Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Ahad, 28 Disember 2008

Peristiwa pagi 24 Disember 2008

Hidup di perantauan tidak selalunya manis dan biasanya kita akan menghadapi pelbagai cabaran yang tidak diduga. Hemmmm.... pagi 24 haribulan, sehari sebelum Krismas, rumah baru aku di Nottingham telah diserbu oleh sepasukan polis!!! Apa hal ni?? Apa salah aku dan keluarga??

Dalam pukul 7.20am, aku dikejutkan dengan ketukan kuat beberapa kali di pintu tingkat bawah. Aku fikir sapa la yang buat bising pagi-pagi ni lalu aku intai melalui tingkap bilik di tingkat dua. Wow.... ramainya polis di luar! Aku kira dalam 6-7 orang. Buat apa ni?

Maybe diaorang nampak aku mengintai, jadi aku disuruh mereka turun ke bawah dan buka pintu. Alamak, rumah aku rupanya target mereka. Aku bergegas ke bawah dan terpaksa membuka pintu rumah. Dalam fikiran aku, ada pencuri ke dalam rumah aku? MasyaAllah.. risau aku.

Aku buka pintu rumah dan ditanya oleh seorang polis lelaki, berapa orang lelaki yang tinggal di rumah ni? Aku terpingga-pingga pada mulanya. Aku jawab, aku dan my family je. Dia suruh pulak aku tunjuk mana family aku. What happened?

Aku tanpa banyak soal semacam risau apa benda yang berlaku, bergegas membawa mereka ke tingkat atas. Apa lagi, polis-polis ni dalam 5-6 orang masuk ke rumah aku dan semacam mencari sesuatu di segenap ruang rumah aku. Aku tunjukkan mereka di mana wife dan anak2 aku berada. Nasib baik masa ni wife aku pun dah bangun dan tahu ada sesuatu yang berlaku. Jadi dia dah siap2 pakai tudung masa polis tu naik ke tingkat atas. Semua bilik di rumah aku diselongkar, dari dapur sampai la ke tingkat tiga... apa yang korang cari ni?

Aku masih tidak tahu apa yang mereka cari sebenarnya. Selepas diaorg berpuas hati bahawa tiada lagi orang lain yang tinggal di rumah aku ni, aku turun ke ruang tamu bersama mereka. Kata salah seorang dari polis ni, mereka mencari seseorang yang maybe pernah tinggal di rumah ni dulu, yang katanya terlibat dengan 'vandalism'. Kalau ya pun cari orang yang buat 'vandalism', tak kan satu pasukan polis datang serbu rumah orang, macam ada ter***ist (takleh tulis penuh, nanti kena detect, nanti kena serbu lagi!!) pulak. Hampeh betul!! Buat aku terkejut je.

Dah la ketuk macam nak pecahkan pintu, pastu dengan selambanya masuk pakai kasut, ramai2 lak tu. Kurang asam punya polis! Mula tu, risau jugak aku dituduh buat vandalism dalam rumah pasal masa pagi2 ni, ruang tamu rumah aku ni berselerak dan bersepah sikit dengan mainan anak2.

Kejadian ni membuat wife aku rasa fobia di waktu pagi ketika hendak bangun solat subuh. Ye la, first time dalam hidup, polis serbu rumah... Kalau kat Malaysia, rumah 'penjenayah besar' je diserbu tapi di sini, rumah sesiapa saja boleh diserbu. Semoga rakan-rakan lain pun mendapat iktibar dari kejadian ini, dan harapnya bersedia la rumah kita diserbu polis bila-bila masa!!

Tapi aku masih tidak tahu, macam mana rumah aku jadi sasaran mereka? Adakah tenant lama dulu adalah penjenayah or suka buat vandalism. Setahu aku, rumah ni dah lama diduduki oleh orang Melayu. Takkan la orang Melayu yang buat hal. Atau ada mana-mana orang yang buat dajal bagi alamat salah kat polis.

Isnin, 22 Disember 2008

Ahad, 7 Disember 2008

Rest your brain - let your eyes 'think'

Can you see anything inside these pictures?

3D logo
Horse

Two dolphins

Flower

The answers are below the pictures. See it?

Selasa, 2 Disember 2008

PhD and family....

"PhD is number ONE but family is NOT number TWO"

I'm still remember this sentence, told by one of my respected brothers in Loughborough a few months ago.
What you can conclude from this quote?
For me, PhD and family are both important and should have their own priority rather than other things such as friends, part time job etc.
Spend your precious time on PhD and don't forget your family.
Also, spend your spare time with your family but always remember your PhD.

Selasa, 25 November 2008

My family and I

Align CenterAksi Imran nak tido ..tido sambil duduk..

Ngantuk sangat la tuh...

Sedih.. takde sapa nak sambut dia gi tido la tuh

Uwaaaaaaaaaaa....

Lastly, jumpa throw kesayangan... ibu punye tuuh...kusyuk tido

Chak!

Aaaaa...

Pssstttt!!! Imyan tido....

Yum... yum... yum...

Mmmmmm....




First step to LIKE WRITING...

Salam guys,

How to make yourself LIKE to write anything everyday? Does anyone have any suggestions or ideas?

According to my wife (credit to her), for the first time, spend at least 5 minutes everyday to write anything. Forget about the grammar, vocabulary or what so ever... who care except 'a friend' I think!!

Just spend 5 minutes a day... sound simple BUT.... it's hard to implement!!!
Huh, it was happened to me...
Previously, I had my daily report but now, it become burden to me to record everyday jobs...

My daily report saved as DateDay_format.doc and contains 3 things, which are:

TODAY ACHIEVEMENT(S)

NEW THING(S) DISCOVERED TODAY

TOMORROW MILESTONE(S)


The last daily report that I produced is on 05062008 Thursday, which is before I went back to Malaysia. What a shame!! Please come back before it is to late, Hafis!!

Sabtu, 8 November 2008

Why my family and I move to Nottingham?

Assalamualaikum....
It seem to be a month I did not update this blog. For your info, my family and I have moved to Nottingham officially started on 23 October 2008. But why?

Obviously, it is because my wife is also started her PhD in the University of Nottingham. I think it is better to make it easier to her rather than let her travel alone. Let me sacrifice to travel alone at least 2 days a week for 30-45 minutes journey by car. In a week, my wife and I also have to arrange our timetable to take care of our kids.

Actually, this is not our main reason to move to Nottingham. Is it Nottingham more safer, more convenient and better than Loughborough? The answer is NO.

Previously, we live in 3 bedrooms semi-D house that has very large yard, off road parking and located in very silent area, suitable for study. Our neighbors also 'friendly'. This house is very near with my university. I only take 5 minutes to go to my office in Holywell Park. But now, it only become history for me.

The main reason is the rent in Loughborough is more expensive than Nottingham although Loughborough is just a small town (I have to admit) compared to Nottingham, a big city. So that I can't cover my traveling cost such as petrol (that also decreased nowadays). My rent in Loughborough and Nottingham differs for about £175!!

Frankly speaking, it is a 'big loss' to us by moving to Nottingham. We love to stay in Loughborough, knew a lot of Malaysian friends (even Nottingham community are more in term of numbers but we only know a few people just now) and absolutely, I have very close friend(s) here (Loughborough) that can share joy, experience and tear(?) together. Hopefully, our silaturahim will be last forever, insyaAllah.

Feel free to comment if I write something wrong here.... I know that my English is idiosyncratic compared to yours because I am left brainer.

Rabu, 8 Oktober 2008

PhD qoutes....

"PhD bukan semestinya mencipta sesuatu yang baru tetapi lebih kepada mencari jawapan kepada sesuatu yang kita rasa kita tahu tetapi sebenarnya kita tidak tahu."

"PhD tidak susah dalam mencari jawapan tetapi susah dalam mereka soalan."

Proses PhD
Aku sendiri mencipta masalah...
Aku sendiri yang berusaha mencari penyelesaian...
Aku sendiri yang mendapatkan jawapan...
Aku sendiri yang terbitkan papers/journals....
Aku sendiri yang persembahkan hasilnya....
Aku sendiri....

Supervisor(s)....
hanya memberi panduan ke arah yang betul....

Assessor(s)....
hanya 'recognize' dan 'evaluate'..

Fikir-fikirkanlah.....

Isnin, 6 Oktober 2008

Sabtu, 4 Oktober 2008

SSB Dr Siti

Sepertimana yang dijanjikan, akhirnya aku telah berjaya convert dan upload video SSB yang seterusnya. Harap maaf kepada sahabat-sahabat di Malaysia kerana tidak dapat menonton video ini. Veoh maybe still block Malaysia. Pandai-pandai la guna bypass IP. Aku pernah buat ketika balik ke Malaysia tempoh hari dan berjaya... Layan....




Alhamdulillah...

Alhamdulillah.... bersyukur kepada Allah kerana mempermudahkan urusan aku, isteri dan anak-anak dalam menghadapi dugaan hidup dan belajar di perantauan. Dan syukur alhamdulillah kerana dengan limpah rahmatNya, akhirnya aku berjaya menukarkan status aku daripada MPhil kepada PhD. Pada hari Khamis, 2 Oktober yang lepas (ketika umat Islam lain masih sibuk beraya), aku menghadapi viva aku yang pertama (10 months period) untuk defend my 1st year report (ala-ala proposal). 


Tidak dinafikan, aku mengambil masa hanya sebulan untuk menyiapkan report itu (secara serius) selepas kembali daripada Malaysia. Viva aku mengambil masa selama 45 minit setelah diajukan pelbagai soalan daripada internal assessor yang begitu baik dan membantu. Soalan-soalan tersebut tidak diduga kerana lebih menfokuskan kepada setiap perkataan yang aku gunakan dalam report itu. Ada masanya di mana internal assessor yang memberikan aku idea yang berguna untuk menyelesaikan 'masalah yang aku reka itu'. Walaupun aku berjaya menukarkan status kepada PhD tetapi masih banyak yang perlu aku lakukan untuk memperbaiki pelbagai kelemahan yang aku ada. 2 years to go.......... insyaAllah.


Selasa, 30 September 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Kepada semua sanak keluarga dan sahabat handai walau di mana sahaja berada,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Kami di UK menyambut hari raya pada hari Selasa, 30 hb September 2008. Awal sehari daripada di Malaysia. Kebetulan pula pada hari ini adalah hari lahir yang pertama putera kesayanganku, Muhamad Khalil Imran B Mohamad Hafis Izran.


HAPPY 1st BIRTHDAY IMRAN. SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI. JADILAH ANAK YANG SOLEH, SAYANG.

Sebagai pengalaman pertama menyambut hari raya Aidilfitri di perantauan, walaupun sedih kerana tidak dapat bersama keluarga di Malaysia tetapi dengan kehadiran ramai sahabat yang senasib di sini, kemeriahan tetap dirasai. Bermula pada malam raya, kebanyakan daripada kami mengadakan takbir raya dari rumah ke rumah. Kesayuan takbir raya inilah yang makin mengingatkan kami kepada tanahair. Namun ketika sebelum solat sunat hari raya di universiti, takbirnya agak berbeza dengan yang biasa didengar di Malaysia kerana diketuai oleh pak-pak Arab. Takbirnya lebih pendek dan kesayuannya hilang. Maka takde la rasa sedih-sedih sangat di pagi raya :P

Akan bersambung nanti....

Sembang-sembang berisi (SSB) Dr Shahruniza 2008

Saksikan dan dapatkan tip-tip berguna untuk kita yang masih berjuang untuk mendapatkan PhD daripada salah seorang Dr baru di Loughborough University, UK...

-Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan-




Video ni sudah lama tertangguh kerana pelbagai komitmen. Harap maaf. Nantikan satu lagi video SSB akan menyusul kemudian...

Rabu, 3 September 2008

Selamat berpuasa...



Rasanya belum terlambat untuk kami mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua keluarga dan sahabat-sahabat, di Malaysia, UK dan di mana sahaja berada. Semoga Ramadhan kali ini lebih bererti untuk meningkatkan keimanan dan pahala bagi bekalan di akhirat kelak.

Untuk update terbaru dari aku sekeluarga boleh klik di sini.

Jumaat, 15 Ogos 2008

Jumaat, 1 Ogos 2008

Kenangan Malaysia...

Tahniah kak long.
Two of three the most important woman in my life.
Imran tersenyum lebar
Taman Tropika UTM
Bersiar-siar di tasik UTM
Berhenti rehat di Pantai Bisikan Bayu sambil menikmati satar ikan.. yum yum.
Mie tersayang dan anak perempuan kesayangan...
Berehat seketika di Tol Bentong...
Angah dan anak-anak di K'late
Puteri dan putera buah hatiku...
Aisyah 'dating' dengan abg Aliff di tepi tangga tu..
Vroom... jalan-jalan di AEON Bukit Tinggi
Achik dan Ayah Su di Klang
Ayah Su melayan Imran dan Dina...
Factory manager to be...
Melawat Kak Rosmila dan family
Tan Sri Wak
Kerepok lekor kegemaran...
Durian... yum yum...
Manggis pulak... yum yum lagi...
Imran dan Nyah, anak abg Lan dan kak Ani...
Adik-beradik sesusuan... Imran dan Dina..
Che Chik, Syahirah, Haziq dan Aliff di majlis doa selamat..

Melawat Zoo Negara

aktiviti keluarga di Malaysia

Blog Widget by LinkWithin