Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Selasa, 29 April 2008

Perkembangan setakat ini...

Terima kasih kepada keluarga dan kekawan yang memberi semangat, nasihat dan ada juga yang bermurah hati ingin membantu.... Terima kasih kepada Kak Long, Ju, Najib (Lboro), Wan Hazli (Notts), Safuan (Sheffield), Kak Zanah/Abg Aede (Lboro) dan rakan-rakan lain yang sudi membantu... Sahabat-sahabat begini la yang kita cari, geng... Syabas kepada semua... Bukan hanya kawan semasa senang sahaja... Jangan risau ye kekawan, insyaAllah masalah ini akan selesai tak lama lagi... Tapi aku tetap lagi dengan prinsip aku, walau macam mana keadaan sekalipun, ikhtiar dulu dan jangan sesekali meminjam duit orang lain...

Perkembangan setakat ini, aku telah menelefon pegawai yang in-charge UTM di KPT... dia pun tidak perasan pasal 'spouse' tu... tak pasti sapa yang buat silap, dia or bendahari KPT... kalau status 'spouse', maknanya elaun keluarga je dapat dari university... aku check semula dan KPT dah tukar status program aku kepada SLAI sekarang ni cuma tidak tahu bila elaun akan masuk... Yang pasti, hari ni 29 hb, mmg takde lagi... Katanya elaun akan lambat dalam 3-4 minggu... awat lama benar pulak?

Aku cuba tanya juga jika ada cara lain yang boleh mempercepatkan kemasukan elaun... mungkin memasukkan elaun ke dalam akaun bank di Malaysia... katanya boleh cuma aku perlu pulak memberikan salinan muka hadapan buku bank... leceh jugak bunyinya.... Elaun pulak akan masuk dalam 2 minggu jugak... Hemmmm... macam lebih kurang je bunyinya... duit mungkin akan hilang sedikit semasa convert dari GB ke RM dan lepas tu akan hilang lagi semasa aku draw di sini... biasanya RM12 sekali draw bagi Maybank... hilang lagi... Rasanya baik biar je masuk dalam akaun bank di UK... sabar je dulu... if lebih 3 minggu tak masuk-masuk lagi, terpaksa la aku usaha cara lain dan kemungkinan aku perlu call pegawai atasan untuk menyelesaikan masalah ini... Kena guna kabel fiber optik la pulak kot... biar pantas dan cepat...

Buat masa ini, aku sudah settle kan pasal road tax kereta (£101.75) dan aku masih memikirkan cara untuk membayar sewa rumah pada 1 May ini... korek sana, korek sini... cukup ke? Hemmmm....

Anyway, terima kasih kepada yang sudi mengambil berat di atas masalah yang tidak seberapa ini... tapi begitu men'tension'kan aku untuk seketika...

Wassalam...

Blog Widget by LinkWithin