputusan untuk meneruskan aktivitinya. Lalu si nenek pun berdiri. Ketika itu si nenek terfikir pula, Eh, tadi aku nak naik ke nak turun?. Sekali lagi si nenek terlupa.......
  3. Dalam sebuah lif yang penuh sesak, Ita geram melihat suaminya Saadon yang nampak riang kerana dihimpit oleh seorang wanita cantik dan seksi. Ketika lif sampai dibawah dan pintu terbuka, wanita seksi itu tiba-tiba menampar Saadon. Sambil berjalan keluar dia berkata, "Jantan tak tahu malu, berani kau raba punggung aku. Rasakan!" Saadon tercenggang melihat keadaan itu segera berkata kepada isterinya.
    Saadon: Sumpah yang.... abang tak raba pun punggung perempuan tu, percayalah...
    Ita: Ya, saya percaya.
    Saadon: Terima kasih kerana percayakan abang. Tak pasal-pasal abang dapat penampar free. Tapi macamana sayang percaya abang tak lakukan?
    Ita: Sebab saya yang raba punggung wanita tu!...
  4. Seorang profesor melangkah penuh bergaya menuju ke bilik kuliahnya. Dia hendak menguji pelajarnya mengenai kelemahan diri.
    Dia bertanya, "Siapa yang merasakan dirinya bodoh, sila berdiri". Semua pelajar diam. Ada yang senyum. Tidak lama kemudian, seorang pelajar bangun. Profesor berkata: "Oooh....Jadi awak mengakulah diri awak ini bodoh?" Pelajar: Bukan....sebenarnya saya tidak sanggup lihat profesor seorang saja yang berdiri!"
  5. Empat bakal ayah menanti dengan penuh gelisah di bilik menunggu di hospital, sementara isteri masing-masing berjuang untuk melahirkan anak.
    Selang beberapa minit selepas itu, seorang jururawat keluar dan memberitahu ayah pertama, "Tahniah awak telah menjadi ayah kepada anak kembar!"
    "Mungkin satu kebetulan, saya bekerja di Twin star Enterprise" Kata ayah pertama.
    Kemudian keluar jururawat lain dan memberitahu ayah kedua,"Tahniah, Encik mendapat anak kembar tiga!".
    "Yahoo... mungkin satu kebetulan saya bekerja di 3M Copration," kata ayah kedua kegirangan.
    Sepuluh minit selepas itu keluar jururawat lain dan memberitahu ayah ketiga, "Syabas, isteri saudara melahirkan anak kembar empat!"
    "Alhamdulillah, mungkin juga satu kebetulan, saya bekerja di Four Season Hotel" katanya syukur.
    Pada waktu aitu ayah keempat kelihatan gelisah dan tidak menentu. Semua ayah yang menunggu bertanya: "Kenapa risau sangat?"
    Jawab ayah keempat, "Saya tidak risau, cuma.... saya bekerja di Seven-eleven" katanya.
  6. Seorang pemuda membawa teman wanitanya ke sebuah restoran Itali yang sangat terkenal Walaupun tidak pernah masuk kesitu atau memesan hidangan Itali sebelum ini, pemuda itu tetap bermuka selamba. Tambahan pula dia ingin membuatkan teman wanitanya itu kagum. Apa bila tiba dimeja, pelayan memberikan buku menu dan pasangan berkenaan melihat senarai hidangan. beberapa minit kemudian, lelaki itu dengan bangganya memanggil pelayan untuk membuat pesanan.
    "Err..., Berikan saya Giuseppe Spombalucci untuk dua orang!" kata pemuda itu.
    Pelayan itu tercenggang.
    Pemuda itu mula berang "Mengapa? awak takut saya tak ada duit untuk bayar bil nanti ke?" Tanya pemuda itu.
    "Minta maaf encik, Giuseppe Spombalucci tu nama pemilik restoran ini!" Kata pelayan itu.
  7. Selepas 25 kali mencuba, akhirnya Dol lulus temu duga. Tapi sebelum meninggalkan bilik temu duga, pengurus kilang pun memberitahu...
    Pengurus kilang : Untuk permulaan, kita akan bayar kamu RM5 sejam. Tapi lepas tiga bulan, kami akan naikkan gaji kamu kepada RM7 sejam. Setuju?
    Dol: Setuju, bos! (lalu menjabat tangan bakal bosnya itu).
    Pengurus kilang : Bagus, bagus! Kalau macam tu bila kamu boleh mula kerja?
    Dol: Tiga bulan lagi, bos!
Back to work, guys!!

Jumaat, 11 Januari 2008

Kisah Udin

Kepada kekawan yang tengah tension buat PhD tu, di sini aku nak berkongsi sedikit cerita lucu agaknya, jangan makin tension dah la...

Terlupa Makan
Pada satu malam isteri Udin mengejutkan udin yang sedang nyenyak tidur.
Isteri: Bang, bangun bang...bangun la cepat
Udin: hish apa nie kejutkan orang tgh2 malam nie...
Isteri: Abang lupa makan ubatla...cepatla bangun..kan doktor dah pesan kena makan sebelum masuk tidur.
Udin: Ubat apa ?
Isteri: Ubat tidur.
Udin: @#%^#^????

Nenek Udin
Udin hendak menghantar neneknya yang sakit ke klinik dengan menaiki motor.
Udin: Mari la naik nek, pegang kuat-kuat yea..nanti jatuh!
Nenek: Iya lah, nenek pegang kuat-kuat la nie...
Udin: Jangan lupa pegang kuat-kuat yea nek!!! (kata Udin lagi mengingatkan)
Nenek: Iya, nenek dah pegang kuat-kuat la nie, takut sangat.
Udin: Ok, kalau begitu kita berangkat ya, nek.
Udin lalu 'merempit' motornya, lalu terdengar benda jatuh BUUAAAAKKKK!!!!! Udin terperanjat, lalu menoleh ke belakang, dan ternampak si nenek terjatuh dari motornya.
Udin: Lah kenapa boleh jatuh gak nie, nek?!! Nenek tak pegang kuat-kuat agaknye?
Nenek: Nenek dah pegang kuat-kuat dah tadi!!!!
Udin: Nenek pegang kat mana?
Nenek: pagar rumah.
Udin: "$%^&(#....."

Masalah Pendengaran
Udin pergi berjumpa doktor mengeluh tentang isterinya yang sudah hilang pendengaran.
Doktor: Seberapa burukkah pendengarannya?"
Udin: Entahlah, Doktor. Yang jelas saya mesti menjerit kalau nak berbual dengannya.
Doktor: Okey, cuba buat macam nie. Berdiri sejauh 6 meter darinya, lalu katakan sesuatu. Kalau dia tak boleh dengar kamu, berdirilah lebih dekat sedikit darinya, lalu katakan yang kamu katakan tadi. Kalau dia tidak juga dengar, dekatkan jarak sedikit demi sedikit. Dengan begitu saya akan tahu berapa jarak maksima pendengarannya.
Maka, Udin pulang ke rumah dan mendapati isterinya sedang memasak di dapur. Dari jarak 6 meter ia berteriak.
Udin: Makan apa kita malam ini?
Tak ada jawapan. Lalu dia jalan depan sedikit lagi, berhenti di jarak 5 meter dan menanyakan hal yang sama. Juga tak terdengar jawapan. Begitu juga pada jarak 3 meter. Akhirnya, ia berdiri di samping isterinya.
Udin: Makan apa kita malam ini? (separuh menjerit)
Si isteri dengan mata yang berlinangan dengan air mata, lalu menjerit:
Isteri: Untuk keempat kalinya aku beritahu, KARI KAMBING!!!!
Rupa2nya si Udin yg pekak!!!!

Terima kasih kepada kekawan yang berkongsi cerita ini dengan aku.

Isnin, 7 Januari 2008

Sambutan Hari Raya Aidiladha dan Pemilihan Penghulu MML 2008

Pada 5 Januari 2008 (Sabtu), telah diadakan dengan jayanya Majlis Sambutan Hari Raya Aidiladha dan Pemilihan Penghulu MML 2008. Walaupun dah agak lewat untuk sambutan hari raya, tetapi majlis tetap meriah dengan penglibatan hampir semua warga Masyarakat Melayu Loughborough (MML) untuk memasak hidangan pada hari ini. Antaranya adalah masakan daging kambing (ada yang goreng, panggang dan sebagainya), ayam masak macam-macam dan pelbagai hidangan lain yang disediakan secara pot luck.

Pada majlis ini juga telah diadakan pemilihan Penghulu dan Timbalan Penghulu MML baru 2008. MML ini adalah sebuah persatuan yang berdaftar di bawah MSD (Malaysian Students Department). Walaupun persatuan ini hanyalah secara sukarela tetapi fungsinya amatlah penting dalam membantu para pelajar baru yang ingin melanjutkan pelajaran di Loughborough University khususnya.

Secara tradisinya, semua junior yang baru tahun 1 PhD (yang datang pada tahun 2007) dicalonkan untuk menjadi Penghulu termasuklah aku. Mana lah orang nak pilih aku pun, dah la baru sampai, then tak tahu apa-apa lak. Dah la kena bagi ucapan lak tu, macam nak promote diri lak. Pemilihan itu dimenangi oleh abg Zaid, yang sememangnya berpengalaman, dikenali ramai dan lebih berkaliber untuk jawatan Penghulu untuk tahun ini. Alhamdulillah. Walaupun kami junior yang lain tidak terpilih tetapi still kena memegang jawatan lain dalam MML dan aku dilantik pula menjadi Timbalan Setiausaha. Tugas besar jugak aku rasa ni. InsyaAllah aku akan cuba memberikan komitmen yang terbaik, sedaya dan semampu aku hulurkan.

Harap maaf aku tidak mengambil gambar semasa program ini, al maklum la baru membeli camcorder 30GB semasa boxing day yang lepas, maka aku hanya mengambil video. Saksikan sedikit rakaman buat tatapan semua (dah jadi cameraman, maka takde la muka aku.... sedih). Ada lagi video lain yang tak dimasukkan....


Antara yang awal tiba... janji Melayu kan?



Ada jugak muka aku rupanya, masa kena ke depan untuk perkenalkan diri....



Sesi bergambar kenangan.. apsal perempuan aje? Kan best ada ibu dan anak-anak sekali.



Penghulu dan anaknya. Takde orang nak ambik gambar aku pun, sedih sedih....

Rabu, 2 Januari 2008

Cuti.... cuti... cuti.... di UK

Kalau nak ikutkan kalender akademik universiti sini (UK), ada beberapa hari je cuti panjang di mana universiti pun tutup. Berbeza dengan Malaysia di mana kita akan ada bermacam-macam cuti... Cuti Raya (2 kali setahun), cuti raya-raya lain lagi, cuti merdeka, cuti hari pekerja, cuti maulud nabi, cuti keputeraan raja setiap negeri dan bermacam-macam lagi cutinya.... Kekadang tulah yang bestnya kat Malaysia.... banyak cuti.... korang best ke? Makin banyak cuti, makin produktif agaknya.

OK, berbalik kepada topik, cuti UK ni kalau ikutkan kalender yang diberi untuk tahun 2008 ni adalah seperti berikut:


Gambar ihsan - Michael (Cambridge)... Thanks bro.
  1. Cuti Krismas (paling panjang) - start 24 Dec 2007 sehinggalah 1 January 2008. Dah habis dah ni.
  2. Cuti Easter (apa benda ni? Check sini) - dalam 5 hari gak, bermula 21 - 25 Mac 2008.
  3. Bank Holidays (bank pun nak cuti ke? Public holiday lak tu, check sini) - dalam setahun ada beberapa kali, 5 May, 26 May, 25 & 26 Ogos 2008. Kalau korang perasan, kebanyakan cuti ni adlah pada hari Isnin sahaja, kenapa ya? Unik ke? Fikir-fikirkan....

Blog Widget by LinkWithin