Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Isnin, 10 Ogos 2009

Unanswered questions

Daripada pengalaman tinggal di UK selama lebih kurang setahun 9 bulan, terdapat soalan2 yang tidak boleh ditanya kepada orang putih ni (maybe kita tak kisah sangat), antaranya:

1. Untuk mat salleh:
"Berapa banyak pendapatan kamu?"
- Soalan ni cukup sensitif dan entah la, agaknya depa ni tak leh kita tahu banyak mana gaji mereka. Maybe pasal depa ni ada juga yang takde kerja tapi dapat 'elaun cari kerja' yang kerajaan bagi. Itu pasal nak rahsiakan pendapatan, lebih2 lagi mereka ni asalnya pokai tapi hidup nak bergaya.

2. Untuk minah salleh:
"Berapakah umur kamu?"
- Soalan ini juga amat sensitif bagi minah salleh. Entahlah. Kalau boleh mereka nak merahsiakan umur sebenar. Agaknya mereka nak jadi muda selalu, dan if kita tahu umur mereka, habis la maruah mereka. Walaubagaimanapun, mereka akan nampak lebih tua dan matang walaupun umur baru belasan tahun. Tetapi, kematangan sebenar tidaklah boleh digambarkan daripada luaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda boleh menggunakan 'smiley' di bawah di dalam komen anda (sila taip simbol 'smiley' secara manual..If anda klik tak kan ada apa2 kesan :P )

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X
=(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x(
:-t b-( :-L x( =))

Blog Widget by LinkWithin