Blog ini adalah luahan hati, perasaan, rasa dan idea ketika berada di UK, bersama isteri dan anak-anak. Kesusahan biasanya mengajar kita lebih matang dan berdikari.
Segala pengalaman yang diceritakan adalah pengalaman sebenar yang mana mungkin tidak semuanya sama bagi setiap manusia. Hayatilah sebagai panduan dan pedoman.

Rabu, 18 Mac 2009

Wan dan Atuk di UK

Day 1 - Explore London.
Selepas sampai di Stansted airport, bermalam di hotel Travelodge Borehamwood (40 minit daripada airport).
Paginya, naik train dari Elstree and Borehamwood station ke Farringdon, then naik tube ke London Paddington.
Then, jalan kaki ke Malaysia Hall.
Makan2 di Malaysia Hall kantin. Makanan Malaysia, citarasa Malaysia, tapi harga UK.
Dari Malaysia Hall, ke Bayswater station, naik tube ke Westminster station.
Round-round sekitar Big Ben dan Eye-of-London.
Naik semula tube ke Farringdon then naik train ke Elstree and Borehamwood station yang sepatutnya, tetapi tersalah naik express train ke St Albans.
Jadi, terpaksa cari train balik semula ke Elstree and Borehamwood.
Balik ke Nottingham yang memakan masa 2 jam 30 minit.
Semua dah kepenatan di dalam kereta.



Day 2 - Rehat di rumah Nottingham.
Lepas Isyak, membeli-belah di ASDA.
Then, ronda2 sekitar Nottingham waktu malam dengan kereta.
Tahu mana Hyson Green, tram station, University of Nottingham, PC World etc.

Day 3 - Explore bandar Nottingham
Selepas Zohor, naik tram pi ke bandar Nottingham.
Turun di Old Market Square.
Then, jalan kaki ke Nottingham Castle.
Bergambar sekitar bandar, castle, dalam muzium, kawasan taman bunga.



Day 4 - On the way to airport
Hari ni, Wan tolong guntingkan rambut papa, aisyah, imran dan ibu sekali... tunggu Wan datang baru nak potog ye.
Kejap je Wan dan Atuk datang.
Tak sempat nak bawak jalan2 sgt. Kesian Wan dan Atuk.
Lepas Zohor, kami bertolak ke airport.
Persinggahan pertama, bergambar dulu di Univ. of Nottingham.
Then, pi ke ofis papa di Holywell Park, Loughborough Univ.
Singgah pulak di Loughborough Town pasal ada pasar.
Makan2 dulu di MAXIM (kedai macam KFC bagi kitaorg di sini).
Then, teruskan perjalanan ke Statford-Upon-Avon.
Plan asal, nak bawak Wan bergambar dengan bunga2 di Shakespeare house tapi tersalah poskod. So, berhenti di tepi sungai Statford (agaknya) dan bergambar.
Teruskan perjalanan ke airport yang mengambil masa 2 jam lebih.
Sebelum ke airport, check in di Day Inn hotel, makan2 dan solat dulu.
Wan dan Atuk sempat mandi2 dulu.
Dalam kul 10.15pm, bertolak ke airport daripada hotel.
Pukul 10.45pm, Wan dan Atuk masuk ke Gate 16.
Punya la ketat imigresen sini, badan Wan siap kena check dengan details.
Dalam 2 minit gak kena scan dengan diaorg. Atuk lak kena tanggal kasut, tali pinggan, jaket dll.
Nak ambik gambar pun tak bagi, hampeh. Mana ada signboard tak bagi ambik gambar.
Alasan diaorg, security reason.
Padahal, tak bagi ambik gambar diaorg yang tengah bermesra depan kaunter.
Pukul 12.05am, kapal terbang Wan dan Atuk berlepas ke LCCT.



Semoga Wan dan Atuk akan datang lagi nanti, insyaAllah. Kami sentiasa mengalu-alukan kedatangan Wan dan Atuk, dan saudara-mara lain ke sini.

Blog Widget by LinkWithin