Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Sabtu, 1 Januari 2011

Segmen Gadget(s)

---------------------------------------


Sebenarnya, banyak benda yang aku boleh huraikan mengenai gadget. Pada hakikatnya, aku adalah seorang peminat gadget. Bermacam-macam gadget yang bermain di fikiran (wishlist) dan yang telah aku miliki. Sama seperti kaum wanita, yang mempunyai wishlist untuk handbag, kasut, tudung dan seumpamanya, walaupun telah banyak memiliki barangan tersebut. Antara gadget yang telah dimiliki adalah seperti berikut (sebagai rekod sahaja dan bukan untuk berlagak):

1. Smartphone HP iPAQ rw6828 (Windows Mobile 5) - beli di Msia tahun 2006. Handset paling mahal yang pernah dibeli, rasanya harga ketika itu adalah lebih RM2k.


2. SPV M3100 a.k.a HTC TyTn (Windows Mobile 5) - dibeli untuk hadiah wife ketika mula-mula sampai di UK.

3. HTC TyTn II (Windows Mobile 6.1) - kini, mainly used for navigation dan internet modem ketika di hotel.

4. Sony PSP Slim - dibeli asalnya untuk melepaskan 'tension', tetapi kini menjadi gadget my daughter. Telah siap di'crack' dan game boleh di'download' daripada internet.

5. Sony alpha DSLR a200 -hadiah daripada wife for my birthday 2008. Thanks sayang.

6. Garmin nuvi 255w - dibeli di UK tetapi akan digunakan di Malaysia nanti. Peta Malaysia dah ready.

7. Sony netbook Vaio VPCW115XG (asalnya Windows XP tetapi ditukar kepada Windows 7 Pro) - dibeli di Malaysia pada 2009 ketika pulang ber'cuti'.

8. XBOX 360 Elite - dibeli pada November 2009 dengan harga bargain (ketika itu). Terpengaruh dengan games dalam High Definition dan lawan online, terutamanya games football (Fifa 10, Fifa 11 etc).

9. Pinky HP Mini 110 - hadiah birthday wife (2010) yang mengambil masa 8 bulan untuk ditunaikan... huhu

10. Customized PC Desktop Media Centre (Windows 7 Pro) - di'swap' dengan rakan dengan PSP slim (other one) pada 2009. First time built desktop dengan membeli processor, memory dan hard disk sendiri.

11. Blackberry Curve 3G - terpengaruh dengan latest gadget yang menggunakan OS selain Windows Mobile. Asalnya minat dengan iPhone 4, tetapi tidak mampu dibeli buat masa ini.

Kesemua gadget-gadget ini masih lagi berfungsi dan digunakan hingga ke hari ini. Tetapi biasalah, keinginan untuk memiliki gadget yang lain masih ada.

Wishlist (tetapi bersyukurlah dengan apa yang ada!)

1. Produk Apple seperti iPod touch 4G, iPhone 4 atau iPad.

2. Sony PS3 - memang dah kaki games (bola and adventure games)!

3. Any tablet/touch screen PC/smartphone yang menggunakan OS Android seperti Samsung Galaxy.

InsyaAllah, di kesempatan yang lain, aku akan membuat review mengenai gadget-gadget ini.

1 ulasan:

  1. wahhhh impressed! byk betul gadget menarik

    wishlist tu menarik gak

    BalasPadam

Anda boleh menggunakan 'smiley' di bawah di dalam komen anda (sila taip simbol 'smiley' secara manual..If anda klik tak kan ada apa2 kesan :P )

Blog Widget by LinkWithin